Ο ομαδικός τάφος των ακέφαλων Βίκινγκς. Η αποκάλυψη ενός εγκλήματος πολέμου; Τα σώματα πιστεύεται ότι ανήκαν σε Σκανδιναβούς πολεμιστές που εκτελέστηκαν από Αγγλοσάξονες

Ο ομαδικός τάφος των ακέφαλων Βίκινγκς. Η αποκάλυψη ενός εγκλήματος πολέμου; Τα σώματα πιστεύεται ότι ανήκαν σε Σκανδιναβούς πολεμιστές που εκτελέστηκαν από Αγγλοσάξονες
Τον Ιούνιο του 2009, στην παραθαλάσσια πόλη Weymouth στο Ντόρσετ της Αγγλίας έγινε μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έφερε στο φως έναν μαζικό τάφο που περιείχε λείψανα από 59 διαμελισμένους σκελετούς και 51 κρανία, στοιβαγμένα σε σωρούς, μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο ρωμαϊκό λατομείο.

Αυτό το ασυνήθιστο εύρημα γέννησε πολλά ερωτήματα για την ταυτότητα των νεκρών και για τον λόγο που έχασαν τη ζωή τους με έναν τόσο φρικιαστικό τρόπο.

Μέσα από επιστημονικές δοκιμές και αναλύσεις, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανήκαν σε Σκανδιναβούς Βίκινγκς. Ο τρόπος της ταφής προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς όπως αφηγήθηκε ο ειδικός ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, David Score: «Κάθε μαζικός τάφος είναι ένα σχετικά σπάνιο εύρημα, αλλά ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι να τον βρεις στη συγκεκριμένη κλίμακα, από αυτή την ιστορική περίοδο».

Αν και η ακριβής χρονολόγηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι τα υπολείμματα ανήκουν σε άτομα που ζούσαν κατά τη διάρκεια του πρώιμου Μεσαίωνα, μεταξύ του 5ου και 10ου αιώνα.

Οι θάνατοι πιθανόν να προήλθαν μέσα σε μάχη από Άγγλο- Σάξονες και εισβολείς των Βίκινγκς. Όλα τα λείψανα ανήκουν σε άνδρες το πολύ 25 ετών, με ελάχιστες εξαιρέσεις μεγαλύτερων ηλικιών.

Κανένα από τα ευρήματα δεν έχει σημάδι που να παραπέμπει σε τραυματισμό την ώρα της μάχης. Υπάρχουν ωστόσο οι πληγές που προκλήθηκαν κατά την εκτέλεση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες ήταν αιχμάλωτοι και όχι ένοπλη ομάδα.

Μέσα στον τάφο δεν βρέθηκαν ρούχα αλλά ούτε και ίχνη υφάσματος. Έτσι οι ειδικοί εικάζουν πως τα θύματα εκτελέστηκαν γυμνά. Η εκτέλεση έγινε μαζικά και γρήγορα.

Μερικοί σκελετοί φέρουν κατάγματα και χτυπήματα. Αυτό αποδίδεται στην αντίσταση που έφεραν κάποιοι άνδρες πριν εκτελεστούν.

Όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανα, τα κρανία, τα οστά των ποδιών, και τα κόκαλα των πλευρών ήταν τοποθετημένα σε χωριστούς σωρούς. Έτσι φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος λάκκος δεν προοριζόταν για τάφος.

Ήταν απλά μια βαθειά τρύπα, με «βολικές» διαστάσεις που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Τρία κεφάλια λάφυρα

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι υπήρχαν τρία κρανία λιγότερα από τον αριθμό των σκελετών μέσα στο λάκκο. Πιστεύεται ότι τρία από τα κεφάλια θα μπορούσαν να είχαν φυλαχθεί ως ενθύμια, λάφυρα ή ακόμα να είχαν τοποθετηθεί επάνω σε πασσάλους. Ίσως μεταξύ των θυμάτων να υπήρχαν κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες.

Υπήρξαν πολλαπλές θεωρίες ως προς το ποιοι είναι αυτοί οι άνδρες και για ποιο λόγο εκτελέστηκαν. Από τα αποτελέσματα των ερευνών αποδείχτηκε ότι ήταν υγιείς και αρτιμελείς άντρες. Επιστημονικές δοκιμές ισοτόπων που έγιναν στα δόντια των αντρών έδειξαν ότι οι προελεύσεις τους ήταν διαφορετικές, αλλά οι περισσότεροι ήταν Σκανδιναβοί.

Ο Kim Siddorn, συγγραφέας του βιβλίου «Viking Weapons and Warfare» αναφέρει πως ένα πιθανό σενάριο είναι να είχαν εγκαταλείψει το πλοίο τους, να περπάτησαν στην ενδοχώρα και τελικά να έπεσαν επάνω σε μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα Σαξόνων όπου τελικά παραδόθηκαν.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η θέση του θανάτου τους ήταν μια κεντρική τοποθεσία με συχνές συγκρούσεις μεταξύ γηγενών Σαξόνων και εισβολέων Βίκινγκς.

Πιθανολογείται επίσης ότι οι εκτελέσεις μπορεί να είχαν λάβει χώρα μπροστά σε ακροατήριο, ως ένα είδος επίδειξης δύναμης, εξουσίας και θριάμβου/ YouTube

Πιθανολογείται επίσης ότι οι εκτελέσεις μπορεί να είχαν λάβει χώρα μπροστά σε ακροατήριο, ως ένα είδος επίδειξης δύναμης, εξουσίας και θριάμβου. Μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ του National Geographic, «Viking Apocalypse», ο ερευνητής Δρ. Britt Baillie, αποκάλυψε πως ίσως οι άνδρες να εκτελέστηκαν ως προδότες ή αποστάτες και σφαγιάστηκαν από συμπολεμιστές τους.

Γεγονός είναι πως μια μακάβρια αποκάλυψη όπως αυτή γεννά ερωτήματα. Μέσα από τις συνεχείς έρευνες εκφράζεται η επιθυμία να πέσει φως στα πραγματικά αίτια αυτής της εκτέλεσης.

Αρχική φωτογραφία: Τα λείψανα των Βίκινγκς που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο με τα κεφάλια τους διαχωρισμένα από το σώμα τους. Πηγή φωτογραφίας: Oxford Archaeology

Πηγές:Ridgeway Hill Viking Burial Pit – Wikipedia.

51 Headless Vikings in English Execution Pit Confirmed – National Geographic.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βίκινγκς. Είχαν σκλάβους τους οποίους θυσίαζαν προς τιμήν των νεκρών αφεντικών τους. Τους έθαβαν μαζί τους, αφού τους αποκεφάλιζαν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu