Μια φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ που τραβήχτηκε στις 18 Ιουνίου του 1965, χάρισε στο φωτογράφο Χορστ Φας το βραβείο Πούλιτζερ.
Ο Φας γεννήθηκε στη Γερμανία και ξεκίνησε την καριέρα του στη φωτογραφία σε ηλικία 21 ετών.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ και απαθανάτισε τραγικά στιγμιότυπα, όπως την εν ψυχρώ εκτέλεση μιας νεαρή κοπέλας την ώρα που έτρεχε γυμνή στους δρόμους.
Οι φωτογραφίες από τον πόλεμο του Βιετνάμ του χάρισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 1965, ενώ εργαζόταν ως επικεφαλής φωτογράφος στο Associated Press (AP) στη Σαϊγκόν.
Το 1972 κέρδισε ένα δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ για τις φωτογραφίες του από τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια στο Μπαγκλαντές.
Μια από τις φωτογραφίες ήταν και η παραπάνω, στην οποία απεικονίζεται ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης της 173η αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας πεζικού, ο οποίος έγραψε στο κράνος του στο μήνυμα «ο πόλεμος είναι κόλαση».
Η φωτογραφία χαρακτηρίστηκε από την αντίθεση της έκφρασης του νεαρού στρατιώτη σε σχέση με το “ηχηρό” του μήνυμα.
Η ταυτότητα του στρατιώτη ήταν άγνωστη για πολλές δεκαετίες, μέχρι πρόσφατα, όταν αναγνωρίστηκε ως ο Λάρι Γουέιν Τσάφιν από το Σαιντ Λούις. Υπηρέτησε στην ταξιαρχία του αμερικανικού πεζικού στρατού στο Βιετνάμ για ακριβώς ένα χρόνο, σε ηλικία 19 ετών.
Αργότερα, όταν Τσάφιν αποστρατεύτηκε και επέστρεψε στην Αμερική, η σύζυγός του Φραν τον συνάντησε στο αεροδρόμιο. Θυμάται ότι μετά την αποβίβαση από το αεροπλάνο του έδειξε τη φωτογραφία του η οποία είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Stars and Stripes» και αστειευόμενη του είπε «κάποια στιγμή αυτή η φωτογραφία θα με κάνει πλούσια».
Ο Λάρι Τσάφιν όταν επέστρεψε από τον πόλεμο δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην πολιτική ζωή, όπως και οι περισσότεροι στρατιώτες.
Διαγνώστηκε με διαβήτη που του δημιούργησε πολλές επιπλοκές με αποτέλεσμα να αφήσει τη τελευταία του πνοή το 1985 σε ηλικία 39 ετών.
Οι συγγενείς του είπαν πως η ασθένεια του προέκυψε από την έκθεση στον «Πορτοκαλί παράγοντα», ενώ υπηρετούσε στο Βιετνάμ.
Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» ήταν η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα φάρμακα και τα αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ.
Το πρόγραμμα είχε το όνομα “Επιχείρηση Ranch Hand” και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971.
Εκτιμάται ότι στο Βιετνάμ η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flick
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Νίκος Σαμψών, ο εκτελεστής της ΕΟΚΑ που δολοφόνησε και τη δημοκρατία. Ήταν ο τρόμος των Βρετανών και τον αποκαλούσαν ο «άτρωτος» επειδή γλίτωνε συνεχώς. Στο τέλος πρόδωσε τον Μακάριο και συνεργάστηκε με την χούντα
Ειδήσεις σήμερα:
- Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν. Το φιάσκο με τον στρατιωτικό νόμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά πρόβατα που πέταξαν σε χείμαρρο στον Βόλο
- Το εορταστικό ωράριο των σούπερ μάρκετ. Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά
- Το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο στον κόσμο διαρκεί 21 ημέρες. Διασχίζεις 13 χώρες και κοστίζει 1.200 ευρώ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ