O ρουμάνος τερματοφύλακας που απέκρουσε 4 πέναλτι στον τελικό με την Μπαρτσελόνα και εξαφανίστηκε μετά τον θρίαμβο. Η αλήθεια πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας

O ρουμάνος τερματοφύλακας που απέκρουσε 4 πέναλτι στον τελικό με την Μπαρτσελόνα και εξαφανίστηκε μετά τον θρίαμβο. Η αλήθεια πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας
Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1986 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζε την Στεάουα Βουκουρεστίου. Η ρουμανική ομάδα ήταν απόλυτο αουτσάιντερ.

Η ρουμανική ομάδα δεν είχε περάσει ποτέ σε τελικό. Πριν να προκριθεί στον τελικό της 7ης Μαΐου 1986, η Στεάουα είχε αποκλείσει κατά σειρά τη Βέιλε από τη Δανία, τη Χόνβεντ από την Ουγγαρία, την Κουούσισι από τη Φινλανδία και την Άντερλεχτ από το Βέλγιο. Η Ρουμανία τη δεκαετία του 1980 ήταν ακόμη υπό κομμουνιστικό καθεστώς και ο Βαλεντίν Τσαουσέσκου, γιος του δικτάτορα Νικολάε, ήταν σαν ανεπίσημος πρόεδρος του κλαμπ.

“Όταν προκριθήκαμε στον προημιτελικό, μας είπε ότι θα πάμε μέχρι τέλους. Αμέσως μόλις έφυγε από το δωμάτιο, όλοι οι παίκτες αρχίσαμε να γελάμε. Έμοιαζε αδύνατο”, έχει γράψει για την εμπειρία του ο τερματοφύλακας της ρουμάνικης ομάδας, Χέλμουτ Ντουκαντάμ.

Η ανατροπή του τελικού

Η αγωνία των 70.000 θεατών στο γήπεδο της Σεβίλης έφτασε σε κορύφωση όταν το 90λεπτο παιχνίδι και η παράταση ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα. Έτσι ο τελικός πέρασε στη φάση των πέναλτι. Τότε ο τερματοφύλακας της Στεάουα έκανε το αδύνατο – δυνατό. Απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι των αντιπάλων του και έχτισε τον δικό του ποδοσφαιρικό μύθο. Η Στεάουα Βουκουρεστίου έγινε η πρώτη ανατολική ομάδα που κέρδιζε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Τον αγώνα μετέδιδε για πρώτη φορά η ρουμανική κρατική τηλεόραση. Αμέσως μετά οι δρόμοι του  Βουκουρεστίου γέμισαν με πολίτες που πανηγύριζαν ξέφρενα τη νίκη της Στεάουα. Ο Ντουκαντάμ ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο και τους οπαδούς ως ο “ήρωας της Σεβίλης”.

Στην απονομή της πρωταθλήτριας ομάδας βρέθηκε και ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο οποίος μάλιστα είχε τιμωρηθεί με τετραετή αποκλεισμό από την UEFA. Η ποινή του επιβλήθηκε εξαιτίας ανάρμοστης συμπεριφοράς στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Τορίνο τον Οκτώβριο του 1985. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ωστόσο, παράβλεψε την τιμωρία και συμμετείχε στους πανηγυρισμούς, παρουσία των αξιωματούχων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Η πρωταθλήτρια ομάδα με τον Βαρδινογιάννη στους πανηγυρισμούς. Πηγή φωτογραφίας: Υoutube

Ο Ντουκαντάμ έγινε θρύλος

Η νίκη της Στεάουα δεν προσέφερε χαρά μόνο στους ρουμάνους φίλους της, αλλά και στους οπαδούς της ομάδας της Σεβίλης και της Μπέτις, που ήταν αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα. Οι κάτοικοι τους προσέφεραν μπύρες και τους ζητούσαν αυτόγραφα ακόμη και πάνω στα χαρτονομίσματά τους.

“Ήταν κάτι μαγικό για εμάς που προερχόμασταν από μια κλειστή, κομμουνιστική χώρα”, έχει δηλώσει ο Ντουκαντάμ. Τα δώρα της Ρουμανίας στους πρωταθλητές ήταν ένα αυτοκίνητο ARO 4X4 στον καθένα. Ο θρυλικός τερματοφύλακας όμως δεν ήταν ευχαριστημένος από το αμάξι, καθώς είχε συναρμολογηθεί από κομμάτια διαφορετικών αυτοκινήτων και έτσι το πούλησε.

Η Στεάουα επέστρεψε στη χώρα της, έκανε γύρο θριάμβου στην έδρα της μπροστά στον κόσμο της. Όλοι μιλούσαν πρώτα για τον Ντουκαντάμ και μετά για την ομάδα του. Λίγες εβδομάδες μετά τον τελικό, η ρουμανική ομάδα έπαιξε σε έναν αγώνα στημένο. Ο Ντουκαντάμ αρνήθηκε να αγωνιστεί και γι’ αυτό αποκλείστηκε από τις προπονήσεις για δύο εβδομάδες, ενώ τιμωρήθηκε και με πρόστιμο που έφτανε στους μισθούς δύο μηνών.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την εξαφάνιση του τερματοφύλακα

Ο θρυλικός τερματοφύλακας της Στεάουα εξαφανίστηκε από τα γήπεδα και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον λόγο της αποχής του εξαπλώνονταν. Το κράτος είχε τον απόλυτο έλεγχο της ροής αγαθών, ενώ η πληροφόρηση ήταν ελεγχόμενη και δινόταν με το σταγονόμετρο. Κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες ότι «Ο Νίκου Τσαουσέσκου του έσπασε τα χέρια». Είχε διαδοθεί ακόμη και ότι ο μικρότερος γιος του δικτάτορα πυροβόλησε στο χέρι επειδή έγινε ήρωας».

Πηγή φωτογραφίας: Υοutube

Η αλήθεια όμως δεν είχε καμία σχέση με τους αστικούς μύθους που δημιουργήθηκαν. Ο Ντουκαντάμ είχε διαγνωστεί με ανεύρυσμα στο δεξί του χέρι, για το οποίο χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση. Πλέον μπορούσε να αγωνίζεται αλλά να χρησιμοποιεί στις αποκρούσεις μόνο το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί τελικά του απαγόρευσαν τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

“Μετά με έδιωξαν από τον στρατό, αφού ο Τσαουσέσκου είπε ότι από τη στιγμή που δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο, πρέπει να φύγω και από τον στρατό. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, πήγα από αδιανόητα ψηλά τόσο τραγικά χαμηλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.

Σύμφωνα με τον τερματοφύλακα, αυτό προκάλεσε φήμες ότι ο Νίκου Τσαουσέσκου, ο μικρότερος γιος του δικτάτορα και αδερφός του Βαλεντίν, με πυροβόλησε στο χέρι, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. “Έπρεπε να αρνούμαι διάφορες ιστορίες  επειδή τους “επισκίασα” ή επειδή τους ενοχλούσα, για σχεδόν 33 χρόνια. Στο Βουκουρέστι εκείνη την εποχή το μίσος απέναντι στο καθεστώς ήταν έντονο. Αν κάποιος έλεγε κάτι στο εργοστάσιο το πρωί, όλη η πόλη συζητούσε γι΄ αυτό τα μεσάνυχτα”.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Youtube

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Να ζήσει η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας», ήταν τα τελευταία λόγια του Νικολάε Τσαουσέσκου πριν να τον εκτελέσουν. Η σύζυγός του, Έλενα, έβρισε έναν στρατιώτη 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.