Οι “Σατανικοί Εραστές”. Τα δύο ζευγάρια που δολοφόνησαν έναν σιδηροδρομικό και αλληλοκατηγορούνταν. Ποια “έκαψε” την συζυγοκτόνο

Οι “Σατανικοί Εραστές”. Τα δύο ζευγάρια που δολοφόνησαν έναν σιδηροδρομικό και αλληλοκατηγορούνταν. Ποια “έκαψε” την συζυγοκτόνο

Μέσα Ιουνίου 1955. Η είδηση για τον εντοπισμό του πτώματος ενός 40χρονου φύλακα σιδηροδρομικής γραμμής έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. 

Ο άτυχος υπάλληλος των ΣΠΑΠ κειτόταν νεκρός στο 48ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Κορίνθου. Το κρανίο του ήταν πολτοποιημένο.

Η φρικιαστική εικόνα προκάλεσε εξαρχής εύλογα ερωτηματικά στις αρχές: “Επρόκειτο για προμελετημένη ενέργεια ή για ατύχημα;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έγιναν εκτεταμένες ανακρίσεις από τη Χωροφυλακή Μεγάρων και αρχικά επικράτησε η εκδοχή του ατυχήματος, ότι δηλαδή ο άνδρας χτυπήθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Η υπόθεση ήταν ότι κάποιο βαγόνι έφερε σιδερένιες ράβδους που προεξείχαν, με αποτέλεσμα να συντρίψουν το κεφάλι του 40χρονου.

Αυτοκίνητον εφόνευσε φύλακα ΣΠΑΠ και εξηφανίσθη“, έγραψε ο Τύπος λίγες ώρες μετά την ανεύρεση της σορού και 2-3 μέρες μετά: “Η ανάκρισις αποδίδει εις δυστύχημα μάλλον τον θάνατον του φύλακος των ΣΠΑΠ“.

photo_egklima_50s_c_edit

Η δολοφονία του 40χρονου σιδηροδρομικού συγκλόνισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε ερωτηματικά στις αρχές. Πηγή εικόνας: εφημερίδα “Τα Νέα”

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Αποδείχθηκε τελικά πως ο θάνατός του οφειλόταν σε δολοφονική ενέργεια. Οι ηθικοί αυτουργοί ήταν η 32χρονη σύζυγός του και μητέρα τεσσάρων παιδιών και η 25χρονη φίλη της, επίσης μητέρα, αλλά διαζευγμένη. Οι φυσικοί αυτουργοί θεωρήθηκαν οι δύο 19χρονοι εραστές τους.

Διέπραξαν το φονικό τη νύχτα της 10ης Ιουνίου, με όπλο έναν σιδερολοστό. Με αυτόν επέφεραν τα καίρια πλήγματα στο κεφάλι του θύματος, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση. Η υπόθεση διαλευκάνθηκε και πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Στη δίκη που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, οι δύο νεαροί ισχυρίστηκαν ότι οι δύο γυναίκες ήταν αυτές που όπλισαν το χέρι τους. “Αυτές μας βάλανε να τον σκοτώσουμε. Μας επότισαν ούζο, μας έδωσαν το λοστό και μας έστειλαν για το φόνο“, υποστήριξαν στο δικαστήριο.

Η 32χρονη και η 25χρονη πήραν αποστάσεις η μία από την άλλη και προσπάθησαν να διώξουν από πάνω τους το κατηγορητήριο. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έπεισαν τους ενόρκους. Η κοινή γνώμη και ο Τύπος τις αποδοκίμασε.

Το ειδεχθές έγκλημα εις τα Μέγαρα διεπράχθη με την συνεργασίαν δύο γυναικών, των οποίων τας τυφλάς παρορμήσεις δεν κατώρθωσε να συγκρατήσει από το κακούργημα η μητρότης“, έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα “Τα Νέα” στον απόηχο της δίκης.

Στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου 1955, η δολοφονία του 40χρονου χαρακτηρίστηκε ως “το στυγερώτερον και σκοτεινότερον εξ’ όλων των εγκλημάτων” του έτους.

Δύο γυναίκες και οι 19χρονοι εραστές τους έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το θάνατο του 40χρονου φύλακα των ΣΠΑΠ. Πηγή εικόνων: εφημερίδα “Ακρόπολις”

Το αλκοόλ, ο λοστός και οι ομολογίες ενοχής

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των 19χρονων δολοφόνων και τους συνέλαβαν. Από την πρώτη στιγμή διατείνονταν ότι ωθήθηκαν το έγκλημα από τις ερωμένες τους. Κυρίως από την 32χρονη, η οποία ήθελε να απαλλαγεί από τον 40χρονο σύζυγό της μετά από 15 χρόνια γάμου και να συνεχίσει τη ζωή της με τον εραστή της.

Κατά την απολογία τους στον ανακριτή, ανέφεραν ότι η δολοφονία προσχεδιάστηκε αρκετές ημέρες νωρίτερα. Επίσης υποστήριξαν ότι λίγες ώρες πριν τον σκοτώσουν, η 25χρονη τούς κάλεσε στο σπίτι της και τους “πότισε” με αλκοόλ.

Όταν έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν ο 40χρονος και έκανε την υπηρεσία του, ο ένας εραστής έβλεπε τον άλλον να χτυπάει τον φύλακα με το λοστό. Όπως ισχυρίστηκαν, η σύζυγος του θύματος ήταν αυτή που τους προμήθευσε με το φονικό εργαλείο.

Δίκη. Η απολογία που “έκαψε” την χήρα

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Πειραιά, τον Οκτώβριο του 1955. Πλήθος πολιτών και δημοσιογράφων συγκεντρώθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, για να παρακολουθήσει τη δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Στο εδώλιο οι δύο γυναίκες ήταν μαυροφορεμένες. Η 32χρονη εμφανίστηκε ντυμένη όπως ταιριάζει σε μια χήρα, ενώ η 25χρονη συνεργός της φορούσε μαντήλι στο κεφάλι. Η μητέρα του θύματος καταριόταν τους δολοφόνους και τη νύφη της, η οποία έκλαιγε και λιποθύμησε.

Ο ιατροδικαστής έδειξε στους ενόρκους το λοστό, με τον οποίο δολοφονήθηκε ο άτυχος άνδρας.

Όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να πείσουν τους ενόρκους ότι το έγκλημα δεν σχεδιάστηκε από εκείνες, αλλά αποκλειστικά από τους εραστές τους. Η 32χρονη αναίρεσε την αρχική ομολογία της στον ανακριτή, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον 19χρονο φονιά του άνδρα της.

Το ίδιο υποστήριξε και η 25χρονη για τον έτερο εραστή, αλλά επιβεβαίωσε τον παράνομο δεσμό της 32χρονης φίλης της. Η κατάθεσή της ήταν καταπέλτης για την συγκατηγορούμενή της:

Είκοσι περίπου ημέρας προ του φόνου, μου ωμίλησε περί των ερωτικών της σχέσεων και μου ενεπιστεύθη ότι είχε πρόθεσιν να βάλη τον φίλον της να σκοτώση τον άνδρα της, για να μείνει έτσι ελεύθερη

Την παράλληλη σχέση της 32χρονης επιβεβαίωσε και ο πατέρας του θύματος, ο οποίος τη χαρακτήρισε “ανήθικη” και συμπλήρωσε ότι “τον τελευταίο καιρό, ο γιος μου φαινότανε πολύ στενοχωρημένος“.

Η υπόθεση της δολοφονίας του 40χρονου φύλακα των ΣΠΑΠ προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και του Τύπου. Πηγή: εφημερίδες “Ακρόπολις” και “Ελευθερία”

“Αυτές μας πήραν στο λαιμό τους”

Από την πλευρά του, ο εραστής της 32χρονης δεν έκρυψε το μεταξύ τους ειδύλλιο, ούτε προσπάθησε να υπεκφύγει: “Εγώ τον σκότωσα, κύριε Πρόεδρε, μόνος μου. Και το έκαμα γιατί με παρεκίνησαν αυτές οι καταραμένες γυναίκες.

Από τότε που είχα σχέσεις μαζί της, μου έφυγε το μυαλό, σαν να μου είχε κάνει μάγια. Τακτικά τα βράδια, που έφευγε ο άνδρας της και μερικές φορές πρωί, με καλούσε σπίτι της“.

Αυτές μας πήραν στο λαιμό τους!” , υποστήριξε ο άλλος εραστής που επίσης παραδέχθηκε ότι είχε σχέση με την 25χρονη και επέμενε ότι δεν πήρε μέρος στο φόνο. “Θα είσαι “κρύος άνδρας”, αν δεν πας να βοηθήσεις τον Θ.“, είπε ότι του είπε η ερωμένη του.

Γενικώς κατά τη διαδικασίαν απεδείχθη πόσον πωρωμένοι εγκληματίαι υπήρξαν και οι τέσσαρες κατηγορούμενοι, οι οποίοι ουδεμίαν στιγμήν έδειξαν ότι συνησθάνθησαν την πράξιν των“, συμπέρανε η εφημερίδα “Εμπρός“.

Ζήτησαν επιείκεια “για χάρη των παιδιών τους”. Η ετυμηγορία

Ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά την αγόρευσή του. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό οι δύο γυναίκες και ο ένας από τους δύο εραστές. Πρότεινε μικρότερη ποινή μόνο για τον εραστή της 25χρονης, ο οποίος δεν φέρεται να πήρε ενεργά μέρος στη δολοφονία.

Οι ένορκοι αποδέχθηκαν την πρόταση του εισαγγελέα και καταδίκασαν την 25χρονη, την 32χρονη και τον 19χρονο φυσικό αυτουργό του εγκλήματος σε ισόβια κάθειρξη. Ο άλλος εραστής τιμωρήθηκε με 18 χρόνια φυλάκιση, καθώς του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της μέτριας σύγχυσης και του πρότερου έντιμου βίου.

Στο άκουσμα της απόφασης, οι δύο γυναίκες ζήτησαν επιείκεια από το δικαστήριο “για χάρη των παιδιών τους“, όπως είπαν, ενώ ο 19χρονος δολοφόνος, ενώ βρισκόταν στην κλούβα που θα τον μετέφερε στη φυλακή, έβρισε χυδαία το πλήθος που τον αποδοκίμαζε και έκανε άσεμνη χειρονομία.

Πολλοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την ετυμηγορία και ζήτησαν να εφαρμοστεί η θανατική ποινή. Το έξαλλο ακροατήριο φώναζε:

Κρεμάστε τους κακούργους! Σκοτώστε αυτά τα κτήνη

collage_katigoroumenoi_dikastirio_egklhma_1955_edit

Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκαν οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους για τη δολοφονία των Μεγάρων. Πηγές εικόνων: εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήμα”

Αρκετές ήταν και οι εφημερίδες που χαρακτήρισαν “ήπια” την ποινή των ισοβίων δεσμών και εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για το κατά πόσο μπορούν να παραδειγματίσουν και να αποτρέψουν μελλοντικά εγκλήματα.

Όσον και αν αποκρούεται από την σύγχρονον συνείδησιν η ποινή του θανάτου, θεωρείται εντούτοις διαπιστωμένον ότι μόνον εκείνη έχει επί των εγκλημάτων θετικήν, ανασταλτικήν επίδρασιν“, σχολίασε η εφημερίδα “Τα Νέα” στο κύριο άρθρο της.

Στο ίδιο πνεύμα και το “Βήμα“: “Ο στυγερός δολοφόνος μετά την έκδοσιν της αποφάσεως ύβρισε τους πολίτας και εμυκτήρισε την δικαιοσύνην. Τούτο είναι χαρακτηριστικόν της επιείκειας των δικαστηρίων, εις την οποίαν πιστεύουν μετά βεβαιότητος οι προσαγόμενοι ενώπιον των δια να δικασθούν“.

Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: εφημερίδα “Ακρόπολις”

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu