Οι παραθαλάσσιες παράγκες της Βουλιαγμένης. Ο εγκαταλειμμένος παραθεριστικός οικισμός στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (drone)

Οι παραθαλάσσιες παράγκες της Βουλιαγμένης. Ο εγκαταλειμμένος παραθεριστικός οικισμός στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (drone)

Σε μία πευκόφυτη έκταση, που βρέχεται από τη θάλασσα της Βουλιαγμένης, επιβιώνουν τα κουφάρια δεκάδων παραγκών που κάποτε έσφιζαν από ζωή.

Υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης. Η παραλία της περιοχής είναι γνωστή πλέον με την ονομασία Παράγκες.

Άλλωστε, επί 56 χρόνια, από το 1944 έως και τις αρχές του 2000, τα μικρά ξύλινα σπιτάκια που είναι χτισμένα στον βράχο πάνω από την ακτή, είχαν ενοίκους και αποτελούσαν σημείο αναφοράς της περιοχής.

παράγκες, Βουλιαγμένη, θάλασσα

Οι «παράγκες της Βουλιαγμένης» λειτούργησαν από το 1944 μέχρι τις αρχές του 2000. Έβγαιναν σε πλειστηριασμό για εκμίσθωση ως εξοχικές κατοικίες

Αυτό που προξενεί αμέσως εντύπωση σε όποιον δε γνωρίζει την ιστορία των σπιτιών είναι η ανομοιομορφία τους. Τα χρώματα, οι σκεπές, η διακόσμηση, οι αυλές του καθενός είναι ξεχωριστά και διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει διότι δεν είχαν ποτέ μόνιμους ενοίκους.

Τα σπίτια εκμισθώνονταν κατά τους θερινούς μήνες σε οικογένειες που ήθελαν ένα εξοχικό κοντά στη θάλασσα. Επομένως, κάθε νέος ένοικος που διέμενε στο σπίτι, προσέθετε και την δική του πινελιά.

παράγκες, Βουλιαγμένη, θάλασσα

Οι παράγκες της Βουλιαγμένης σήμερα είναι ετοιμόρροπες.

Παραθεριστικές κατοικίες

Για πάνω από μισό αιώνα, κάθε χρόνο οι μικρές παραθεριστικές κατοικίες προσφέρονταν μέσω μιας ιδιότυπης δημοπρασίας προς ενοικίαση για ορισμένο χρόνο. Ήταν αριθμημένες από το 1 έως το 40, είχαν θέα στο απέραντο γαλάζιο. Από εκεί διακρίνονταν τα ακρωτήρια του Καβουριού και του Λαιμού. Τα μονοπάτια ήταν χαραγμένα από τις πατημασιές των ανθρώπων, καθώς ειδάλλως το τοπίο θυμίζει δάσος.

Οι παράγκες είναι ξύλινες με σκεπές από ελενίτ και χαλκό. Στην πλειονότητά τους κατασκευάστηκαν ως μονόχωρα κτίσματα χωρίς συγκεκριμένη αρχιτεκτονική άποψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτίστηκαν στραμμένα προς τη μεσημβρία και σε σημεία που μπορούν να “συνεργάζονται” με τα ψηλά δέντρα για να δημιουργούνται σκιάσεις.
παράγκες, Βουλιαγμένη, θάλασσα

Οι παράγκες είναι κατασκευασμένες από ξύλο. Σήμερα έχουν αποσυναρμολογηθεί

Διενέξεις και εγκατάλειψη

Την τελευταία 20ετία οι παράγκες έχουν πάψει να ενοικιάζονται και έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Όσες παραμένουν όρθιες είναι ρημαγμένες. Ορισμένες έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων και περιθωριακών. Για άλλους, αποτελούν στέκι.

Τόσο η Εκκλησία, όσο και ο Δήμος δεν έχουν δρομολογήσει κάποια ενέργεια για την επισκευή ή εκμετάλλευσή τους. Αυτό εν μέρει οφείλεται σε μία αέναη διαμάχη που επικρατεί για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Το κτήμα μέσα στο οποίο βρίσκονται οι παράγκες αποτελεί κοινόχρηστη έκταση και βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου.

Ωστόσο, τα κτίσματα εντός του, ανήκουν στην Εκκλησία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο για κοινή ωφέλεια.

Το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποτέλεσμα της ταχείας και “άτακτης” ανοικοδόμησης της Βουλιαγμένης, είναι ένα βασικό γραφειοκρατικό εμπόδιο στην “ανάσταση” της περιοχής. Μέχρι να ξεπεραστεί, οι παράγκες είναι αφημένες στην τύχη τους. Το μόνο που θυμίζει το ζωντανό παρελθόν τους, είναι ορισμένα παλιά έπιπλα και αντικείμενα που επιβιώνουν ανάμεσα στα ξύλινα ερείπια.

Δείτε πώς είναι σήμερα οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, όπως τις κατέγραψαν οι συνεργάτες μας Up Stories και Geokok:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.