Ο “Διομήδης” φεύγει, η παγωνιά μένει. Σε ποια περιοχή έφτασε το θερμόμετρο τους -10. Η “μετεωρολογική βόμβα” που προκάλεσε την κακοκαιρία

Ο “Διομήδης” φεύγει, η παγωνιά μένει. Σε ποια περιοχή έφτασε το θερμόμετρο τους -10. Η “μετεωρολογική βόμβα” που προκάλεσε την κακοκαιρία

H κακοκαιρία «Διομήδης» έφυγε αλλά το τσουχτερό κρύο παραμένει στη βόρεια Ελλάδα, με κατά τόπους ισχυρό παγετό τις πρωινές ώρες και θερμοκρασίες που βρίσκονται υπό το μηδέν.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί της Πέμπτης 13/01, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο υδράργυρος πλησίασε τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες όπως τις κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το καιρικό ντόμινο στο Βόρειο Ημισφαίριο που προκάλεσε την πρώτη κακοκαιρία του 2022

Πέρασε περίπου 1 εβδομάδα από τις πυκνές χιονοπτώσεις που έπληξαν τις Ανατολικές ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου 2022, καθώς πολύ ψυχρές αέριες μάζες βρέθηκαν σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της Βόρειας Αμερικής.

Λίγες ημέρες αργότερα, η αλληλεπίδραση των ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών με τις θερμές και υγρές αέριες μάζες που φέρνει στον Βόρειο Ατλαντικό το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία μιας “μετεωρολογικής βόμβας“. Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό νότια της Γροιλανδίας που κινούμενο βορειοανατολικά ενισχύθηκε ραγδαία και ευθύνεται για την ενίσχυση του μόνιμου Αντικυκλώνα των Αζορών στη Δυτική Ευρώπη και την ενίσχυση του Πολικού Αεροχειμάρρου.

Ο αντικυκλώνας με τη σειρά του πηδαλιούχησε την κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών που εισέβαλαν στη Μεσόγειο και προκάλεσαν την κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. 

Η κυκλοφορία των αερίων μαζών στο Βόρειο Ημισφαίριο παρουσιάζει μια περιοδικότητα που είναι δυνατόν να προβλεφθεί πλέον με καλή ακρίβεια μελετώντας την αργή κίνηση των μόνιμων αντικυκλώνων (Αζορών, Σιβηρικού, κτλ).

Αριστερά: Η ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας (hPa – αποχρώσεις κόκκινο-μπλε) και οι αεροχείμαρροι (αποχρώσεις σκούρο μπλε-πράσινο). Δεξιά: Η θερμοκρασία στη στάθμη 850 hPa (°C) τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.  Πηγή: meteo.gr

Συχνά όμως μικρές τοπικές αλλαγές στην ροή των αερίων μαζών που οφείλονται σε φαινόμενα μικρής προγνωσιμότητας (π.χ. μια μετεωρολογική βόμβα, καιταιγίδες, κτλ), μπορούν να μειώσουν σημαντικά την προγνωσιμότητα. Έτσι εξηγείται και η μικρή προγνωσιμότητα της τελικής θέσης των πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη που κατευθύνονται νότια.

Πηγή: meteo.gr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.