Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο. Το θρυλικό άλμα και η παράκληση “αφήστε με να αναπνεύσω”

Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο. Το θρυλικό άλμα και η παράκληση “αφήστε με να αναπνεύσω”

Έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο. Ο λόγος για τον αθλητή του άλματος επί κοντώ, Χρήστο Παπανικολάου, ο οποίος “πέταξε” στα 5,49 μέτρα.

Οι εφημερίδες της εποχής χαρακτήρισαν το ρεκόρ του Παπανικολάου ως “το μεγαλύτερο αθλητικό κατόρθωμα του 1970”.  Η αλήθεια είναι πως οι αθλητικογράφοι δεν υπερέβαλαν, καθώς ο Έλληνας αθλητής ήταν ο πρώτος που “άγγιξε τα 5μιση μέτρα”.

Ο διεθνής διαγωνισμός στίβου ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 1970, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Δύο ώρες αργότερα, ο Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε να αγωνίζεται. Ζητωκραυγές και επευφημίες αντήχησαν από τις κερκίδες μόλις μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.

Αρχικά, ζήτησε να τοποθετηθεί ο πήχης στα 5 μέτρα. Πήρε θέση στην άκρη του διαδρόμου και “πήδησε πολύ άνετα“. Το ίδιο άνετα πήδηξε και στα 5,20 μέτρα. Το κοινό χειροκροτούσε εμψυχώνοντας ακόμα παραπάνω τον αθλητή.

Ο Χρήστος Παπανικολάου έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, πηδώντας στα 5,49 μέτρα

Τότε, ο Παπανικολάου ανέβασε τον πήχη στα 5,47 μέτρα, για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Ανατολικογερμανού αντιπάλου του Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ.

Η μεγάλη στιγμή είχε έρθει

Η ανταποκριτές εκφωνούσαν:

“Βγάζει τη φόρμα του, παίρνει το κοντάρι, το δοκιμάζει στη βαλβίδα, διορθώνει τους στυλοβάτες και τρέχει στην άκρη του διαδρόμου. Σταματά για λίγο εκεί και ξεκινά ενώ στο στάδιο επικρατεί νεκρική σιγή.

Σβέλτα ο Παπανικολάου καρφώνει το κοντάρι στην βαλβίδα και τινάζεται στα ύψη. 

Το άλμα του είναι υπέροχο, τεχνικώς άψογο, γυρίζει το σώμα του θαυμάσια, ακουμπά ανεπαίσθητα τον πήχη και προσγειώνεται μαλακά στο σκάμμα. Κοιτά τον πήχη, που έχει μείνει ακίνητος και ξεπετιέται πανηγυρίζοντας”.

Το Στάδιο Καραϊσκάκη σείστηκε από τους πανηγυρισμούς.

Αθλητές και προπονητές έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν. Οι φίλαθλοι χοροπηδούσαν στις κερκίδες. Αγκαλιάζονταν, φιλιούνταν, έκλαιγαν. Ύστερα πήδηξαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκείνη τη στιγμή, ένας αφέτης πυροβόλησε στον αέρα.

Ταυτόχρονα, οι κριτές πλησίασαν με απόλυτη ψυχραιμία για να μετρήσουν το ύψος. Πέντε μέτρα και 49 εκατοστά, ακριβώς. Αμέσως ξέσπασαν νέοι πανηγυρισμοί ενώ ο Παπανικολάου είχε “εξαφανιστεί” μέσα σε ένα πλήθος συναθλητών του και φιλάθλων. Μετά από λίγη ώρα φώναξε:

“Αφήστε με, αφήστε με να αναπνεύσω”

Ο αγώνας δεν είχε τελειώσει. Ο Έλληνας επικοντίστας ανέβασε τον πήχη στα 5,54 μέτρα. Ήθελε να ξεπεράσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά δεν τα κατάφερε. Κατάκοπος και συγκινημένος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πήχη.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Χρήστος Παπανικολάου, ξεκίνησε για το σπίτι του στο Παγκράτι. Πίσω του, σχηματίστηκε πομπή αυτοκινήτων με φίλους του, που κορνάριζαν ρυθμικά. Στις 9 το βράδυ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου, κ. Ασλανίδης, κάλεσε σε δεξίωση τον αθλητή σε ταβέρνα της Βάρης.

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, μετά την δεξίωση το γλέντι συνεχίστηκε σε άλλο κοσμικό κέντρο, μέχρι τις 4 το πρωί. Την επόμενη ημέρα, εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού έγραψαν για την παγκόσμια επιτυχία του.

Ο Παπανικολάου πανηγυρίζει

Ποιος ήταν ο Χρήστος Παπανικολάου

Ο Έλληνας αθλητής ξεκίνησε από τον Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων ενώ αργότερα εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό.

Κυριάρχησε στο άθλημα του επί κοντώ για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα όπου ήταν 13 φορές Πανελληνιονίκης (1961 – 1977) αλλά και στο εξωτερικό, με οκτώ Βαλκανικούς τίτλους, δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Αγώνες και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 1966.

Το 1964 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πίνακα των πανελληνίων ρεκόρ, όταν στις 26 Ιουλίου κατέρριψε, στο Κάιρο, το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, με επίδοση 4,73 μέτρα. Στις 3 Ιουνίου του 1965, στην Αθήνα, ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4,92 μέτρα.

Ο επικοντίστας αθλητής, Χρήστος Παπανικολάου (Πηγή: Wikipedia)

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με 5,05 μέτρα, κάνοντας ταυτόχρονα και πανελλήνιο ρεκόρ. Ωστόσο, το χρυσό κατέκτησε ο μεγάλος αντίπαλός του, Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ, που πήδηξε στα 5,10 μέτρα. Την ίδια χρονιά, στους Βαλκανικούς αγώνες στίβου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Τον Αύγουστο του 1967, στο Νέο Φάληρο, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, στην Πόλη του Μεξικού, κατέρριψε το ευρωπαϊκό και πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,35 μέτρα ενώ το 1969, στους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στη Σόφια, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα 5,25 μέτρα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού έχασε το χάλκινο μετάλλιο από τον αιώνιο αντίπαλό του, Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ, που ξεπέρασε τα 5,40 μέτρα, αλλά απέδειξε την παγκόσμια κλάση του δύο χρόνια αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου 1970 με την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.