Ο Αλεξάντερ Προχορένκο γεννήθηκε το 1990 στο χωριό Γκορόντκι της πόλης Όρενμπούργκ στα όρια της Ευρωπαϊκής με την Ασιατική πλευρά της Ρωσίας.


Παιδί στρατιωτικής οικογένειας, αποφάσισε να ακολουθήσει και ο ίδιος παρόμοια καριέρα. Μια επιλογή που αποδείχθηκε μοιραία.

Ο Προκορένκο ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές της σειράς του, στη Ρωσική στρατιωτική ακαδημία, καθώς αποφοίτησε από αυτή με άριστα. Για τις επιδόσεις του μάλιστα βραβεύτηκε από τη σχολή. Λίγο καιρό πριν τον θάνατο του, ο έρωτας εισέβαλε στη ζωή του. Το 2013  γνώρισε τη σύντροφο του, Αικατερίνη, την οποία παντρεύτηκε 18 μήνες πριν φύγει για το μέτωπο της Παλμύρας. Η Αικατερίνη ήταν έγκυος και έφερε  στον κόσμο 4 μήνες μετά τον θάνατο του Προχορένκο, ένα κοριτσάκι.

Ο Θάνατος του

Το 2015 και ενώ είχαν ξεκινήσει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρίας, η μονάδα του Προχορένκο στάλθηκε στη Συρία.

O ίδιος είπε στην εγκυμονούσα σύζυγο του προφανώς για να μην την ανησυχήσει ότι τους έστελναν σε περιοχή του Καυκάσου. Τον έστειλαν όμως στην Παλμύρα, όπου οι Συριακές δυνάμεις βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Στη πόλη δρούσαν Ρωσικά τμήματα. Στις 17 Μαρτίου ο Προχορένκο βρισκόταν οχυρωμένος σε ένα σπίτι στη πόλη. Εκείνο το πρωί δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τμήματα του Ισλαμικού κράτους. Πολέμησε για ώρα μόνος του, σκοτώνοντας 20 τζιχαντιστές. Ένας ελεύθερος σκοπευτής του Ισλαμικού κράτους, τον πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε το αλεξίσφαιρό του.

Παρότι τραυματισμένος κατάφερε να μπει στο εσωτερικό του σπιτιού. Από εκεί ήρθε σε επαφή με την κοντινότερη Ρωσική αεροπορική βάση. Με απόλυτη ψυχραιμία έδωσε στη βάση του τις συντεταγμένες, και ζήτησε να βομβαρδιστεί το σπίτι. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο ρώσος στρατιωτικός ζήτησε από τη διοίκηση να πει στην οικογένεια του, ότι την αγαπά, ενώ είπε ότι ποτέ δεν αισθανόταν πιο περήφανος που πέθαινε για την πατρίδα του. Λίγο αργότερα ένα Ρωσικό Σουτκόι, βομβάρδισε το σπίτι, σκοτώνοντας δεκάδες Τζιχαντιστές αλλά και τον ηρωικό Αλεξάντερ Προχορένκο.

Η επιστροφή του στην πατρίδα

Η Ρωσία ξεκίνησε συζητήσεις με τους Τζιχαντιστές για την άμεση παράδοση της σορού. Ο νεκρός Προχορένκο ανταλλάχθηκε με 6 τζιχαντιστές αιχμαλώτους του ρωσικού στρατού. Παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, για τον ηρωισμό που επέδειξε στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα η στρατιωτική του δράση εντυπωσίασε δυο οικογένειες Γάλλων βετεράνων του Β Παγκοσμίου πολέμου, οι οποίες δώρισαν τα μετάλλια ανδρείας τους στην οικογένεια του. Είναι η πρώτη φορά στην στρατιωτική ιστορία που οικογένειες βετεράνων δίνουν τα μετάλλια τους, σε στρατιώτη άλλης χώρας για τα κατορθώματα του στο πεδίο της μάχης.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η επική σύγκρουση που οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι η δική τους «ναυμαχία της Σαλαμίνας». Το Μιντουγέι όπου πήραν εκδίκηση για το Περλ Χάρμπορ και οι κατάσκοποι ξέπλυναν την ντροπή τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here