Ο θρυλικός Χούβερ του FBI. Έδιωξε τα ρουσφέτια και τους διεφθαρμένους, προσέλαβε επιστήμονες, απέλυσε τους ανίκανους και έγινε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

Ο θρυλικός Χούβερ του FBI. Έδιωξε τα ρουσφέτια και τους διεφθαρμένους, προσέλαβε επιστήμονες, απέλυσε τους ανίκανους και έγινε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού
1908. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καταπατούσαν τεράστιες εκτάσεις γης με ελάχιστα χρήματα, δωροδοκώντας κρατικούς υπαλλήλους.

Είχαν καταφέρει να κλέψουν περίπου 160 εκατομμύρια στρέμματα, προκαλώντας πολιτική κρίση και πονοκέφαλο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Θεόδωρο Ρούσβελτ.

Παρά το γεγονός ότι η εποχή του σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ο Ρούσβελτ προσπάθησε να περιορίσει τη δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων και κεφαλαίων.

Οι γνωστές και ως «κλοπές εδαφών» και η εκτεταμένη διαφθορά, τον οδήγησαν  στην απόφαση να ιδρύσει ένα σώμα με απολύτως έντιμα στελέχη, που θα διερευνούν τις μεγάλες υποθέσεις.

Η αποστολή τους ήταν να ψάξουν σε όλη τη χώρα ύποπτες υποθέσεις καταπάτησης γης και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους.

Ο πρώτος Διευθυντής του FBI Τσαρλς Βοναπάρτης/ Wikimediamtx Commons

Το νέο  διεφθαρμένο “Γραφείο Ερευνών”.

Η υπηρεσία ονομάστηκε «Γραφείο Ερευνών». Ανήκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και είχε απεριόριστη εξουσία.

Επικεφαλής επιλέχτηκε ο Τσαρλς Βοναπάρτης, ένας ακέραιος και έντιμος άνδρας.

Ο Βοναπάρτης δεν κατάφερε να οργανώσει σωστά το Γραφείο Ερευνών, καθώς διέθετε μόλις 200 άτομα προσωπικό και ελάχιστα χρήματα.

Άλλο ένα πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι οι σταδιακά οι πράκτορες προσλαμβάνονταν με ρουσφέτι, αναλόγως τα πολιτικά φρονήματα και τις γνωριμίες τους.

Έτσι, το σώμα που ίδρυσε ο Ρούσβελτ, έγινε μέρος του διεφθαρμένου συστήματος, δηλαδή αυτό που ήθελε να καταπολεμήσει.

Ο λαός αγανακτισμένος παρακολουθούσε τους νέους διεφθαρμένους πράκτορες να μην κάνουν απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα το Γραφείο Ερευνών να γίνει ιδιαίτερα αντιπαθητικό για το μέσο Αμερικανό πολίτη.

Όταν το 1924 ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης ο Χάρλαν Φίσκε Στον, το πρώτο που έκανε ήταν να απομακρύνει τον διευθυντή του Γραφείου Ερευνών. Στη θέση του τοποθέτησε τον Τζον Έντγκαρ Χούβερ, ένα φιλόδοξο νέο με εξαιρετικά προσόντα/ Wikimediamtx Commons

Ειδικά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η ανικανότητα των πρακτόρων έφτασε στα ύψη.

Τους ανατέθηκε η παρακολούθηση του γερμανικού δικτύου κατασκοπείας και απέτυχαν τελείως.

Πολλά εργοστάσια υπέστησαν σαμποτάζ και αρκετά πλοία κάηκαν ή βυθίστηκαν στο πέλαγος.

Κάτω από τη μύτη του Γραφείου Ερευνών στις 30 Ιουνίου του 1916, 4 χιλιάδες τόνοι δυναμίτιδας τίναξαν στον αέρα τμήμα του λιμανιού της Νέας Υόρκης, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Ο Τύπος  και η κοινή γνώμη είχαν αγανακτήσει μαζί τους ζητώντας τη διάλυση του Σώματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποσχέθηκε ριζικές αλλαγές τις οποίες όμως έκανε έπειτα από 8 χρόνια.

Η νέα εποχή του FBI. Ο Χούβερ τα άλλαξε όλα

Όταν το 1924 ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης ο Χάρλαν Φίσκε Στον, το πρώτο που έκανε ήταν να απομακρύνει τον διευθυντή του Γραφείου Ερευνών.

Στη θέση του τοποθέτησε τον Τζον Έντγκαρ Χούβερ, ένα φιλόδοξο νέο με εξαιρετικά προσόντα.

«Δέχομαι την πρόταση υπό τον όρο να απομακρυνθεί η υπηρεσία από την πολιτική, να μην επηρεάζεται από κόμματα και να μην ξαναγίνει ρουσφέτι. Θα εξαρτώμαι μόνο από τον υπουργό και κανέναν άλλο», είπε ο Χούβερ και ο Στον συμφώνησε.

Ο Χούβερ μόλις ανέλαβε καθήκοντα, άλλαξε τα πάντα.

Έδιωξε τους κηφήνες και τα ρουσφέτια, απαγόρευσε το αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας και συνέστησε στους πράκτορες να κάνουν το ίδιο και στη ζωή τους.

Επέβαλε νέο κώδικα επικοινωνίας μεταξύ πρακτόρων και πολιτών, βασισμένο σε ευγενικούς και διπλωματικούς τρόπους.

Υποχρέωσε τους πράκτορες να δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα στην Εφορία και απείλησε με διώξεις όσους είχαν στενές επαφές με πολιτικά στελέχη και κομματικά γραφεία.

Στρατολόγησε νέους επιστήμονες που είχαν αριστεύσει στο πανεπιστήμιο και έφτιαξε εργαστήρια για την εξιχνίαση των υποθέσεων.

Στο εξής η πειθαρχία, η εκπαίδευση και η επιστημονική έρευνα των πρακτόρων θα ήταν η βάση λειτουργίας του Γραφείου.

Όλα τα στελέχη υποχρεώθηκαν να γίνουν αυθεντίες στους τύπους και τη χρήση όλων των όπλων, αλλά και να πυροβολούν με απόλυτη ακρίβεια/ Wikimediamtx Commons

Η εκπαίδευση στο  Ζίου Ζίτσου και η χρήση των όπλων, μπήκαν στην καθημερινότητα των πρακτόρων.

Προσελήφθησαν ειδικοί επιστήμονες που εξέταζαν τρίχες, ίνες, αίμα, δακτυλικά αποτυπώματα, μελάνη, έγγραφα, προβιές ζώων, αποτυπώματα από ελαστικά, τακούνια παπουτσιών, βερνίκια αυτοκινήτων και άλλα στοιχεία που μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη των ενόχων και στην τεκμηρίωση της ενοχής των υπόπτων.

Επίσης οι γραφομηχανές κατέγραφαν πλέον τα πάντα και όλα τα έγγραφα ταξινομούνταν, σχηματίζοντας ένα τεράστιο αρχείο για πρόσωπα και υποθέσεις.

Σε μερικά χρόνια το αρχείο είχε γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο. Οι πράκτορες, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, μπορούσαν να απαντήσουν σε αρκετά ερωτήματα τα οποία στο παρελθόν ήταν πραγματικοί γρίφοι.

Όταν η υπηρεσία άρχισε τις μαζικές συλλήψεις, ο Χούβερ ήταν παρών στις επιχειρήσεις και έβγαζε φωτογραφίες με τους συλληφθέντες.

Προσπαθούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι στο εξής, οι πράκτορες θα ήταν στο πλευρό τους και ότι κάτι νέο γεννιόταν.

Οι πράκτορες, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, μπορούσαν να απαντήσουν σε αρκετά ερωτήματα τα οποία στο παρελθόν ήταν πραγματικοί γρίφοι/ Wikimediamtx Commons

Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε το 1935, όταν ιδρύθηκε η Εθνική Αστυνομική Ακαδημία, από την οποία η Υπηρεσία θα αντλούσε εκπαιδευμένο προσωπικό, που έγιναν γνωστοί ως G Men (Government Men).

Ήταν τότε, που ο Χούβερ άλλαξε ακόμη και το όνομα του σώματος σε Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Bureau of Investigation), αφήνοντας πίσω τις κακές ημέρες με τους ανίκανους πράκτορες.

Μια νέα εποχή με πολλές σκοτεινές περιόδους άρχιζε, ειδικά όταν η δίωξη των κομμουνιστών έκανε τον Χούβερ απαραίτητο, ανεξέλεγκτο και παντοδύναμο.

Ο Έντγκαρ Χούβερ πέθανε στις 2 Μαΐου του 1972, σε ηλικία 77 ετών/ Wikimediamtx Commons

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πράκτορας του FBI, Ρ. Μέιχιου, που υπονόμευσε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία του Ωνάση. Πώς δικαιολόγησε την προτροπή το Νίξον να σκοτώσουν τον Ωνάση, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.