Ο πρωταθλητής του κατς, που έπεσε από την οροφή του γηπέδου στο ρινγκ για να κάνει σόου και σκοτώθηκε. H πρωτοφανής απόφαση να συνεχιστούν οι αγώνες

Ο πρωταθλητής του κατς, που έπεσε από την οροφή του γηπέδου στο ρινγκ για να κάνει σόου και σκοτώθηκε. H πρωτοφανής απόφαση να συνεχιστούν οι αγώνες
Το κατς (αγγλικά Catch wrestling) είναι ένα είδος πάλης στο οποίο επιτρέπονται χτυπήματα, λαβές και εναέριες κινήσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονται στους κανονισμούς του ολυμπιακού αθλήματος της πάλης. Οι παλαιστές συχνά μεταμφιέζονται, φορούν μάσκες και στολές φανταστικών προσώπων.

Στόχος είναι το θέαμα και η αναμέτρηση αντιμετωπίζεται ως μια παράσταση όπου ο θεατής μπορεί να δει εξωπραγματικές αναμετρήσεις.

Οι αγώνες έχουν το στοιχείο της σκηνοθεσίας, αλλά ο πόνος των παλαιστών πολλές φορές, είναι αληθινός και οι τραυματισμοί έχουν οδηγήσει πολλούς σε οριστική αποχώρηση από τους αγώνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αίμα που τρέχει είναι πάντα αληθινό, καθώς έχει “νομιμοποιηθεί” και η χρήση αμπούλας με κόκκινο χρώμα που σπάει για λόγους εντυπωσιασμού.

Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που θα κρατήσει τον αντίπαλό του με τους ώμους κάτω και ο διαιτητής μετρήσει μέχρι το τρία. Η ιστορία του αθλήματος δεν συμπεριλαμβάνει μόνο εντυπωσιακές αναμετρήσεις, αλλά και πολλές σκοτεινές ιστορίες με καταχρήσεις ουσιών και στεροειδών, προκειμένου οι “αθλητές” να παραμένουν διαρκώς σε υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Πολλές φορές, η χρήση απαγορευμένων ουσιών, επηρέασε την ψυχολογία των παλαιστών και τους οδήγησε σε ακραίες και αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις.

Ο καναδός που υποδύθηκε τον Blue Blazer

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Όουεν Χαρτ. Ο Καναδός παλαιστής γεννήθηκε σε μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο χώρο, καθώς ο πατέρας του Στου Χαρτ και ο αδελφός του Μπρετ Χαρτ υπήρξαν διάσημοι παλαιστές. Ο Όουεν ξεκίνησε να ασχολείται με το “κατς” το 1986. Δεν ήταν σταθερά στο δυναμικό κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά μεταπηδούσε από τη μία στην άλλη μέχρι το 1991, όπου στέριωσε στην κορυφαία World Wrestling Federation (WWF, μετέπειτα WWE) που διοργανώνει τα πιο μεγάλα σόου επαγγελματικής πάλης.

Το ταλέντο του, αν και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ στο έπακρο, τον οδήγησε στην κατάκτηση 7 τίτλων σε διάστημα 8 ετών. Το τέλος της δεκαετίας του 1990 βρήκε τον Καναδό παλαιστή σε μετέωρη θέση. Οι υπεύθυνοι της ομάδας του δεν μπορούσαν να εμπνευστούν μια ενδιαφέρουσα περσόνα για τον ίδιο, οπότε επέλεξε να υποδυθεί Blue Blazer, που είχε επιλέξει και παλαιότερα. Ο σούπερ ήρωας  είχε αποστολή να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό. Εκτός από το επαγγελματικό άγχος, ο Όουεν δεχόταν πιέσεις και από το στενό του περιβάλλον για να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

Ο Όουεν Χαρτ κατέκτησε 7 τίτλους στο κατς σε διάστημα 8 ετών, αλλά είχε τραγικό τέλος. Πηγή φωτο: Wikimediamtx Commons

Η μοιραία θεαματική είσοδος

Τον Μάιο του 1999 ο Χαρτ θα εμφανιζόταν στο ρινγκ για να διεκδικήσει ακόμα έναν τίτλο. Οι υπεύθυνοι της ομάδας του όμως, προκειμένου να εντυπωσιάσουν το κοινό, σχεδίασαν μια επικίνδυνη είσοδό του στο ρινγκ. Του πρότειναν να πέσει, με τη βοήθεια μηχανισμού, από την οροφή της αρένας και να προσγειωθεί στο ρινγκ, με την μπλε μπέρτα του να ανεμίζει! Ο Όουεν Χαρτ δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα και αρχικά την απέρριψε. Οι πιέσεις, όμως, του Βινς Μακ Μάχον έκαμψαν τις αμφιβολίες του και δέχτηκε. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, η επιλογή του αυτή θα αποδεικνυόταν μοιραία…

Στις 23 Μαΐου του 1999 διεξάγονταν το μεγάλο wrestling event στο Κάνσας, όπου ο Χαρτ θα έκανε τη θεαματική του είσοδο. Τα πρώτα 2 ματς διεξήχθησαν χωρίς παρατράγουδα. Αμέσως μετά είχε σειρά ο αγώνας του Όουεν Χαρτ εναντίον του Τσάρλς Ράιτ και εάν τον κέρδιζε θα κατακτούσε το διηπειρωτικό πρωτάθλημα. Όμως, ο μηχανισμός ο οποίος θα στήριζε τον παλαιστή για να κάνει την εντυπωσιακή είσοδο δεν λειτούργησε. Ο αθλητής έπεσε στο κενό. Φάνταζε σαν μια μεγάλη μπλε κούκλα να πέφτει από ύψος 25 μέτρων και να προσγειώνεται πάνω στα σχοινιά του ρινγκ. Η πτώση στον τάπητα ήταν βαριά και θανατηφόρα.

Η οικογένεια του Όουεν Χαρτ στράφηκε κατά των διοργανωτών και δικαιώθηκε. Wikimediamtx Commons

Ο διαιτητής έντρομος φώναξε προς τους αστυνομικούς να έρθουν να βοηθήσουν. Ένας από αυτούς μάταια προσπάθησε να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Λίγο αργότερα, οι γιατροί του γηπέδου επιβεβαίωσαν το τέλος του παλαιστή. Το πλάνο δεν προβλήθηκε  απ΄ευθείας στην τηλεόραση, καθώς εκείνη την ώρα έπαιζε ένα βίντεο που διαφήμιζε το συγκεκριμένο αγώνα. Ο σχολιαστής Τζιμ Ρος λίγο αργότερα ανακοίνωσε στους τηλεθεατές τον θάνατο του Όουεν Χαρτ:

«Κυρίες και κύριοι, νωρίτερα απόψε εδώ στην πόλη του Κάνσας, η τραγωδία έπληξε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης και όλους μας. Ο Όουεν Χαρτ ήταν έτοιμος να κάνει είσοδο από την οροφή και έπεσε από την οροφή. Έχω την ατυχή ευθύνη να ενημερώσω όλους ότι ο Owen Hart πέθανε. Ο Owen Hart πέθανε τραγικά από αυτό το ατύχημα εδώ απόψε».

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το συγκεκριμένο event έφερε τον τίτλο Over The Edge δηλ. πάνω από τα όρια. Εκείνο που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν ότι οι υπεύθυνοι δεν διέκοψαν την εκδήλωση και συνέχισαν το πρόγραμμα. Όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο δεν ενημερώθηκαν ότι ο παλαιστής απεβίωσε και συνέχισαν ανυποψίαστοι να παρακολουθούν τις άλλες αναμετρήσεις σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.

Ο δικαστικός αγώνας της οικογένειας

Ο Όουεν Χαρτ δεν είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες και δεν επιζητούσε περισσότερη δόξα. Του αρκούσαν τα χρήματα που έβγαζε από τους αγώνες για να ζήσει καλά με την οικογένειά του. Αυτό το επιβεβαίωσαν και οι συναθλητές του, που θυμούνται ότι στις περιοδείες ξόδευε ελάχιστα χρήματα, τα λιγότερα από όλους, προκειμένου να κάνει οικονομίες, ώστε να ζήσει με αξιοπρέπεια μετά την λήξη της καριέρας του.

Η οικογένεια Χαρτ κινήθηκε δικαστικά κατά της World Wrestling Federation και κέρδισε αποζημίωση των 18 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Η εταιρεία για να αποκαταστήσει τη φήμη της απαγόρευσε την κυκλοφορία του βίντεο από την μοιραία εκδήλωση του Κάνσας και αφιέρωσε πολλά shows στη μνήμη του αδικοχαμένου παλαιστή. Η οικογένεια Χαρτ όμως θεώρησε όλες αυτές τις κινήσεις υποκριτικές.

Αρχική φωτογραφία: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η οικογένεια που έβγαλε 5 επαγγελματίες παλαιστές που έγιναν όλοι διάσημοι τη δεκαετία του ΄80. Οι 4 γιοι πέθαναν νέοι και η κατάρα των Βον Έρικ συγκλόνισε την επαγγελματική πάλη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.