Οι 10 πληγές του Φαραώ και πώς οι επιστήμονες τις συνδέουν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Οι 10 πληγές του Φαραώ και πώς οι επιστήμονες τις συνδέουν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης γέννησε πολλούς μύθους και εικασίες. Ένας απ’ αυτούς συνέδεε την Σαντορίνη με τις Δέκα πληγές του Φαραώ στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, δεν πρόκειται για εικασίες, αλλά οι περισσότερες από τις πληγές, μπορούν να ερμηνευθούν ως αποτέλεσμα της όξινης βροχής και των ηφαιστειακών υλικών που εκτοξεύτηκαν κατά την κολοσσιαία έκρηξη.

Σύμφωνα με τις έρευνες, με συγκρίσεις που έγιναν τόσο σε δείγματα πάγου στην Αλάσκα, όσο και σε κορμούς δέντρων στη Σαντορίνη, η έκρηξη του ηφαιστείου με τις καταστροφές στην Αίγυπτο, συμπίπτουν χρονικά. Όπως υποστηρίζουν, με βάση τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και τα συμπτώματα που αναφέρονται στους παπύρους, οι περισσότερες από τις 10 πληγές του Φαραώ ερμηνεύονται με ευκολία.

Οι δέκα πληγές ήταν οι εξής:

  • Τα νερά του ποταμού Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα πλάσματα που ζούσαν σε αυτόν και να υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού
  • Βάτραχοι κάλυψαν όλη την επικράτεια της Αιγύπτου, μπαίνοντας στα σπίτια των ανθρώπων.
  • Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες και άλλα μικρά πλάσματα παρενοχλώντας ανθρώπους και ζώα
  • Σμήνος από αλογόμυγες εισέβαλε σε κάθε κατοικία των Αιγυπτίων, σε σημείο που, όπως αναφέρει η αφήγηση, «η γη καταστράφηκε από τις αλογόμυγες»
  • Βαριά επιδημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων, ώστε «κάθε είδους ζωντανά της Αιγύπτου άρχισαν να ψοφούν»
  • Άνθρωποι και ζώα γέμισαν εξανθήματα, μεγάλα σπυριά και πληγές
  • Έπεσε πολύ βαρύ χαλάζι και φωτιά από τον ουρανό, που όμοιό του δεν είχε πέσει ποτέ στην Αίγυπτο μέχρι τότε, τσακίζοντας ανθρώπους, ζώα και βλάστηση
  • Σκοτείνιασε η γη της Αιγύπτου από τα σμήνη των ακρίδων, τα οποία κατέφαγαν τη βλάστηση και τους καρπούς που είχαν απομείνει από την πληγή του χαλαζιού με αποτέλεσμα να καταστραφούν τελειωτικά οι σοδειές
  • Για τρεις ημέρες πυκνό σκοτάδι σκέπασε όλη την αιγυπτιακή επικράτεια, σκοτάδι που «μπορούσε κανείς να το ψηλαφίσει» σαν να επρόκειτο για πολύ πυκνή ομίχλη
  • Σκοτώθηκαν όλοι οι πρωτότοκοι γιοι των Αιγυπτίων περιλαμβανομένου και του γιου του Φαραώ, καθώς και τα πρωτότοκα των ζώων του

Η επιστημονική εξήγηση

Η κοκκινωπή τέφρα της πρώτης φάσης της έκρηξης, που έπεσε στον Νείλο, έβαψε το ποτάμι κόκκινο, ενώ το διοξείδιο του θείου διαλύθηκε στο νερό και έδωσε θειώδες οξύ. Οι βάτραχοι βγήκαν στη στεριά για να αποφύγουν το μολυσμένο νερό. Όσο για το πυκνό σκοτάδι που κάλυψε την Αίγυπτο, αποδίδεται στο νέφος της ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψε τον ουρανό, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη Γη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη Γη, είχαν μεγαλύτερη ένταση στην Αίγυπτο. Έπεσε βαρύ χαλάζι και οι έντονες βροχές προκάλεσαν τον αφύσικο πολλαπλασιασμό πολλών ειδών εντόμων.

Τέλος, η όξινη βροχή και η ηφαιστειακή τέφρα γέμισαν με πληγές το δέρμα των ανθρώπων και προκάλεσαν το θάνατο των οικόσιτων ζώων.

Πηγή φωτογραφίας: Biblepics

“Το νερό που έγινε αίμα”

Μια άλλη επιστημονική εξήγηση για το Νείλο είναι ότι η όξινη βροχή σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας και τις κλιματικές αλλαγές που ακολούθησαν, οδήγησαν στο να αναπτυχθούν κόκκινα φύκια στο Νείλο, κάτι που συμβαίνει ακόμα και στις μέρες μας. Οι Αιγύπτιοι το ερμήνευσαν ως “το νερό που έγινε αίμα”.
Ο μαζικός θάνατος των ζώων, έγινε προφανώς επειδή ήπιαν από το τοξικό νερό. Επιπλέον, η ηφαιστειακή στάχτη, έπεσε επάνω στους αγρούς και οι Αιγύπτιοι κατανάλωσαν δηλητηριασμένους καρπούς, από μολυσμένα τοξικά σωματίδια, .

Οι πληγές που προκλήθηκαν λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης προσέλκυσαν ορδές ακρίδων. Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις ακανόνιστης ζωικής δραστηριότητας λόγω της μεταβολής της ατμοσφαιρικής πίεσης και των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τις βιβλικές γραφές, μετά την πλήρη καταστροφή της Αιγύπτου, οι Εβραίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τους στρατιώτες του Φαραώ που τους καταδίωκαν. Στην Έξοδο, υπάρχει ένα απόσπασμα που περιγράφει τα εξής: “Και ο Κύριος πήγαινε μπροστά τους την ημέρα σε στήλη νεφέλης για να τους οδηγεί στον δρόμο, και τη νύχτα σε στήλη φωτιάς για να τους δίνει φως, για να πορεύονται ημέρα και νύχτα. (Έξοδος 13:21). Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί εύκολα να συσχετιστεί με την ηφαιστειακή έκρηξη.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: World History Encyclopedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.