Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Μπρους Λη. Τι πιστεύει ο Τσακ Νόρις, γιατροί και συγγραφείς. Η μαφία, οι πόρνες, η τριανδία και άλλες θεωρίες θανάτου

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Μπρους Λη. Τι πιστεύει ο Τσακ Νόρις, γιατροί και συγγραφείς. Η μαφία, οι πόρνες, η τριανδία και άλλες θεωρίες θανάτου
20 Ιουλίου 1973. Ο 32χρονος Μπρους Λι ξεκινά την ημέρα του και έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα. Περνάει το πρωινό του σε συναντήσεις με παραγωγούς και έρχεται σε συμφωνία για την επόμενη ταινία του. Το απόγευμα κατευθύνεται στο σπίτι ενός φίλου του. Το βράδυ, ένας από τους καλύτερους δασκάλους πολεμικών τεχνών της γενιάς του, ήταν νεκρός. 

Το ερώτημα που παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο είναι ένα: Πώς πέθανε ο Μπρους Λι;

Ο θάνατος του Μπρους Λι

Δύο μήνες πριν από  τον θάνατο του Μπρους Λι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Ο κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ”, ο Λι κατέρρευσε ξαφνικά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και είπε στους γιατρούς ότι ταλαιπωρούνταν συχνά από κρίσεις και πονοκέφαλο.

Η διάγνωση των γιατρών ήταν εγκεφαλικό οίδημα, μια κατάσταση, όπου ο εγκέφαλος γεμίζει υγρό, πρήζεται και προκαλεί αφόρητους πόνους.

Του χορήγησαν φάρμακα, τα οποία περιείχαν την ουσία μανιτόλλη.

Ο Λι ένιωσε αμέσως καλύτερα και μετά από λίγες μέρες διαμονής στο νοσοκομείο, πήρε εξιτήριο και ακολούθησε την καθημερνή του ρουτίνα.

Ακολουθούσε ειδικό πρόγραμμα διατροφής που περιείχε συνδυασμό από λαχανικά, ρύζι ψάρι και ένα είδος γάλακτος το οποίο περιείχε όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα. Φυσικά, έκανε και εντατική γυμναστική.

Έως τις 20 Ιουλίου, ο Λι δεν είχε παραπονεθεί για πονοκέφαλο. Την ημέρα του θανάτου του είχε σηκωθεί από νωρίς. Βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ και ραντεβού με τον παραγωγό Ρέιμοντ Τσο. Ήταν κατενθουσιασμένος για την επόμενη ταινία του.

Μετά τη συμφωνία, ο Λι κατευθύνθηκε στο σπίτι της ερωμένης του, της ταϊβανής ηθοποιού Μπέτι Τινγκ Πέι.

Το βράδυ θα πήγαιναν μαζί να δειπνήσουν με τον Τσο και να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Κατά τις επτάμισι το απόγευμα, ο Λι είπε στην Πέι ότι είχε έντονο πονοκέφαλο.

Εκείνη του έδωσε “Equagesic”, ένα απλό παυσίπονο, που περιείχε ασπιρίνη και την ουσία μεπροβαμάτη, η οποία δρούσε ως ηρεμιστικό.

Ο Λι πήρε το παυσίπονο και ξάπλωσε.

Μετά από λίγες ώρες, η Πέι αποφάσισε να ξυπνήσει τον Λι προκειμένου να ετοιμαστούν για το δείπνο.

Ο Λι ήταν αναίσθητος στο κρεβάτι.

Η Πέι προσπάθησε να τον ξυπνήσει.

Όταν κατάλαβε ότι πήγαινε στραβά, κάλεσε ασθενοφόρο.

Ο Λι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Queen Elizabeth” όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Θάνατος από εγκεφαλικό οίδημα

Καθώς το πτώμα του Λι δεν έφερε εξωτερικά σημάδια τραυματισμού, πραγματοποιήθηκε νεκροψία για τα ακριβή αίτια θανάτου.

Η επίσημη ανακοίνωση έλεγε ότι ο θάνατος του Μπρους Λι προκλήθηκε από οξύ εγκεφαλικό οίδημα. Ο εγκέφαλος του είχε πρηστεί και το μέγεθός του ήταν μεγαλύτερο κατά 13%.

Αιτία του οιδήματος ήταν η αλλεργική αντίδραση στο παυσίπονο “Equasegic”.

Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τον θάνατο του Λι “κακοτυχία”.

Σε αντίθεση με τον θάνατο από “ατύχημα”, ο ιατροδικαστής υπονόησε ότι “κακοτυχία” σήμαινε θάνατος που προκλήθηκε από ένα εθελούσιο, αλλά επικίνδυνο ρίσκο – παρόλο που το  παυσίπονο που πήρε ο Λι πριν από τον θάνατό του θεωρούνταν ακίνδυνο.

Η εκδοχή του Τσακ Νόρις 

Σχεδόν μισό αιώνα μετά,θεωρίες συνωμοσίας και διαφορετικές εκδοχές για τον θάνατό του, συνεχίζουν να σκανδαλίζουν.

Ο φίλος και συμπρωταγωνιστής του Λι, Τσακ Νόρις, υποστήριξε ότι ο Λι δεν πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα, αλλά από τα μυοχαλαρωτικά χάπια που έπαιρνε κατά διαστήματα, καθώς είχε πρόβλημα με τη μέση του.

Τα χάπια αυτά σε συνδυασμό με τα παυσίπονα προκάλεσαν τον θάνατό του.

Ο Νόρις, χωρίς να έχει αποδεικτικά στοιχεία, υποστήριξε ότι ο Λι έπαιρνε διάφορα διεγερτικά για να παραμένει σε φόρμα.

Είναι αλήθεια ότι ο Λι γυμναζόταν πολλές ώρες την ημέρα και μάλιστα πριν να πεθάνει είχε χάσει αρκετά κιλά. Την ημέρα του θανάτου του ζύγιζε μόλις 53 κιλά.

Θύμα δολοφονίας 

Φανατικοί οπαδοί του κορυφαίου δασκάλου των πολεμικών τεχνών και κοντινά του πρόσωπα, υπήρξαν καχύποπτοι με την επίσημη αιτία θανάτου και υποστήριξαν ότι ο Λι έπεσε θύμα δολοφονίας.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Λι δολοφονήθηκε από μία πόρνη. Ο Λι, υπό την επήρεια ουσιών, έχασε τον έλεγχο και έγινε βίαιος απέναντι στην εκδιδόμενη γυναίκα. Εκείνη, στην προσπάθειά της να αμυνθεί, τον σκότωσε.

Άλλοι υποστήριξαν ότι η Μπέτι Τινγκ Πέι δηλητηρίασε τον Λι, επειδή η ηθοποιός ήταν μέλος μιας μυστικής οργάνωσης που τον ήθελε νεκρό.

Ποτέ δεν έγινε γνωστό ποια ήταν αυτή η μυστική οργάνωση και γιατί να ήθελε να πεθάνει ο Μπρους Λι.

Φανατικοί οπαδοί του δασκάλου των πολεμικών τεχνών και κοντινά του πρόσωπα, υπήρξαν καχύποπτοι με την επίσημη αιτία θανάτου και υποστήριξαν ότι ο Λι έπεσε θύμα δολοφονίας/Flickr

Αντίποινα από τη Μαφία

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Λι εμπλέκουν επίσης την κινεζική και την αμερικανική μαφία.

Η “Τριάδα του Χονγκ Κονγκ”, φημολογείται ότι δολοφόνησε τον Λι, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα για ποιο λόγο.

Ο εκδοχές που επικρατούν είναι τρεις.

Ο Λι αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα για προστασία, γι’ αυτό η κινεζική μαφία τον δολοφόνησε.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι Λι αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο για συμμετοχή σε ταινίες που ενέκρινε η “Τριάδα”.

Η τρίτη εκδοχή θέλει τον Μπρους Λι νεκρό από την κινεζική μαφία, επειδή μάθαινε την ασιατική πολεμική τέχνη σε δυτικούς.

Ο Λι αρνήθηκε και φημολογείται ότι λίγες πριν από τον θάνατό του, συμμετείχε σε αγώνα με ένα άλλο δάσκαλο πολεμικών τεχνών, ο οποίος έκανε στον Λι το “Dim Mark”, μια πολεμική κίνηση, γνωστή ως “άγγιγμα θανάτου”.

Σύμφωνα με άλλους συνωμοσιολόγους και η αμερικανική μαφία είχε κίνητρο να δολοφονήσει τον Λι.

Άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαν πλησιάσει πολλές φορές τον Λι και του είχαν “προτείνει” να συνεργαστεί με το Χόλιγουντ. Ο Λι αρνήθηκε ακόμη μια φορά και συνέχισε να κλείνει συμβόλαια με κινηματογραφικές παραγωγές που είχαν την έδρα τους στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Μπρους Λι το 1958/Wikimediamtx Commons

Η κατάρα των Λι

Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, η οικογένεια του Μπρους Λι ήταν καταραμένη.

Ο “θρύλος” αυτός ενισχύθηκε 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Λι, όταν ο γιος του, Μπράντον Λι πέθανε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας “Το Κοράκι”, όταν ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα, είχε αληθινές σφαίρες. Ο θάνατος θεωρήθηκε δυστύχημα.

Κάτω από μυστήριες συνθήκες, πέθανε και ο αδερφός του Μπρους Λι, πολύ πριν ο δάσκαλος των πολεμικών τεχνών γεννηθεί.

Οι τρεις αυτοί θάνατοι έδωσαν τροφή σε συνωμοσιολόγους για την “κατάρα των Λι”. 

Νέες έρευνες για τα αίτια θανάτου

Πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας, με το πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν και άλλες εκδοχές για τα αίτια θανάτου του Μπρους Λι, οι οποίες βασίζονταν σε επιστημονικά επιχειρήματα.

Ο Τζέιμς Φίλικνς, γιατρός στο Σικάγο, υποστηρίζει ότι ο θάνατος του Λι προήλθε από οξύ επιληπτικό επεισόδιο, γνωστό στον επιστημονικό κόσμο με τον όρο “Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP)”.

Ο όρος αυτός βέβαια, άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο “SUPED”, μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό στρες και υπερκόπωση.

Είναι γνωστό ότι ο Λι έπασχε και από τα δύο, καθώς ήταν στα γυρίσματα της ταινίας “Ο κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ”.

Ο Φίλκινς παρατήρησε επίσης ότι η αντίδραση σε κάποιο φάρμακο συνοδεύεται και από αναφυλακτικό σοκ με πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού, κάτι που έλειπε από την νεκροψία του Λι.

Ο Μπρους Λι με τον γιο του, Μπράντον/Wikimediamtx Commons 

Αντίθετα, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου “Bruce Lee: A Life”, Μάθιου Πόλι, ο Λι πέθανε από θερμοπληξία.

Τα συμπτώματα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Λι τον Μαίο του 1973, αποδεικνύουν τη θεωρία αυτή, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα.

Οι επιληπτικές κρίσεις, οι σπασμοί, η εφίδρωση, η υψηλή θερμοκρασία σώματος και οι εμετοί αποτελούν συμπτώματα θερμοπληξίας και ο Λι τα βίωσε όλα στο πρώτο του επεισόδιο.

Επίσης, ο Λι, είχε αφαιρέσει χειρουργικά τους αδένες εφίδρωσης στη μασχάλη του, γιατί θεωρούσε πως οι ιδρωμένες μασχάλες δεν ήταν ένα ευχάριστο θέαμα στον κινηματογράφο.

Αναπόφευκτα, το σώμα του ήταν περισσότερο επιρρεπές στην θερμοπληξία.

Τη θεωρία αυτή υποστήριξε και η κλινική “Mayo”, καθώς η θερμοπληξία εν τέλει μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό οίδημα ή σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Δολοφονία ή όχι, οι θεωρίες θανάτου του Μπρους Λι θα συνεχίσουν να γοητεύουν τους συνομωσιολόγους και να προκαλούν τους επιστήμονες.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το κοράκι» του Έντγκαρ Άλαν Πόε και η κατάρα του, που «χτύπησε» και τον γιο του Μπρους Λι, που πέθανε από σφαίρα στα γυρίσματα του «THE CROW» 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu