Ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών μπορεί να κρύβει την πόρτα του τάφου της Νεφερτίτης. Oι νέες ενδείξεις που ενισχύουν τη θεωρία

Ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών μπορεί να κρύβει την πόρτα του τάφου της Νεφερτίτης. Oι νέες ενδείξεις που ενισχύουν τη θεωρία

Η ανακάλυψη κρυμμένων ιερογλυφικών μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών δίνει βάρος σε μια θεωρία ότι η μυθική αιγυπτιακή βασίλισσα Νεφερτίτη βρίσκεται σε έναν κρυφό θάλαμο δίπλα στον ταφικό θάλαμο του θετού της γιου της, είπε ένας παγκοσμίου φήμης Βρετανός Αιγυπτιολόγος.

Ο Νίκολας Ριβς, πρώην επιμελητής στο Τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι ενώ η θεωρία παρέμεινε αναπόδεικτη, τα νέα στοιχεία της δίνουν νέα ώθηση.

Ο Ριβς συνειδητοποίησε ότι τα ιερογλυφικά για την ταφή της Νεφερτίτης, της θρυλική καλλονής βασίλισσας της Αιγύπτου και συζύγου του βασιλιά Ακενατόν, είχαν καλυφθεί κατά την ταφή του Τουταγχαμών από τον διάδοχό του, Άυ.

Μιλώντας στον Guardian εξήγησε ότι : «Η προσεκτική επιθεώρηση των ιερογλυφικών του Άυ αποκαλύπτει σαφή, υποκείμενα ίχνη ενός προγενέστερου ονόματος – αυτό του Τουταγχαμών. Στην αρχική της εκδοχή, η σκηνή αυτή είχε δείξει τον Τουταγχαμών να εκτελεί το ταφικό τελετουργικό για τον αρχικό ιδιοκτήτη του τάφου, την άμεση προκάτοχό του Νεφερτίτη»

Το 2015, ο Reeves είχε τονίσει πως οι υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες από τον τάφο του Τουταγχαμών έδειχναν κρυφούς διαδρόμους και πόρτες, ωστόσο άλλοι ειδικοί είχαν αναφέρει πως πρόκειται για ασαφή συμπεράσματα.

«Είναι πολύ απλό να το δεις ως απλή φαντασίωση, αλλά (…) ανακάλυψα πως η διακόσμηση του τοίχου στον ταφικό θάλαμο είχε αλλάξει» σημείωσε και αναφέρθηκε στις απορίες που είχε προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το σχήμα του τάφου του νεαρού Φαραώ. «Ήταν πολύ μικρός, δεν το περιμένεις αυτό για έναν βασιλιά».

«Μοιάζει πολύ σαν να ήταν απλώς ένας παρείσακτος μέσα στο εξωτερικό τμήμα ενός σημαντικά μεγαλύτερου, βασιλικού τάφου» σημείωσε ο ειδικός, κάνοντας λόγο για ένα «μοναδικό» μνημείο. Μάλιστα, το συνέκρινε με άλλη περίπτωση όπου βρέθηκαν κρυμμένοι τάφοι Φαραώ της 21ης Δυναστείας.

Οι έλεγχοι με ραντάρ που έλαβαν χώρα στο σημείο το 2015 δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις καθώς ορισμένα από τα αποτελέσματα έδειχναν πως δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο απ΄ότι είναι γνωστό, ενώ άλλα πως κρύβεται κάποια κατασκευή.

Ο George Ballard, κορυφαίος ειδικός σε ραντάρ και γεωφυσικές έρευνες, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη νέα ανακάλυψη αλλά και πεπεισμένος ότι ένας ψεύτικος τοίχος εμποδίζει την είσοδο σε μια επέκταση του τάφου: «Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεχνητή κατασκευή που σχηματίζει τον βόρειο και τον ανατολικό τοίχο του τάφου. Ο ανατολικός τοίχος είναι πιθανώς φυσική πέτρα που φαίνεται να έχει κοπεί ή διαμορφωθεί ως τοίχος».

Πληροφορίες από liFO.gr και Guardian

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu