Ένας φτερωτός πέτρινος άγγελος κείτεται στο χώμα στο οροπέδιο της Νίδας στην Κρήτη.
Είναι ο “αντάρτης της ειρήνης” που κατασκεύασαν οι ντόπιοι ως φόρο τιμής στους Κρητικούς που πέθαναν κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.
Το γλυπτό που διακρίνεται μόνο από ψηλά
Ο “Αντάρτης της ειρήνης” είναι ένα γλυπτό που διακρίνεται σωστά μόνο από εναέρια μέσα σε υψόμετρο κάθετα επάνω του ή από δορυφόρο. Αυτό το κάνει και μοναδικό.
Μέρος του αριστερού του ποδιού και χεριού είναι μέσα στο χώμα και συμβολίζουν το δέσιμο με τη γη.
Η αντίσταση στον Ψηλορείτη
Ανεβαίνοντας τον Ψηλορείτη στα 1.450 περίπου μέτρα, δεσπόζει το οροπέδιο της Νίδας με το Ιδαίον Άντρο και τη σπηλιά του Δία. Το τοπίο είναι άγριο. Πέτρα, βουνό και χαράκια. Όμως για έναν ανεξήγητο λόγο, το μέρος δεν είναι ανοίκειο.
Στον Ψηλορείτη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κρυβόντουσαν και δρούσαν αντάρτικες αντιστασιακές ομάδες και κάτοικοι από τα γύρω χωριά που έδιναν τον δικό τους αγώνα ενάντια στον κατακτητή.
Κάθε πέτρα του Ψηλορείτη έχει και μια αιματοβαμμένη ιστορία να διηγηθεί από την ηρωική αντίσταση των κατοίκων των γύρω χωριών και τις θηριωδίες που έκαναν οι Γερμανοί ναζί. Με εκτελέσεις, βασανισμούς και το μαρτυρικό ολοκαύτωμα των Ανωγείων.
Ένα “γερμανικό” γλυπτό με συμβολικό χαρακτήρα
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι κάτοικοι των Ανωγείων βοήθησαν την Καρίνα Ρεκ, γλύπτρια από τη Γερμανία, η οποία ήθελε με τον δικό της τρόπο να κατασκευάσει ένα μνημείο, καθώς αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συμβολικά συγγνώμη εκ μέρους των συμπατριωτών της.
Έτσι, μαζί κατασκεύασαν έναν τεράστιο πέτρινο άγγελο, τον “Αντάρτη της Ειρήνης”, ένα μνημείο αφιερωμένο στην ειρήνη μεταξύ των λαών και παράλληλα φόρος τιμής στους ανυπόταχτους Κρητικούς αντιστασιακούς.
Ο “Αντάρτης της Ειρήνης” έχει μήκος 30 και πλάτος 10 μέτρα. Αυτό που το κάνει όμως εξαιρετικά συμβολικό είναι ότι κατασκευάστηκε από τις ίδιες πέτρες που πριν από περίπου 80 χρόνια οι Κρητικοί είχαν τοποθετήσει στο οροπέδιο της Νίδας, για να μην μπορούν να προσγειώνονται τα Γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη.
Το μεγάλο αυτό μνημείο ολοκληρώθηκε το 1990, ενώ τα έξοδά του καλύφθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού της Γερμανίας.
Η Καρίνα Πεκ, που έζησε κάποια χρόνια στα Ανώγεια και θεωρείται πλέον Κρητικιά είχε δηλώσει από την αρχή “ούτε δραχμή δεν θα διαθέσει Έλληνας για το έργο αυτό, γιατί κάθε μάρκο από συμπατριώτες μου θα είναι και μια πέτρα λήθης και συγγνώμης που θα επιτρέψει το μεγαλείο της συναδέλφωσης και της ειρήνης”.
Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το μνημείο, βρίσκεται στο Ανατολικό άκρο το οροπεδίου της Νίδας στην τοποθεσία “Γριά Αλουτσά” και μπορεί να περάσετε από δίπλα του χωρίς να το αναγνωρίσετε. Θα σας φανεί σαν μια συστάδα από πέτρες.
Δείτε από ψηλά τον εντυπωσιακό “Αντάρτη της Ειρήνης” από τον Νίκο Σαράντο:
Πηγή: Νίκος Σαράντος
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η εκδίκηση του Ανωγειανού Βρεντζογιώργη που μαχαίρωσε μέσα στο δικαστήριο δοσιλόγων τον εκτελεστή του αδελφού του. Η πολύκροτη υπόθεση του διερμηνέα του γερμανικού φρουραρχείου
Ειδήσεις σήμερα:
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
- Νεκρό 3χρονο αγοράκι στο Μαρκόπουλο μετά από πυροβολισμούς. Το σενάριο ενέδρας εξετάζουν οι αρχές
- Έρευνα. Πάνω από τους μισούς θανάτους από ζέστη το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη αποδίδονται στην υπερθέρμανση
- Εντός κατοικημένων περιοχών τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα με πεζούς στην Ελλάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ