Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι ο φλαμανδός ζωγράφος αυτοκτόνησε σε έναν αγρό στην πόλη Οβέρ συρ Ουάζ της Γαλλίας, θέλοντας, με τον τρόπο αυτό, να βάλει τέλος στην ταραχώδη και μοναχικά ψυχοφθόρα ζωή του.
Κι αν ο Βίνσεντ βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε;
Αν δεν πυροβόλησε ο ίδιος στην κοιλιά του, όπως φέρεται ότι εξομολογήθηκε στο νεκροκρέβατό του, το 1890;
Ο ειδικός ερευνητής Βίνσεντ ντι Μάγιο ισχυρίζεται στο περιοδικό “Vanity Fair” ότι υπάρχουν πλέον αυξημένες ενδείξεις για την αντίθετη θεωρία: ο ζωγράφος δεν “πυροβόλησε τον εαυτό του”.

Έτσι δικαιώνει τους Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, οι οποίοι στη βιογραφία του το 2011, είχαν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο Βαν Γκογκ ομολόγησε τον αυτοτραυματισμό του για να προστατεύσει τους πραγματικούς δράστες.
Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, είναι ότι η αυτοκτονία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του μύθου που ταιριάζει γάντι στη διαδρομή ενός μάρτυρα της τέχνης.

 To βιογραφικό βιβλίο που υποστηρίζει ότι πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια

Αυτο-πορτρέτο. 1889
Αυτο-πορτρέτο 1889, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του. Πηγή φωτογραφίας Wikipedia

Στο βιβλίο με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» («Βινσεντ Βαν Γκογκ: Η Ζωή του»)  αποκαλύπτεται ότι ο Βαν Γκογκ πέθανε από ένα ατύχημα, όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια που κρατούσαν ένα χαλασμένο όπλο!
Οι  συγγραφείς Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας και συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 μεταφραστές και ερευνητές, ενώ ανάμεσα στα έγγραφα που μελετήθηκαν ήταν χιλιάδες μη μεταφρασμένα γράμματα που είχαν γραφτεί από τον ίδιο τον ζωγράφο.
Σύμφωνα με τους δυο συγγραφείς, ο Βαν Γκογκ, που πέθανε το 1890 σε ηλικία 37 ετών, έμενε στο πανδοχείο Ομπέρζ Ραβού και περπατούσε σε λιβάδια με σιτάρι προκειμένου να ζωγραφίσει. Σε αυτούς τους περιπάτους συχνά συνοδευόταν από δυο νεαρά αγόρια.
Η νέα εκδοχή θανάτου του καλλιτέχνη δεν έχει να κάνει με αυτοκτονία, αλλά με ένα τυχαίο γεγονός: ο Βαν Γκογκ σκοτώθηκε κατά λάθος από ένα ζευγάρι αγοριών και αποφάσισε να τους καλύψει αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη.
Την εκδοχή του ατυχήματος ενισχύει το γεγονός ότι η σφαίρα εισήλθε στην άνω κοιλιακή χώρα του Βαν Γκογκ από μία πλάγια θέση και όχι σε ευθεία όπως θα γινόταν σε περίπτωση αυτοκτονίας. Επιπλέον, οι δυο ερευνητές βρήκαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το μέρος όπου έπεσε η σφαίρα, αφού ο ζωγράφος ξεψύχησε λίγο αργότερα και σε άλλο σημείο.
Επίσης, ο ίδιος ο γιατρός που τον εξέτασε σημείωσε ότι η σφαίρα ήρθε από απόσταση και από τέτοια γωνία που δεν θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία, ενώ μόλις οι αστυνομικοί ρώτησαν τον Βαν Γκογκ αν προσπάθησε να αυτοκτονήσει εκείνος τους απάντησε «Σας παρακαλώ μην κατηγορήσετε κανέναν».
«Ο Βαν Γκογκ δεν αναζητούσε τον θάνατο, αλλά όταν έφτασε κοντά του, τον αποδέχτηκε ως μία ειλικρινής πράξη αγάπης προς τον αδελφό του, στον οποίο ήταν βάρος»
Αυτό που εικάζουν οι συγγραφείς είναι ότι ο Βαν Γκογκ δεν αποκάλυψε το ατύχημα αυτό ούτε την ύστατη στιγμή γιατί θεωρούσε ότι του άξιζε να πεθάνει, καθότι αποτελούσε οικονομικό βάρος για τον αδερφό του.
«Ο Βαν Γκογκ δεν αναζητούσε τον θάνατο, αλλά όταν έφτασε κοντά του, τον αποδέχτηκε ως μία ειλικρινής πράξη αγάπης προς τον αδελφό του, στον οποίο ήταν βάρος», θεωρεί ο κ. Σμιθ, καταλήγοντας ότι «ο αδελφός του, Τέο, χρηματοδοτούσε από το υστέρημα του τον καλλιτέχνη, την περίοδο που εκείνος δεν πούλαγε τα έργα του».
Πηγή αρχικής φωτογραφίας Wikipedia
Πληροφορίες από ΝΕΑ και ΒΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here