Tι κοινό έχουν ο Σπάιντερμαν, o Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, οι Πειρατές της Καραϊβικής, το Star Wars και περισσότερες από 400 ταινίες και σειρές; Σε όλες αυτές ακούγεται το πιο γνωστό ηχητικό εφέ στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η κραυγή τρόμου παραμένει αναλλοίωτη. Έχει ακριβώς την ίδια ένταση, την ίδια διάρκεια. Είναι σαν να ακούγεται κάθε φορά το ίδιο ξέσπασμα σε διαφορετικές ταινίες. Ο ήχος πάντα προέρχεται από έναν άνδρα. Είναι η κραυγή του που προκαλείται από πυροβολισμό, έκρηξη, ή πτώση.
Το ηχητικό εφέ ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο γουέστερν “Όταν σιγούν τα τύμπανα”, που σκηνοθετήθηκε από τον Ραούλ Γουόλς. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Γκάρυ Κούπερ. Σε μια σκηνή μερικοί στρατιώτες διασχίζουν έναν βάλτο, όταν ένας από αυτούς δαγκώνεται και παρασύρεται από έναν αλιγάτορα κάτω από το νερό.
Δημιούργησε το πιο γνωστό ηχητικό εφέ και δεν πήρε τα εύσημα
Η κραυγή του στρατιώτη ηχογραφήθηκε αργότερα σε έναν θάλαμο σε έξι εκδοχές, με την οδηγία “να ακούγεται σαν ένας άνθρωπος που τον δαγκώνει αλιγάτορας και φωνάζει”. Στη σκηνή αυτή χρησιμοποιήθηκε η πέμπτη κραυγή, ενώ κάποιες από τις υπόλοιπες χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα μέρη της ταινίας. Η κραυγή δεν ηχογραφήθηκε από τον ηθοποιό που υποκρινόταν τον στρατιώτη, αλλά από τον Σεμπ Γούλευ, ηθοποιό και μουσικό, ο οποίος στην ταινία εργαζόταν στην παραγωγή της μουσικής. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε, δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην κραυγή ούτε θεωρήθηκε ως ένα πρωτοπόρο ηχητικό εφέ.
Δύο χρόνια αργότερα, χρησιμοποιήθηκε η ίδια κραυγή στο γουέστερν, The Charge at Feather River. Όταν ολοκληρώθηκε η παραγωγή της ταινίας, η κραυγή αποτέλεσε κομμάτι της βιβλιοθήκης ηχητικών εφέ της Warner Bros. Από τότε η κραυγή ενσωματώθηκε σε πολλές ταινίες, χωρίς ωστόσο κανείς να παρατηρεί τη μοναδικότητα του ήχου. Κανείς για 20 χρόνια δεν είχε αντιληφθεί ότι η κραυγή τρόμου, ήταν πάντα η ίδια.
Η έκρηξη του Star Wars
Το μεγάλο ξέσπασμα στην ποπ κουλτούρα έγινε όταν χρησιμοποιήθηκε στο Star Wars. O σχεδιαστής ήχου της ταινίας Ben Burtt εντυπωσιάστηκε από το ηχητικό εφέ, αντιλήφθηκε ότι πολλοί παραγωγοί το έχουν συμπεριλάβει στις ταινίες τους και αποφάσισε να πληρώσει για να μπορέσει και εκείνος να χρησιμοποιήσει την κραυγή στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Την τοποθέτησε σε μια σκηνή Star Wars όπου ο Luke Skywalker, σώζοντας την Leia, πυροβολεί έναν Stormtrooper και τον κάνει να πέσει σε γκρεμό. Προσπάθησε να ανακαλύψει την αυθεντικότητα, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει ποιος ήταν ο δημιουργός του. Θεωρούσε ότι η κραυγή για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην ταινία The Charge at Feather River, η οποία ήταν η δεύτερη ταινία που ενσωμάτωσε το διάσημο ηχητικό εφέ. Ο σχεδιαστής ήχου του Star Wars ήταν αυτός που ονόμασε την κραυγή Wilhelm από τον χαρακτήρα της ταινίας με το ίδιο όνομα. O Private Wilhelm στην ταινία χτυπιέται από το βέλος ενός τόξου και κραυγάζει…
Αργότερα συνέχισε να την χρησιμοποιεί και σε άλλες Star Wars ταινίες, ακόμη και σε σκηνές του “Indiana Jones” στις οποίες δούλεψε. Εδώ και χρόνια, οι σχεδιαστές ήχου προσπαθούν να τη βάζουν σε όσες περισσότερες ταινίες μπορούν, ως ένα αστείο νεύμα προς τον Ben Burtt. H απήχησή της κραυγής ήταν τέτοια που δημιούργησε απορίες όταν δεν χρησιμοποιήθηκε στο τελευταίο Star Wars: “Σε αυτή την ταινία, αποφασίσαμε να απομακρυνθούμε από το Wilhelm Scream», δήλωσε ο επικεφαλής sound editor, Matthew Wood για το «The Last Jedi».
«Αφήνουμε το παρελθόν να πεθάνει, όπως θα έλεγε και ο Kylo Ren”. Η κραυγή τελικά εξελίχτηκε από ένα απλό ηχητικό εφέ σε ένα κινηματογραφικό φαινόμενο. Όσοι σκηνοθέτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κραυγή AAAAAAH γνωρίζουν τη συνταγή.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Πως βγήκε η πολεμική κραυγή «ΑΕΡΑΑΑΑ» και γιατί μετά τις πρώτες μάχες τη φώναζαν και οι Ιταλοί. Τι σχέση έχει με την πολεμική κραυγή των αρχαίων Ελλήνων «Αλαλά»
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρόστιμο για τους οδηγούς αν βάλουν τα ψώνια στο πίσω κάθισμα. Τι προβλέπει ο ΚΟΚ
- Βουλευτής των Εργατικών γρονθοκόπησε άγρια περαστικό έξω από μπαρ στη Βρετανία (Βίντεο)
- Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ψεύτικο το Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη, λέει ο Πολάκης. Η απάντηση της Τζάκρη
- «Λευκή» με καθυστέρηση-ρεκόρ η κορυφή του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία. Πρώτη φορά χιόνισε τόσο αργά τα τελευταία 130 χρόνια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ