Οι άγνωστοι Πύργοι γύρω από την λίμνη του Μαραθώνα. Που βρίσκονται τα εντυπωσιακά απομεινάρια της Φραγκοκρατίας και της οχύρωσης της αρχαίας Αθήνας. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προστάτευαν από τις επιδρομές

Οι άγνωστοι Πύργοι γύρω από την λίμνη του Μαραθώνα. Που βρίσκονται τα εντυπωσιακά απομεινάρια της Φραγκοκρατίας και της οχύρωσης της αρχαίας Αθήνας. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προστάτευαν από τις επιδρομές
Στην περιοχή του Βαρνάβα της Αττικής βρίσκονται δύο πύργοι οι οποίοι κατασκευάστηκαν σε δύο διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται ο αρχαιοελληνικός που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Αποτελούσε τμήμα της βόρειας οχύρωσης των Αθηναίων και χρησίμευε ως αμυντικός πύργος, φυλάκιο και φρυκτωρία.

Ο άλλος πύργος βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, περί τα 500 μέτρα και εκτιμάται ότι χτίστηκε επί Φραγκοκρατίας, μάλλον τον 13ο ή 14ο αιώνα. Δεδομένου ότι ο πύργος ήταν σχετικά μεγάλος και καλοχτισμένος, πιθανότατα χρησίμευε σαν τόπος κατοικίας κάποιου τοπικού άρχοντα. Παράλληλα ήταν μέρος ενός αμυντικού δικτύου πύργων που είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους και που προστάτευαν την ανατολική Αττική από επιδρομές πειρατών κυρίως.

Ο Φράγκικος Πύργος στο Βαρνάβα. Φωτογραφίες από τον Καστρολόγο

Οι διαστάσεις του πύργου είναι 5,40 μέτρα επί 9,46  και το μέγιστο ύψος του σήμερα είναι περί τα 11 μέτρα. Οι τοίχοι έχουν πάχος 0,91μ.

Η είσοδος, που δεν σώζεται, πρέπει να ήταν στο δεύτερο όροφο. Υπάρχει ένα άνοιγμα χαμηλά στη δυτική πλευρά που πρέπει να δημιουργήθηκε πολύ μεταγενέστερα.

Το ισόγειο είχε θολωτή οροφή που δεν διασώζεται, διακρίνονται όμως τα αψιδωτά στηρίγματά της. Το ισόγειο χωριζόταν σε δύο χώρους από έναν τοίχο στη μέση πάχους 62 εκατοστών. Ο τοίχος αυτός επεκτεινόταν, απ’ ό,τι φαίνεται και στον πρώτο όροφο, παρόλο που ελάχιστα σώζονται από τους επάνω ορόφους.

Στους τοίχους υπάρχουν διάφορα ανοίγματα, σχισμές και κόγχες. Στο μέσο κάθε πλευράς, στο ύψος του δευτέρου ορόφου υπήρχε από ένα μεγάλο ορθογώνιο παράθυρο χωρίς πλαίσιο.

Η Λίμνη με τους Πύργους

Στην ευρύτερη περιοχή που συνορεύει με την Λίμνη του Μαραθώνα καταγράφονται και άλλοι πύργοι που συνδέονται με την φραγκική κυριαρχία. Οι κατασκευές έγιναν όταν δεν υπήρχε η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, παρά μια μικρή κοιλάδα που τη διέσχιζε ο ποταμός Χάραδρος.

Ερείπια μεσαιωνικού πύργου βρίσκονται στη περιοχή Γαϊτάνα, στη βόρεια όχθη της Λίμνης του Μαραθώνα και μόλις 20 μέτρα απόσταση από τα νερά της λίμνης.

Πύργος Γαϊτάνας ή Παλιόπυργος. Μόνο ο βορειοδυτικός και βορειοανατολικός τοίχος σώζονται.  Οι διαστάσεις του πύργου είναι 4,18 επί 5,40 μέτρα. Το πάχος των τοίχων είναι μεταξύ 80-85 εκατοστών. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος είναι 3,10 μέτρα. Ο πύργος είναι χτισμένος με αργόλιθους και κεραμικά στοιχεία που συνδέονται με ασβεστοκονίαμα. Πληροφορίες από τον Καστρολόγο και φωτογραφίες από Ιωάννη Δέδε.

Το πιο πιθανό είναι ο Πύργος Γαϊτάνας να κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα όταν την περιοχή διαφέντευαν οι De LaRoche. Υπλογίζεται ότι θα χτίστηκε περίπου το 1250 μ.Χ. από τον ιδρυτή της οικογένειας, Όθωνα Ντε λα Ρος, ο οποίος έγινε άρχοντας του Δουκάτου των Αθηνών, που περιελάμβανε την Αττική, τη Θήβα και τα περίχωρα της. Παρόμοιο Πύργο ανέγειρε κοντά στο χωριό του Μαραθώνα στο σημείο που ξεκινά το φαράγγι της Οινόης. Ο Πύργος αυτός έχει αναστηλωθεί και είναι θαυμάσιο αξιοθέατο της περιοχής.

Οι πύργοι είχαν μεταξύ τους οπτική επαφή και επικοινωνούσαν. Το δίκτυο συμπλήρωναν δύο ακόμα που σήμερα δεν υπάρχουν. Ο πύργος της «Γούρμας Ανδριωμένης» και του Καλεντζίου (Βόθωνας). Και οι δύο πύργοι δεν υπάρχουν πλέον.

Με πληροφορίες από τον Καστρολόγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι «Δίδυμοι Πύργοι» του ερωτευμένου ιππότη. Εξεγέρθηκε κατά του Φράγκου ηγεμόνα που τον χώρισε από την αγαπημένη του.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.