Το διαλυμένο Fiat Multipla «επιστρατεύτηκε» από την τροχαία Θεσσαλονίκης εν έτει 1960 για να συνετίσει τους οδηγούς και να περιορίσει τα ατυχήματα στους δρόμους.

Η καμπάνια στήθηκε σε κεντρικούς κόμβους με ξύλινες πλατφόρμες πάνω στις οποίες τοποθετούσαν αυτοκίνητα που είχαν στραπατσαριστεί μετά από σφοδρό τροχαίο.

Troxaia _Saloniki 1960 b
Τη φωτογραφία του ’60 εντόπισε και ανάρτησε ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης ανάρτησε μεγάλη προειδοποιτική πινακίδα με συστάσεις, οδηγίες και νουθεσίες προς όλους τους οδηγούς:

«Το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΝΕΥΜΑ κατασκεύασεν ωραίους δρόμους κ ωραία αυτοκίνητα για μια πολύ καλλίτερη ζωή. Μα η ανθρώπινη ανοησία κ επιπολαιότης μετάβαλε το αυτοκίνητο σε έναν ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ όργανο ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ».

Το αστυνομικό ρεπορτάζ αναρτήθηκε πάνω από το μοιραίο φιατάκι μαζί με τον απολογισμό της σύγκρουσης:

7 Πόδια με πολλαπλά συντριπτικά ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
3 Χέρια με πολλαπλά συντριπτικά ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Τελεία κατάγματα 3 ανθρώπινων πλευρών
Τελεία παραμόρφωσις προσώπου μιας κορασίδος

Το Τμήμα Κινήσεως της Αστυνομίας  στο ταμπλό του ’60 περιγράφει τι ακριβώς συνέβη. Ο διερχόμενος αναγνώστης στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε πρώτα να παρκάρει, να κατέβει από το όχημά του και να διαβάσει προσεχτικά. Διαφορετικά κινδύνευε να προκαλέσει και ο ίδιος ένα ακόμα τροχαίο. Το συμβάν περιγράφεται ως εξής:

«Ένας επαγγελματίας οδηγός ταξί περιφρονήσας νόμους και κανονισμούς αδιαφορήσας για τον εαυτόν του, για τους συνανθρώπους του είχε αναπτύξει μίαν ιλιγγιώδη ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων και σε μια ελαφρά στροφή έρριψε το όχημα του εναντίον αυτού που ΒΛΕΠΕΤΕ. ΟΔΗΓΟΙ ορκισθήτε μπροστά στο θέαμα και το αποτέλεσμα αυτό πως θα τηρήτε πάντοτε τους κανονισμούς πορείας. Πως δεν θα ΤΡΕΧΗΤΕ και πως θα ΒΑΔΙΖΗΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΕΞΙΑ».

Η αστυνομία της εποχής ήταν πρακτική και έκανε και τον λογαριασμό, τον οποίο ανάρτησε πάνω από το σπασμένο αυτοκίνητο.

Έξοδα δια ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ κ ΚΛΙΝΙΚΑΣ – δρχ 120.000
ΑΠΩΛΕΙΑΙ λόγω αποχής από εργασίαν – δρχ 80.000
ΖΗΜΕΙΑΙ κ μείωσις αξίας αυτοκινήτου – δρχ 40.000
Λοιπαί ολικαί ζημιαί – δρχ 50.000

Μεγάλο ποσοστό των τροχαίων συμβάντων οφείλεται στην υπερβολική ή ακατάλληλη ταχύτητα και στην επιθετική συμπεριφορά του οδηγού, που εκδηλώνεται με την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, την παραβίαση της προτεραιότητας.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το απρόβλεπτο τέλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι. Γιατί ο πατέρας του συντρόφου της, Ντόντι Αλ Φαγιέτ, αμφισβήτησε το πόρισμα για το τροχαίο. Βίντεο με την αναπαράσταση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here