“Βλενόρροιαν, σπλην, οδόντες και χελώνια”. Οι αγγελίες με τις οποίες κομπογιαννίτες θεράπευαν κάθε ασθένεια, “άνευ εγχειρίσεως”

“Βλενόρροιαν, σπλην, οδόντες και χελώνια”. Οι αγγελίες με τις οποίες κομπογιαννίτες θεράπευαν κάθε ασθένεια, “άνευ εγχειρίσεως”

του ιστορικού, Κωνσταντίνου Λαγού

Δεν υπάρχει περίοδος στην ιστορία που επιτήδειοι δεν προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν τον ανθρώπινο πόνο και να πλουτίσουν πουλώντας διάφορα «θαυματουργά» σκευάσματα ή θεραπείες που υποτίθεται ότι αντιμετώπιζαν όλων των λογιών τις αρρώστιες. Έτσι και στα τέλη του 19ου αιώνα ο ελληνικός τύπος είχε αγγελίες αυτού τύπου.

Για παράδειγμα, σε διάφορες μεγάλες ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες του 1896 (π.χ, «Καιροί», «Ακρόπολις» κ.ά.) εμφανίζεται η κάτωθι αγγελία, για τον ιδιοκτήτη του καφενείου «Λακωνία» στο Θησείο, που εκτός από καφέδες και αφέψημα διέθετε στους πελάτες του και φάρμακα «δικής του ανακάλυψης» που γιάτρευαν σχεδόν όλες τις αρρώστιες εκείνης της εποχής (αν υπήρχε τότε κορωνοϊός, μάλλον θα τον γιάτρευε και αυτόν!)

ΑΝΕΚΑΛΥΦΘΗΣΑΝ. «Υπό του κ. Δ. Πετσάλη, καφεπώλου, φάρμακα, δι’ ων θεραπεύονται εν ελάχιστω χρονικώ διαστήματι τα εξής νοσήματα άνευ εγχειρίσεως ουδεμίας και του ελαχίστου πόνου, ο λίθος, οι οδόντες, ο σπλην, η χρυσή, πας πόνος του στομάχου, ο χρόνιος βηξ, το άσθμα, η δύσπνοια, τα χελώνια, τα μούρα, οι ρευματισμοί, και τα ούρα, είτε μικρός είτε μέγας αν είναι ο ασθενής, προς δε θεραπεύει την αιμορραγίαν, επιληψίαν, εντεροκήλην, τους καταρράκτας, βαρηκοΐαν και νευρικόν πονολέφαλον, τους κάλους και την βλενόρροιαν.

Το καφενείον η «Λακωνία» κείται επί της πλατείαν Θησείου. Θεραπεύει δε τους πάσχοντας δωρεάν και υπ’ ευθύνην του».

Κομπογιαννίτες θεραπευτές στον ελληνικό τύπο

Αγγελία στην εφημερίδα «Αι Καιροί» 27 Νοεμβρίου 1896 για τον ιδιοκτήτη καφενείου που διαφημίζει τα «θαυματουργά» του φάρμακα. Αρχείο Κωνσταντίνου Λαγού

Την ίδια εποχή με τα «θαυματουργά» φάρμακα του καφεπώλη, στις ίδιες εφημερίδες εμφανίζεται και άλλη αγγελία όπου διαφημίζεται ένας γιατρός (;) που υποτίθεται ότι γιάτρευε πολλές ασθένειες με την «ομοιοπαθητική», μία τεχνική που είχε αρχίσει τότε να εμφανίζεται στην Ευρώπη και θεωρείτο ότι θα απάλλασσε την ανθρωπότητα από τις αρρώστιες. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η θεραπεία αυτή απευθυνόταν σε «απηλπισμένους ασθενείς»:

ΘΕΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΗΛΠΙΣΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

«Θεραπεύονται ασφαλώς δια του ομοιοπαθητικού ιατρικού συστήματος τα οξέα και χρόνια νοσήματα, της ρινός, του στόματος του λάρυγγος, (λαρυγγίτις, συφιλιδική) των πνευμόνων (αιμόπτυσις, των βρόγχων, χρόνθις κατάρρους ασθμία, βρογχίτις των παίδων), της καρδίας, του ύπατις, του στομάχου, (χρόνια καταρρούς, των ουροποιηγεννητικών οργάνων (κυστίτις, σύφιλις, βλενόρροια, σπερματόρροια, ανδριβή ανικανότης) της μήτρας, (λευκόρροια αιμορραγία) του νευρικού συστήματος (κεφαλαλγία, επιληψία διαβήτης, χοιράδες, πυρετοί χρόνιοι, ρευματισμοί) των εντέρων (διάρροια των παίδων, αιμοροΐδες)

Οι απηλπισμένοι δε ασθενείς,

Δύνανται να επιτύχωσι ασφαλή και άνετον ίάσιν, η εις τας δεινότατας των περιστάσεων σπουδαιότατην ανακούφισιν παρά του ιατρού κ. Χρ. Ψύλλα Εις Ευρώπη επί μακρόν ασχοληθέντος ειδικώς εις την Ομοιοπαθητικήν θεραπευτικήν, ην αι στατιστικαί αποδεικνύουσι καθημερινώς αποτελεσματικωτάτη.

Κατοικεί δε κατά την διασταύρωσιν των οδών Πειραιώς αριθ. 14, και Γερανίου, αριθ. 36, εν τη γωνιαία οικία και ολίγον κάτωθεν Πλατείας Ομονοίας.

Δέχεται δ’ ασθενείς 9-12 π.μ. και 3-6 μ.μ. καθ’ εκάστην, τους δ’ απόρους δωρεάν.

Οι δε εκ των διαφόρων μερών ασθενείς ελευθέρως να απευθύνονται και θα τυγχάνωσιν εγκαίρως της δεούσης συμβουλής του».

Κομπογιαννίτες θεραπευτές στον ελληνικό τύπο

Αγγελία στην εφημερίδα «Αι Καιροί» 27 Νοεμβρίου 1896 με τίτλο «Θεραπείες δια Απηλπισμένους ασθενείς». Αρχείο Κωνσταντίνου Λαγού

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα ψεύτικα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς και νομίζουν ότι θεραπεύτηκαν. Από τη «σουπερμαντολίνη» του Κώστα Βουτσά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων

Οι κομπογιαννίτες πήραν το όνομα τους επειδή έδεναν στο λαιμό τους μαντήλι με κόμπους. Ποια ήταν τα γιατροσόφια για τον πυρετό και την καταπολέμηση της φαλάκρας;

Ο κομπογιαννίτες γιατροί που μεταμόσχευαν όρχεις χιμπατζήδων και προβάτων σε άντρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα διέγερσης. Ένας από αυτούς έκανε 16 χιλιάδες επεμβάσεις και κάθισε στο εδώλιο για 43 ανθρωποκτονίες…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu