Οι κατάσκοποι του Αγίου Όρους. Βούλγαροι πράκτορες με ράσα και θρησκευτικά αξιώματα! Εξοπλισμένοι με κρυφές φωτογραφικές μηχανές αναζητούσαν τους θησαυρούς της Ορθοδοξίας

Οι κατάσκοποι του Αγίου Όρους. Βούλγαροι πράκτορες με ράσα και θρησκευτικά αξιώματα! Εξοπλισμένοι με κρυφές φωτογραφικές μηχανές αναζητούσαν τους θησαυρούς της Ορθοδοξίας
Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, Βούλγαροι μοναχοί είχαν σταλεί ως μυστικοί πράκτορες στα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Ήταν η «Επιχείρηση Ακρόπολη» που ονομάστηκε έτσι από τη βουλγαρική Μονή Ζωγράφου η οποία είναι χτισμένη σαν φρούριο, στις πλαγιές του Άθωνος.

Από τη δεκαετία του 1970, οι πράκτορες της Νταρζάβνα Σίγκουρνοστ (DS), της μυστικής υπηρεσίας της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, έκαναν τα πάντα για να διεισδύσουν σε αυτό, ώστε να βάλουν χέρι στα πλούτη του Αγίου Όρους: σπάνια βιβλία, εικονίσματα και άλλα θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια. «Τι δεν θα έδινα για να πάρω στα χέρια μου τον φάκελο αυτής της επιχείρησης», λέει ο Χρίστοφ, ένας από τους καλύτερους Βούλγαρους ειδικούς για την DS, στον Αλεξάντρ Λεβί της γαλλικής «Λε Φιγκαρό», η οποία αφιερώνει μια σελίδα στο θέμα. Ωστόσο, ο αποχαρακτηρισμός αυτού του φακέλου αργεί, τροφοδοτώντας φήμες ότι μπορεί να έχει καταστραφεί.

Η μονή Ζωγράφου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της αθωνικής χερσονήσου

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πράγματι, όπως φαίνεται από πολλούς φακέλους, που αποχαρακτηρίστηκαν. «Για την Επιχείρηση Ακρόπολη θα έχουμε ανάγκη πολύ εξειδικευμένους πράκτορες, ικανούς να παραμείνουν για καιρό επιτόπου, χωρίς να ξεσκεπαστούν», διαβάζει κανείς, για παράδειγμα, στην αρχή του φακέλου του μητροπολίτη Βάρνας, Κύριλλου, γνωστότερου στους κόλπους της DS με το όνομα πράκτορας Κοβάτσεφ.

Ο μετέπειτα μητροπολίτης ήταν ένας από τους πράκτορες, όπως και ένας άλλος νεαρός μοναχός, ο Ναθαναήλ. Η DS τους είχε επιλέξει από πολύ νέους και τους είχε στείλει να σπουδάσουν Θεολογία στην Αθήνα. Το 1976, εξοπλισμένος με μια ειδική φωτογραφική μηχανή, ο Κοβάτσεφ πήγε στο Άγιον Όρος με αποστολή να περάσει από κόσκινο την κληρονομιά των μοναστηριών και να πάρει τον σφυγμό της θρησκευτικής κοινότητας. Στη Μονή Ζωγράφου, ο Κοβάτσεφ περιέγραψε με λεπτομέρειες τις ίντριγκες της μικρής ομάδας των μοναχών, οι οποίοι συνωμοτούσαν, καβγάδιζαν για τα κλειδιά του ταμείου, έκλεβαν ζαχαρωτά από την τραπεζαρία και διακινούσαν λαθραία οινοπνευματώδη… Η DS έθεσε επιδέξια, προς όφελός της, αυτές τις διαιρέσεις και τις αδυναμίες.

Ο πράκτορας κοβάτσεφ στο Άγιο Όρος.

Ο πράκτορας Κοβάτσεφ.

Ο νεαρός μοναχός πήγε και σε άλλα μοναστήρια αναζητώντας βουλγαρικά κειμήλια. Όταν δεν μπορούσε να τα κλέψει, κρατούσε σημειώσεις και τα φωτογράφιζε. Η ελληνική υπηρεσία αντικατασκοπίας αύξησε την επαγρύπνησή της, σε σχέση με αυτούς τους ξένους «μοναχούς με επωμίδες». Την πλήρωσε ο πράκτορας Κοβάτσεφ. Την άνοιξη του 1979, οι ελληνικές Αρχές έβαλαν αιφνιδίως τέλος στην παραμονή του στη χώρα, επισήμως επειδή «υπερέβη τα καθήκοντά του». Ωστόσο, οι ιδιαίτερα εξευτελιστικές συνθήκες της εκδίωξής του από τον Άθωνα -τον τραβούσαν από τα μαλλιά, του έβγαλαν τα ράσα και τον έδεσαν πάνω σε ένα μουλάρι- δείχνουν πως η πραγματική φύση των δραστηριοτήτων του δεν διέφυγε της προσοχής αυτών που τον φιλοξενούσαν.

Στη συνέχεια, η DS έστειλε στον Άθωνα τον Ναθαναήλ, ή πράκτορα Μπλαγκόεφ, ο οποίος από το 1976 έως το 1980 επισκέφθηκε επανειλημμένως το Άγιον Όρος. Από τις αναφορές του, πληροφορείται κανείς πως υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι δύο μοναχοί της Μονής Ζωγράφου, που ήταν πράκτορες της DS, χωρίς να γνωρίζει ο ένας για τον άλλον. Ο πράκτορας Μπλαγκόεφ χρησίμευσε πολύ στις βουλγαρικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν ακίνητα των μοναχών, που ενδιαφέρουν πολύ το βουλγαρικό κράτος. Το 1980, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι Βούλγαροι παρουσίασαν τη φωτοτυπία ενός εγγράφου του 1856, που φέρει τη σύγχρονη σφραγίδα της Μονής Ζωγράφου με κυριλλικούς χαρακτήρες, «γεγονός που έθεσε προσωρινά τέλος στις ελληνικές διεκδικήσεις» επί της μονής, γράφει ο ιστορικός Μόμτσιλ Μετόντιεφ. Όταν επέστρεψε στη Σόφια, ο Ναθαναήλ έγινε αρχιμανδρίτης κατόπιν πιέσεων των μυστικών υπηρεσιών. Η DS τον προόριζε για επόμενο ηγούμενο της Μονής Ζωγράφου, αλλά τελικά πήγε στο Ρέγκενσμπουργκ και μετά στο Λονδίνο, προτού γίνει μητροπολίτης Νευροκοπίου Βουλγαρίας το 1994. «Έχει καταλάβει, πόσο μπορούν να τον ωφελήσουν, σε επαγγελματικό επίπεδο, οι σχέσεις του με την υπηρεσία», σημείωνε ήδη από το 1980, ο αξιωματικός της DS, που ήταν χειριστής του.

Επιμέλεια: Γιώργος Αγγελόπουλος, αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ.

Διαβάστε επίσης: Ο καλόγερος που έφυγε από το Άγιο Όρος για να καταστρέψει με βαριοπούλα το άγαλμα του Ποσειδώνα στο Υπουργείο Παιδείας! Τον «όπλισε» το πύρινο άρθρο Μητροπολίτη «για τα αιδοία του ειδωλολάτρη Θεού»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu