Οι “κουραμπιέδες του θανάτου”. Αντί για την αντίζηλό της, δολοφόνησε 2 παιδιά και τον παππού τους

Οι “κουραμπιέδες του θανάτου”. Αντί για την αντίζηλό της, δολοφόνησε 2 παιδιά και τον παππού τους

25-26 Δεκεμβρίου 1965. Για κάθε μέρος και γωνιά της Ελλάδας ήταν ένα συνηθισμένο διήμερο Χριστουγέννων. Όχι, όμως, για ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, όπου διαπράχθηκε ένα πρωτοφανές έγκλημα με ένα κουτί δηλητηριασμένους κουραμπιέδες.

Δράστιδα ήταν μια 54χρονη, παντρεμένη με δύο παιδιά από την Αμφιλοχία. Σκέφτηκε να ρίξει παραθείο στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό, για να “βγάλει από τη μέση” την 29χρονη αρραβωνιαστικιά του εραστή της, τον οποίο περνούσε 28 χρόνια.

Δεν πέτυχε, ωστόσο, το στόχο της. Αντί να δολοφονήσει τη γυναίκα που αντιπαθούσε, “πήρε στο λαιμό της” δύο αδερφάκια και τον παππού τους. Τα αδερφάκια, ηλικίας 2,5 και 3,5 ετών, ήταν ανίψια της γυναίκας που ήθελε να εξοντώσει και ο παππούς τους, ηλικίας 70 ετών, ήταν ο πατέρας της.

Δεν ήταν μόνο αυτοί οι τρεις που γεύτηκαν τους “κουραμπιέδες του θανάτου”. Δύο άλλες γυναίκες έφαγαν επίσης από το κουτί της 54χρονης. Υπέστησαν δηλητηρίαση, αλλά γλίτωσαν το θάνατο.

Κατά την προανάκριση, η δολοφόνος παραδέχθηκε την ενοχή της, αλλά στη δίκη επιχείρησε να παρουσιάσει τον εραστή της ως τον ιθύνοντα νου του τριπλού φονικού. Η υπόθεση συγκλόνισε τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το πανελλήνιο και απασχόλησε έντονα τον Τύπο.

Η “φαρμακεύτρια“, η “λύκαινα” και η “δηλητηριάστρια της Αμφιλοχίας” ήταν οι χαρακτηρισμοί που απέδωσαν οι εφημερίδες στην 54χρονη.

kourabiedes_amfiloxia

Η υπόθεση της “φαρμακεύτριας της Αμφιλοχίας” συγκλόνισε την κοινή γνώμη και απασχόλησε έντονα τον Τύπο

Οι κουραμπιέδες που σκόρπισαν το θάνατο

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1965, η 54χρονη αγόρασε κουραμπιέδες, τους “πασπάλισε” με παραθείο και τους έβαλε σε ένα κουτί με προορισμό την οικογένεια της 29χρονης. Το δέμα έφτασε στο χωριό με ΚΤΕΛ “χωρίς να φέρη αποστολέα και το παρέλαβε ο αδερφός της 29χρονης.

Εκείνη την ημέρα, κουραμπιέ έφαγε μόνο ο 70χρονος, επειδή οι υπόλοιποι νήστευαν και επρόκειτο να μεταλάβουν. Την επομένη το πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο ανυποψίαστος ηλικιωμένος πέθανε μετά από φρικτούς πόνους.

Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού της περιοχής, θεώρησαν ότι τον “πρόδωσε” η “ταλαιπωρημένη” του καρδιά. Κανείς δεν υποπτεύθηκε ότι οι κουραμπιέδες σχετίζονταν με τον ξαφνικό θάνατό του.

Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, δύο κοριτσάκια, ανίψια της 29χρονης και εγγόνια του 70χρονου, βρήκαν το κουτί με τους δηλητηριασμένους κουραμπιέδες και έφαγαν από μισό το καθένα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σφάδαζαν από τους πόνους. Ο πατέρας τους τα μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Η 29χρονη που ήταν ο στόχος της 54χρονης υπέστη δηλητηρίαση, ωστόσο γλίτωσε, διότι “τίναξε τη ζάχαρη με το δηλητήριο“, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τυχερές στάθηκαν και μία ξαδέρφη της και μία συγγενής της.

Εγώ μ’ αυτόν τα καταφέραμε” – Η σύλληψη της “φαρμακεύτριας”

Ήταν ολοφάνερο πως οι τρεις θάνατοι δεν ήταν άσχετοι μεταξύ τους και, μέσα από τις σχετικές τοξικολογικές εξετάσεις στα πτώματα των θυμάτων, διαπιστώθηκε ότι η δηλητηρίαση ήταν η κοινή αιτία.

Στο σπίτι της δράστιδας στην Αμφιλοχία, σε μια τρύπα του τοίχου, οι αρχές εντόπισαν περίπου 40 γραμμάρια παραθείου, δηλαδή ό,τι είχε απομείνει από το πειστήριο του εγκλήματος.

Η 54χρονη συνελήφθη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και, μετά από τρία μερόνυχτα ανακρίσεων, ομολόγησε ότι εκείνη ήταν που έστειλε το κουτί με τους “φονικούς” κουραμπιέδες “χωρίς να υποπτευθή ότι θα την πλήρωναν άλλοι“.

Η “λύκαινα της Αμφιλοχίας” έστειλε στον τάφο δύο αθώα αγγελούδια και τον παππού τους […] Αυτή την φοβερή γυναίκα συνήντησαν οι δημοσιογράφοι, στα κρατητήρια του τμήματος μεταγωγών Μεσολογγίου.

Πηγαινοερχόταν στο μικρό δωμάτιο-κελλί και αναστέναζε συνεχώς, χωρίς να δείχνη πως έχει μετανοιώσει κιόλας. Είχε τα χέρια πιασμένα πίσω της και το κεφάλι κατεβασμένο. Τα μάτια της, κόκκινα από την αγρυπνιά, έδειχναν την μαυρίλα της ψυχής της“, έγραψε η εφημερίδα “Μακεδονία“.

Κάποια στιγμή, η 54χρονη έδειξε με το δάχτυλό της τον 26χρονο εραστή της, που στεκόταν στην άλλη γωνιά του κελιού, και είπε: “Ναι, εγώ μ’ αυτόν τα καταφέραμε. Μην με ρωτάτε τίποτε άλλο. Ό,τι έγινε, τα ξέρει όλος ο ντουνιάς. Αφήστε με στη στενοχώρια μου“.

“Δηλητηριάστρια” vs. εραστής

Η υπόθεση των θανατηφόρων κουραμπιέδων εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο της Πάτρας, το Μάρτιο του 1967. Η 55χρονη “φαρμακεύτρια” προσήλθε με την κατηγορία της φυσικής αυτουργίας και ο 27χρονος εραστής της με εκείνη της ηθικής.

kourampiedes_egklima_65_b

Η 55χρονη και ο 27χρονος εραστής της προσήλθαν στο δικαστήριο το Μάρτιο του 1967 – Πηγή εικόνας: εφημερίδα “Τα Νέα”

Το μεγάλο ερωτηματικό καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ήταν ο βαθμός ενοχής του εραστή της “φαρμακεύτριας”.

Η 55χρονη ισχυρίστηκε ότι ο ερωμένος της συνέλαβε και της υπέδειξε το σχέδιο εξόντωσης της αρραβωνιαστικιάς του. Επίσης, διατεινόταν ότι, μετά τη σύλληψή της, ξυλοκοπήθηκε από τους χωροφύλακες προκειμένου να ομολογήσει και ότι ο εραστής της την εκβίαζε, ζητώντας της συχνά λεφτά, ώστε να μην μιλήσει στον σύζυγό της για τη σχέση τους.

Από την πλευρά του, ο 27χρονος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με το παραθείο στους κουραμπιέδες. “Είμαι αθώος. Το σφάλμα μου ήταν ότι επί ενάμιση χρόνο είχα ερωτικές σχέσεις με την Τ.“, ισχυριζόταν. Δήλωσε, μάλιστα, πως εκείνη τον ακολουθούσε όπου πήγαινε και τα είχε φτιάξει μαζί της από οίκτο.

Η Ε. το έπραξε δια να βγάλει από την μέσην την Β. και να με έχει πάντα κοντά της. Λυπάμαι την οικογένειά της, αλλά εγώ δεν φταίω σε τίποτα“, είπε απαντώντας στις ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης.

Η 55χρονη μιλούσε χαμηλόφωνα, έκλαιγε και έπεφτε σε αντιφάσεις, ενώ ο 27χρονος παρέμενε ψύχραιμος κατά την απολογία του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

“Θα έχεις να βλέπεις μόνο τη φωτογραφία μου”

Ο 50χρονος σύζυγος της “φαρμακεύτριας” δήλωσε ενώπιον των δικαστών ότι δεν ήθελε να την δει ούτε ζωγραφιστή. “Για μένα αυτή η γυναίκα “έσβησε”. Εκμεταλλεύτηκε την αγάπη μου, δεν την λυπάμαι“, είπε χαρακτηριστικά.

Η 30χρονη, το παρ’ ολίγον θύμα, κατέθεσε ότι, τον τελευταίο καιρό, ο αρραβωνιαστικός της συμπεριφερόταν περίεργα και δεν γνώριζε ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με την 55χρονη.

Μάλιστα, είπε ότι, λίγες ημέρες πριν το τριπλό φονικό, της έστειλε μια επιστολή μαζί με τη φωτογραφία του. Της έγραφε να του στείλει 3.000 δραχμές και την απειλούσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, “θα έχει να βλέπει μόνο τη φωτογραφία του”.

Ο αδερφός της 30χρονης κατέθεσε ότι ο αρραβωνιαστικός της “ήθελε να ξεκληρίση την οικογένειά του για να “φάη” τις 40.000 δραχμές“, που ήταν η προκαταβολή της προίκας.

“Μην φανείτε επιεικείς προς τους λύκους”

Ο εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης κατά την αγόρευσή του. Χαρακτήρισε “λύκους” αμφότερους τους κατηγορούμενους, θεώρησε την “φαρμακεύτρια” πειθήνιο όργανο του ερωμένου της και ζήτησε την παραδειγματική καταδίκη τους:

Ο Τ. εκ συμφέροντος και εν ψυχρώ ώθησεν την Τ. και αυτή από ερωτικόν πάθος εξετέλεσεν το σατανικόν σχέδιον. Μην αμφιβάλλετε ουδ’ επί στιγμήν, κύριοι ένορκοι. Ηθικός αυτουργός των δύο άτυχων πλασμάτων και του γέροντος είναι ο Τ..

Όλα τα στοιχεία επιβεβαιούν ότι ο κατηγορούμενος δεν ήθελε να παντρευτή την μνηστήν του. Μη φανείτε επιεικείς προς τους λύκους. Είναι εγκληματίαι απαίσιοι. Ουδέν ελαφρυντικόν“.

dhmosieuma

Η αμφισβητούμενη ετυμηγορία

Μετά από δέκα ημέρες δίκης, το Κακουργιοδικείο εξέδωσε την απόφασή του. Η πρόταση του εισαγγελέα δεν εισακούστηκε. Οι ένορκοι καταδίκασαν την 55χρονη σε 20 χρόνια κάθειρξη και 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ αθώωσαν τον 27χρονο εραστή της.

Η μέτρια σύγχυση και η καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση του εγκλήματος ήταν τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στην “φαρμακεύτρια της Αμφιλοχίας”, η οποία, ακόμη και μετά την καταδικαστική απόφαση, δήλωνε ότι συνέχιζε να αγαπά πολύ τον 27χρονο.

Ο εισαγγελέας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση των ενόρκων, χαρακτηρίζοντάς την “σκανδαλωδώς πεπλανημένη“. Ζήτησε η υπόθεση να εκδικαστεί σε άλλο Κακουργιοδικείο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, έχοντας συγκλονιστεί από την όλη υπόθεση, δεν ικανοποιήθηκε από την αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου.

diki_farmakeutria

Βασικές πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου “Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα”, Εκδόσεις Πατάκη

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.