Οι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια σημαία, αν και δεν έχουν κοινή ιστορία. Τι κατάληξη είχε η διαφωνία τους

Οι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια σημαία, αν και δεν έχουν κοινή ιστορία. Τι κατάληξη είχε η διαφωνία τους

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Δύο χώρες που έχουν πανομοιότυπες σημαίες είναι η Ρουμανία και το Τσαντ. Και οι δύο έχουν μια τρίχρωμη σημαία με κατακόρυφες λωρίδες μπλε, κίτρινο και κόκκινο.

Η σημαία δύο χωρών

Πρώτη η Ρουμανία άρχισε να χρησιμοποιεί τη σημαία το 1866. Όμως, η ιστορία της σε αυτή τη χώρα είναι ακόμη παλαιότερη αφού είχε υιοθετηθεί το 1848 ως σημαία της Βλαχίας από ντόπιους επαναστάτες που απαιτούσαν την ένωση της περιοχής τους με τη Μολδαβία και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης χώρας.

Αυτό συνέβη λίγα χρόνια αργότερα όταν η Ρουμανία έγινε για πρώτη φορά κρατική οντότητα.

Η σημαία της Ρουμανίας. Πηγή: Wikipedia

Το Τσαντ υιοθέτησε την ίδια σημαία ένα αιώνα αργότερα, το 1960, μετά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

Αν και το Τσαντ φαίνεται ότι «υφάρπαξε» τη σημαία της Ρουμανίας, η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας δεν κατήγγειλε το γεγονός στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όταν το Τσαντ υπέβαλε αίτηση για να γίνει μέλος.

Γιατί δεν αντέδρασε η Ρουμανία;

Ο λόγος ήταν ότι την εποχή εκείνη, στο κέντρο της ρουμάνικης σημαίας υπήρχε το έμβλημα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας που είχε μπει από το 1948. Έτσι, υπήρχε ένα βασικό στοιχείο που έκανε τότε να ξεχωρίζουν οι δύο σημαίες.

Η πρώτη σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (1948-1952). Πηγή: Wikipedia

Το 1989 μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Νικολάε Τσαουσέσκου, το έμβλημα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας αφαιρέθηκε από τη σημαία της Ρουμανίας. Αρχικά είχε μία τρύπα στο κέντρο της.

Φυσικά αυτό δεν μπορούσε να μείνει ως μόνιμο έμβλημα στη σημαία μιας χώρας. Για το λόγο αυτό η Ρουμανία υιοθέτησε τη σημαία που είχε πριν από το 1948, δηλαδή την τρίχρωμη με τη μπλε, κίτρινη, και κόκκινη λωρίδα.

Διαμάχη για τη σημαία

Φαίνεται ότι η επιλογή της Ρουμανίας δεν άρεσε στο Τσαντ. Το 2004 υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα ΜΜΕ ότι το Τσαντ και η Ρουμανία είχαν διπλωματικές προστριβές μεταξύ τους για το ζήτημα της σημαίας και ότι η αφρικανική χώρα θα έκανε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Το Τσαντ περιορίστηκε σε ένα απλό διάβημα ώστε ο οργανισμός να εξετάσει το θέμα. Αυτό ώθησε τον τότε πρόεδρο της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου να κάνει δημόσια δήλωση ότι η χώρα του δεν θα άλλαζε τη σημαία της, αφού «η τρίχρωμη σημαία με το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο, ανήκει σε εμάς».

Αν και τα χρώματα στη σημαία της Ρουμανίας είναι λίγο πιο ανοιχτά από του Τσαντ -με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελαφρές διαφοροποιήσεις στη σκίαση- για τους περισσότερους ανθρώπους οι δύο σημαίες είναι ίδιες.

Η σημαία της Ανδόρρας επίσης αποτελείται από μπλε, κίτρινη και κόκκινη κατακόρυφες λωρίδες. Έχει, ωστόσο, στο κέντρο της το εθνόσημο της μικρής χώρας και έτσι ξεχωρίζει από τις σημαίες της Ρουμανίας και του Τσαντ.

Η σημαία του Τσαντ Πηγή: Wikipedia

Σχέσεις Ρουμανίας και Τσαντ

Για πρώτη φορά η Ρουμανία και το Τσαντ απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις το 1969 όταν υπογράφηκε εμπορική συμφωνία. Το 1971 υπήρξε και συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας που ανανεώθηκε το 2007.

Όμως, μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν ανταλλάξει πρεσβευτές. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι πολύ περιορισμένες σε όλα τα επίπεδα.

Εκτός από τη σημαία, το μόνο άλλο στοιχείο που συνδέει τη Ρουμανία και το Τσαντ είναι η αποστολή 120 Ρουμάνων στρατιωτικών το 2008 στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε σχέση με μια ειρηνευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu