Ο νοσοκόμος που αποκαλούσε τον εαυτό του “άγγελο θανάτου”. Ομολόγησε 70 φόνους ασθενών με αιτιολογία την ανακούφιση από τους πόνους. Πώς γλύτωσε τη θανατική ποινή

Ο νοσοκόμος που αποκαλούσε τον εαυτό του “άγγελο θανάτου”. Ομολόγησε 70 φόνους ασθενών με αιτιολογία την ανακούφιση από τους πόνους. Πώς γλύτωσε τη θανατική ποινή
Ο Ντόναλντ Χάρβεϊ ήταν ένας Αμερικάνος, νοσοκόμος κατά συρροή δολοφόνος. Είχε σκοτώσει 37 ασθενείς, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων  έφτανε τα 57 άτομα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δολοφόνησε πάνω από 70 ανθρώπους προκειμένου να τους ανακουφίσει από το πόνο.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1987. Το 2017 βρέθηκε νεκρός στη κελί του.

Παιχνίδι θανάτου

Ο Ντόναλντ Χάρβεϊ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1952, στο Butler County του Οχάιο, στις ΗΠΑ. Στο σχολείο δεν ήταν αποδεκτός από τους συμμαθητές του εξαιτίας των διαφορετικών σεξουαλικών του επιλογών. Το εγκατέλειψε όταν ήταν στην ενάτη τάξη και ξεκίνησε να εργάζεται ως νοσοκόμος στα 18 του χρόνια.

H πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα νοσοκομείο με ηλικιωμένους, στο Marymount Hospital στο Κεντάκι στις ΗΠΑ. Το διάστημα των 10 μηνών που εργάστηκε στο νοσοκομείο ομολόγησε πως σκότωσε πάνω από 12 ασθενείς.  Αιτιολόγησε τα εγκλήματά του ως πράξη ανακούφισης προς τους ασθενείς του από τον πόνο που ένιωθαν. Ήταν «ο άγγελος θανάτου τους» , όπως αποκαλούσε συχνά τον εαυτό του. Τους απάλλασσε από το μαρτύριο τους,  πνίγοντας τους με τα μαξιλάρια και όχι μόνο.

Είχε μια μεγάλη ποικιλία στις μεθόδους που χρησιμοποιούσε. Τους χορηγούσε αρσενικό, κυανιούχο, ινσουλίνη και διάφορα δηλητήρια μέσω ένεσης ή τροφής και πολλές φορές τους απενεργοποιούσε το τεχνικό οξυγόνο. Τους χορηγούσε ακόμα και υγρό, μολυσμένο με ηπατίτιδα Β με αποτέλεσμα να μολυνθούν.

Ο ίδιος είχε παραδεχτεί πως κάποια από τα θύματα του, τα είχε σκοτώσει επειδή απλώς τον είχαν νευριάσει. Μπορεί να σκότωνε κυρίως καρδιακούς ασθενείς, αλλά δεν περιοριζόταν μόνο σε αυτούς.  Θύμα του υπήρξε ένα 12χρονο παιδί καθώς και ο εραστής και συγκάτοικος του, Carl Hoeweler.

Όταν κατάλαβε πως τον απατούσε αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό. Δηλητηρίασε το φαγητό του με αρσενικό, ώστε να είναι τόσο άρρωστος που να μη μπορεί να βγει από το σπίτι.

Αριστερά ο εραστής του Χάρβεϊ, Carl Hoeweler. Δεξιά ο Χάρβεϊ. YouTube

Δηλητηρίασε επίσης δύο γειτόνισσες του. Έριξε στο ποτό της  Diane Alexander, μολυσμένο υγρό με ηπατίτιδα με αποτέλεσμα να αρρωστήσει και έριξε αρσενικό στη πίτα της Helen Metzger, σκοτώνοντας τη. Σκότωσε επίσης και τον πατέρα του εραστή του χορηγώντας του αρσενικό.

Αποκάλυψη του ψυχοπαθούς δολοφόνου

Ο Χάρβεϊ δρούσε ανενόχλητος για 17 ολόκληρα χρόνια χωρίς να κινήσει υποψίες για τα φρικτά του εγκλήματα. Το Μάρτιο του 1987 όμως δόθηκε ένα τέλος σε αυτή τη τρέλα.

Μια νεκροψία που έγινε στον Τζον Πάουελ, ο οποίος πέθανε ξαφνικά μετά από νοσηλεία αρκετών μηνών αποκάλυψε την αλήθεια. Το θύμα ζούσε με υποστηρικτικό μηχανισμό, εξαιτίας ενός ατυχήματος με τη μηχανή. Στον οργανισμό του εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες κυανιδίου. Ο Χάρβεϊ έγινε ο κύριος ύποπτος, όταν οι ερευνητές της υπόθεσης ανακάλυψαν πως αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Cincinnati V.A. Medical Hospital, όταν τον έπιασαν να κλέβει ανθρώπινα μέλη για να εκτελεί τελετουργίες. Όταν τον κάλεσαν για ανάκριση, ομολόγησε πως αυτός ήταν ο δολοφόνος.

Ο δημοσιογράφος, Pat Minarcin στο Σινσινάτι δεν άφησε έτσι την υπόθεση του Χάρβεϊ καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει πως κάποιος που φρόντιζε σχεδόν 20 χρόνια ασθενείς, ξαφνικά σκότωσε έναν χωρίς να είχε προηγηθεί άλλος φόνος στο παρελθόν. Έπειτα από έρευνα που έκανε αποκαλύφθηκε πως αρκετές νοσοκόμες στο Cincinnati’s Drake Memorial Hospital, είχαν παρατηρήσει μια αύξηση στους θανάτους για τουλάχιστον επτά μήνες. Αν και είχαν αναφέρει στους ανώτερους τους τι συνέβαινε, αποφασίστηκε να μην γίνει τίποτα.

Ο Minarcin κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που συνέδεαν τον Χάρβεϊ με τουλάχιστον 24 δολοφονίες σε μια τετραετή περίοδο. Κατάφερνε να περνά απαρατήρητος από τους υπόλοιπους νοσοκόμους για τον απλούστατο λόγο πως τα θύματα του ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά νοσήματα. Ο θάνατος τους ήταν σίγουρος.

“Ένιωσα ότι έκανα το σωστό. Βγάζω τους ανθρώπους από τη δυστυχία τους” YouTube

Η ομολογία και ο δικαστικός συμβιβασμός

Όταν ο δικηγόρος του Χάρβεϊ, ο Bill Whalen, ενημερώθηκε σχετικά με τα ευρήματα του Minarcin, ρώτησε τον Χάρβεϊ αν σκότωσε κάποιον άλλο. Εκείνος απάντησε ότι με μια πρόχειρη εκτίμηση είχε σκοτώσει περίπου 70 άτομα!

Αυτό που περίμενε τον δολοφόνο πλέον, δεν ήταν άλλο από τη θανατική ποινή. Προκειμένου να σώσει το πελάτη του από βέβαιο θάνατο, πρότεινε στους εισαγγελείς αντί για θανατική ποινή, να τον καταδικάσουν σε ισόβια κάθειρξη. Εκείνος ως αντάλλαγμα θα ομολογούσε όλους τους φόνους που διέπραξε. Οι εισαγγελείς συμφώνησαν και ο Χάρβεϊ αποκάλυψε πως είχε σκοτώσει 24 ανθρώπους.

Μάλιστα σε μια δήλωση που είχε κάνει, ανέφερε:  «Ένιωσα ότι έκανα το σωστό. Βγάζω τους ανθρώπους από τη δυστυχία τους. Ελπίζω αν είμαι ποτέ άρρωστος και γεμάτος σωλήνες ή στηριζόμενος από αναπνευστική συσκευή, κάποιος να έρθει και να το τελειώσει».

Ύστερα από εξέταση ψυχιάτρων, μετά τη σύλληψη του, αποδείχθηκε πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από συγγενείς του.

Τον Αύγουστο του 1987 κρίθηκε ένοχος για 24 δολοφονίες πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια κάθειρξη. Στη πορεία ομολόγησε άλλους 13 φόνους που είχε διαπράξει στο νοσοκομείο Marymount στο Κεντάκι, τη δεκαετία του 1970. Καταδικάστηκε σε ισόβια, συν 20 χρόνια.

Συνολικά κρίθηκε ένοχος για 37 θανάτους και φυλακίστηκε στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Τολέδο στις 26 Οκτωβρίου 1987. Η πρώτη ακρόαση για την απαλλαγή του είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2043. Στις 28 Μαρτίου 2017 όμως , ο Χάρβεϊ βρέθηκε βαριά χτυπημένος στο κελί του. Άφησε τη τελευταία του πνοή δύο μέρες μετά.

Αρχική Εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Οι Άγγελοι Θανάτου: Τέσσερις νοσοκόμες που δολοφονούσαν τους ασθενείς τους. Καταδικάστηκαν για 49 δολοφονίες αλλά υπολογίζεται ότι είχαν διαπράξει περίπου 200. Ανακαλύφθηκαν τυχαία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.