Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι πλέον αναπόφευκτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ακόμη και αν η καύση των ορυκτών καυσίμων, που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την κλιματική κρίση, σταματούσε εν μία νυκτί, δεν θα υπήρχε επιστροφή.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει μια απόλυτη ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς θα λιώσουν 110 εκατ. τόνοι πάγου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με τη συνέχιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το λιώσιμο άλλων πάγων και τη θερμική διαστολή του ωκεανού, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα φαίνεται εξαιρετικά πιθανή, συμπληρώνουν.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές, καθιστώντας τις πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστικά μοντέλα της συμπεριφοράς του καλύμματος πάγου για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές απώλειες. Όμως, οι φυσικές διεργασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε σημαντικές αβεβαιότητες στα αποτελέσματα.

Αντίθετα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις των απωλειών πάγου από τη Γροιλανδία και του σχήματος του παγοκαλύμματος από το 2000 έως το 2019.

Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στους επιστήμονες να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό η παγκόσμια θέρμανση μέχρι σήμερα έχει ωθήσει το στρώμα πάγου από μια ισορροπία όπου οι χιονοπτώσεις αντιστοιχούν στους πάγους που χάνονται.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι ελάχιστη, επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο την παγκόσμια θέρμανση μέχρι στιγμής και επειδή δεν περιλαμβάνονται ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος των παγετώνων στα περιθώρια του παγοκαλύμματος.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι παρέχει μια σταθερή εκτίμηση για την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το μειονέκτημά της έγκειται στο ότι δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα χαθεί ο πάγος. Πάντως, οι ερευνητές αναμένουν να συμβεί σχετικά σύντομα.

Οι παγετώνες στα Ιμαλάια και τις Άλπεις βρίσκονται ήδη σε τροχιά απώλειας του ενός τρίτου και του μισού πάγου τους, αντίστοιχα. Το στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες ότι έχει ξεπεράσει το σημείο στο οποίο οι μεγάλες απώλειες είναι αναπόφευκτες.

“Η κατάρρευση του κολοσσιαίου στρώματος πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής, η οποία θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 52 μέτρα αν έλιωνε όλο, θα μπορούσε να αποτραπεί αν αναληφθεί ταχεία δράση για το κλίμα”, αναφέρει ο Δρ. William Colgan, ερευνητής στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus).

Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, Gail Whiteman συμπεραίνει: “Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης είναι δύσκολο να αγνοηθούν από όλους τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας.”

Με πληροφορίες από: Guardian

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.