Η δημιουργία των νερόμυλων στην Ήπειρο ευνοήθηκε από το πλήθος των ποταμών και των παραπόταμων της περιοχής, οι οποίοι συνδέονται με την ιστορία και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Οι νερόμυλοι του Σουλίου είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες.

Οι μυλωνάδες την εποχή που το οδικό δίκτυο ήταν υποτυπώδες, έδιναν χρήματα για τη συντήρηση των πέτρινων γεφυριών, που παρείχαν πρόσβαση στους μύλους τους.

νερόμυλοι στο Σούλι
Οι νερόμυλοι του Σουλίου είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής

Τα γάργαρα νερά, η πανδαισία των φυσικών χρωμάτων που τους περιτριγυρίζει και το γραφικό τοπίο καθιστά τους μύλους του Σουλίου μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Τα νερά που είναι παγωμένα ακόμη και το καλοκαίρι αναβλύζουν πάνω από τοn νερόμυλο και πέφτουν  ορμητικά στο ποτάμι σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες. Σήμερα οι νερόμυλοι του Σουλίου είναι ερειπωμένοι. Έχουν αφεθεί στην ορμή του νερού. Μόνο οι εξωτερικοί πέτρινοι τοίχοι στέκουν αλώβητοι. Ένας από τους δύο έχει πλημμυρίσει και η ξύλινη οροφή έχει καταστραφεί, όπως φαίνεται στην αεροφωτογραφία.

Σούλι,  Νερόμυλοι
Οι νερόμυλοι κάποτε ήταν συνώνυμο με τον αγώνα για επιβίωση. Σήμερα είναι ένα ωραίο αξιοθέατο και τόπος αναψυχής.

Σύμφωνα με την παράδοση ο παλιός νερόμυλος χρησιμοποιούταν από τους Σουλιώτες για να αλέθουν τα σιτηρά τους. Τα νερά πέφτουν στο ποτάμι από ύψος 15 μέτρων. Πίσω από τον παλιό νερόμυλο πηγάζουν τα νερά που καταλήγουν στον Αχέροντα.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας  Epirustravel eu – Drone Flights

 

myhelis drone
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school.

 

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Οι πανέμορφοι διπλοί καταρράκτες που έχουν ύψος 25 μέτρα και είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Βρίσκονται στην «πρωτεύουσα του νερού». Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από drone

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here