Ο σοσιαλιστής που δεν εκλέχτηκε γερουσιαστής και κατατάχθηκε στους πεζοναύτες. Έγινε ήρωας σε ηλικία 50 ετών και μετά εκλεγόταν συνεχώς

Ο σοσιαλιστής που δεν εκλέχτηκε γερουσιαστής και κατατάχθηκε στους πεζοναύτες. Έγινε ήρωας σε ηλικία 50 ετών και μετά εκλεγόταν συνεχώς

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Πολ Ντάγκλας ήταν Αμερικανός πολιτικός με σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1942 απέτυχε να εκλεγεί γερουσιαστής και κατατάχθηκε στους πεζοναύτες.

Τότε ήταν 50 ετών και ο μέσος όρος των νεοσύλλεκτων σε αυτό το σώμα ήταν τα 21 έτη. Πολέμησε τους Ιάπωνες στη μάχη της Οκινάουα και τραυματίστηκε. Μετά τον πόλεμο εκλεγόταν συνέχεια στην αμερικανική γερουσία για δύο δεκαετίες.

Ποιος ήταν

Ο Πολ Ντάγκλας ήταν Αμερικανός καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 1930 τον έπεισε ότι η κοινωνία θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί με δικαιότερη κατανομή του πλούτου μεταξύ των λίγων που είχαν πολλά και των πολλών που είχαν λίγα.

Επίσης πίστευε ότι η εργατική τάξη θα έπρεπε να έχει καλύτερη πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία. Οι ιδέες του ήταν σοσιαλιστικές, αν και ο ίδιος δήλωνε φιλελεύθερος.

Πολ Ντάγκλας. Πηγή: Wikipedia

Πίστεψε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα την αμερικανική κοινωνία να μεταρρυθμιστεί αν έμπαινε στην πολιτική. Το 1939 ο Ντάγκλας κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέχθηκε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου στην πόλη του, το Σικάγο.

Οι προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και να μειώσει την τιμή των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από τα άλλα μέλη του συμβουλίου.

Οι προτάσεις του συνήθως απορρίπτονταν με ψήφους 49 κατά και μίας υπέρ. Τη δική του! Γρήγορα κατάλαβε ότι είχε κάνει λάθος να εμπλακεί στην αυτοδιοίκηση. Αργότερα εκμυστηρεύτηκε:

«Έχω τρία πτυχία. Για πολλά χρόνια έχω συναναστραφεί τους πιο ευφυείς και μορφωμένους ανθρώπους της χώρας. Κάποια από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Σικάγο δεν έχουν τελειώσει ούτε την πέμπτη δημοτικού. Όμως, όλοι αυτοί μαζί συγκροτούν την πιο ευφυή ομάδα καθαρμάτων που έχω δει ποτέ στη ζωή μου!».

Στους πεζοναύτες

Το 1942, ο Ντάγκλας προσπάθησε να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανήκε στο αριστερό άκρο του Δημοκρατικού Κόμματος και υποστηρίχθηκε από τους ριζοσπάστες του κόμματος. Όμως ο μηχανισμός του κόμματος υποστήριξε ένα άλλο υποψήφιο.

Ο Ντάγκλας έχασε τις εσωκομματικές εκλογές και υποψήφιος αναδείχθηκε τελικά ο αντίπαλός του.

Τότε πήρε μία απόφαση που ξάφνιασε πολλούς. Ενώ η Αμερική είχε μπει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε να καταταγεί ως εθελοντής στο σώμα των Πεζοναυτών.

Ως νεοσύλλεκτος στους πεζοναύτες ο Ντάγκλας ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερος από τους περισσότερους συναδέλφους του. Πηγή: Wikimediamtx Commons

Η μέση ηλικία ενός νεοσύλλεκτου Αμερικανού πεζοναύτη ήταν τότε τα 21 έτη. Το 1942 ο Πολ Ντάγκλας ήταν 50. Επιπλέον, ήταν παντρεμένος, είχε παιδί και πανεπιστημιακή καριέρα. Τα άφησε όλα αυτά και παρουσιάστηκε στο κέντρο εκπαίδευσης των πεζοναυτών.

Σκληρή εκπαίδευση

Ο Ντάγκλας έκανε τη βασική εκπαίδευση, όπως όλοι οι νεοσύλλεκτοι. Ήταν η σκληρότερη στον αμερικανικό στρατό. Ο Ντάγκλας δεν εξαιρέθηκε από τις πιο επίπονες εκπαιδεύσεις. Κατάφερε να τις ολοκληρώσει όλες με επιτυχία και έτσι έγινε πεζοναύτης. Υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης για επτά μήνες.

Καθώς το σώμα των πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μεγαλώσει απότομα λόγω του πολέμου υπήρχε μεγάλη έλλειψη αξιωματικών.

Μετά από σύσταση από τον διοικητή του, ο Ντάγκλας έγινε λοχαγός. Ο ίδιος αποδέχτηκε τη σημαντική προαγωγή με τον όρο ότι θα συνέχιζε να είναι μάχιμος και όχι σε κάποιο γραφείο.

Ο Ντάγκλας ενώ ρίχνει βολές στο κέντρο εκπαίδευσης των πεζοναυτών. Πηγή: Pinterest

Στη μάχη της Οκινάουα

Το 1945 ο Ντάγκλας στάλθηκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη της Οκινάουα εναντίον των Ιαπώνων. Ήταν μία από τις σκληρότερες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι απώλειες των Αμερικανών πεζοναυτών εκεί ιδιαίτερα βαριές.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους Ιάπωνες στην Οκινάουα, ο Ντάγκλας κέρδισε το θαυμασμό των άλλων πεζοναυτών που τον έβλεπαν να τρέχει ανάμεσα στα πυρά των Ιαπώνων σαν να ήταν εικοσάρης.

Κάποια στιγμή τραυματίστηκε στο βραχίονα από ριπή εχθρικού πολυβόλου ενώ εφορμούσε εναντίον της θέσης του. Για τον ηρωισμό που επέδειξε κατά τη διάρκεια της μάχης της Οκινάουα προήχθη σε ταγματάρχη.

Τραυματισμός και αποστρατεία

Μετά το τραυματισμό του και ενώ ήταν στο φορείο και τον μετέφεραν οι άνδρες του στο σταθμό των πρώτων βοηθειών στα μετόπισθεν, με το γερό του χέρι έβγαλε τα διακριτικά του για να μην του δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους νοσοκόμους και τους γιατρούς.

Αμερικανοί πεζοναύτες στη μάχη της Οκινάουα. Πηγή: Wikipedia

Ο Ντάγκλας νοσηλεύτηκε για τους επόμενους 14 μήνες. Οι γιατροί έσωσαν το τραυματισμένο χέρι του αλλά μπορούσε να κάνει μόνο μερική χρήση του εξαιτίας του τραύματος.

Ο ίδιος έκανε συνεχώς αιτήματα να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή που απορρίπτονταν για ιατρικούς λόγους.

Αποστρατεύτηκε το 1946 και του δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη των πεζοναυτών σε αναγνώριση της γενναιότητάς του στην γραμμή του πυρός και της ανιδιοτελούς υπηρεσίας του.

Μέχρι και σήμερα είναι ο γηραιότερος Αμερικανός που εκπαιδεύτηκε ως πεζοναύτης και πήρε μέρος σε πολεμική επιχείρηση

Σημαντική πολιτική καριέρα

Επέστρεψε στο Σικάγο και το 1949 ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές στη αμερικανική Γερουσία. Η φήμη του ως ήρωας πολέμου τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει γερουσιαστής. Μέχρι το 1967 εκλεγόταν συνεχώς σε αυτή τη θέση.

Έτσι μπόρεσε να προωθήσει πολλά από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της εργατικής τάξης που δεν μπόρεσε να κάνει πριν από τον πόλεμο.

Επιπλέον, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των Αφροαμερικανών για ίσα δικαιώματα. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ χαρακτήρισε τον Πολ Ντάγκλας ως τον «σημαντικότερο Αμερικανό γερουσιαστή».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ιάπωνας στρατηγός που αντιτάχθηκε στον πόλεμο με τις ΗΠΑ. Υπερασπίστηκε την Οκινάουα και έκανε Χαρακίρι μετά την ήττα

Φωτογραφία ντοκουμέντο από την επίθεση καμικάζι πάνω στο θωρηκτό Μιζούρι στη μάχη της Οκινάουα. Γιατί ο αμερικανός καπετάνιος τίμησε τον νεκρό Ιάπωνα με 21 πυροβολισμούς στον αέρα

Ο αμερικανός στρατιώτης που αρνήθηκε να κρατήσει όπλο για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, κατετάγη εθελοντικά και έσωσε 75 συντρόφους του στη φονικότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.