Οι τρεις γερμανοί αδελφοί που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα στη Μάχη της Κρήτης. Τι απέγινε ο τέταρτος

Οι τρεις γερμανοί αδελφοί που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα στη Μάχη της Κρήτης. Τι απέγινε ο τέταρτος

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Αν και το σενάριο της ταινίας «Η διάσωση του Στρατιώτη Ράιν» είναι φανταστικό, μοιάζει πολύ με μία αληθινή ιστορία, όπου τρεις αδελφοί σκοτώθηκαν την ίδια μέρα πολεμώντας σε μία από τις μάχες του Β΄ Π.Π. και η μητέρα τους ενημερώθηκε ταυτόχρονα για το χαμό τους.

Στη συνέχεια, ο τέταρτος αδελφός ο οποίος επίσης πολεμούσε αποστρατεύθηκε και επέστρεψε στο σπίτι. Όμως, δεν ήταν Αμερικανοί στρατιώτες, όπως στην ταινία, αλλά Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Μάχη της Κρήτης.

Σάλιβαν και Νίλαντ

Οι Σάλιβαν. Πηγή: Wikipedia

Ο Σπίλμπεργκ εμπνεύστηκε την ταινία από τους πέντε αδελφούς Σάλιβαν που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετούσαν στο ίδιο αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε αυτούς στην ταινία «Η διάσωση του Στρατιώτη Ράιν». Και οι πέντε έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο τους βυθίστηκε στον Ειρηνικό από τους Ιάπωνες.

Υπήρχαν επίσης και τέσσερις Αμερικανοί αδελφοί, οι Νίλαντ, που θεωρήθηκε ότι είχαν σκοτωθεί οι τρεις με αποτέλεσμα να αποστρατευθεί ο τέταρτος και να γυρίσει στη μητέρα τους. Όπως αποδείχτηκε, στην πραγματικότητα είχαν σκοτωθεί μόνο δύο Νίλαντ. Ο τρίτος αδελφός είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιάπωνες και επέζησε μετά τον πόλεμο.

Οι Γερμανοί “Ράιν”

Έτσι, το σενάριο της ταινίας «Η διάσωση του Στρατιώτη Ράιν» είναι πιο κοντά σε μία άλλη πραγματική ιστορία, όπου τρεις αδελφοί σκοτώθηκαν την ίδια μέρα πολεμώντας στην πρώτη γραμμή στη μάχη της Κρήτης. Η χήρα μητέρα τους ενημερώθηκε ταυτόχρονα για το χαμό τους. Στη συνέχεια, ο τέταρτος αδελφός ο οποίος επίσης πολεμούσε αποστρατεύτηκε.

Στις 20 Μαΐου 1941, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την Επιχείρηση «Ερμής», με στόχο την κατάληψη της Κρήτης, με τη ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Ανάμεσά τους ήταν τρεις αδελφοί, οι Βόλφγκανγκ, Χανς Γιοακίμ, και Λέμπερεχτ, Γκραφ (Κόμης) φον Μπλύχερ.

Προσωπογραφία του Στρατάρχη Μπλύχερ, νικητή του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Πηγή: Wikipedia

Επρόκειτο για μέλη μίας από τις πιο αριστοκρατικές οικογένειας της Πρωσίας. Ήταν απόγονοι του στρατάρχη Μπλύχερ, που μαζί με τον Δούκα του Ουέλιγκτον είχε νικήσει τον Ναπολέοντα στο Βατερλό το 1815 και ήταν εθνικός ήρωας των Γερμανών.

Βόλφγκανγκ φον Μπλύχερ

Από τους τρεις αδελφούς, πρώτος είχε καταταγεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ο Βόλφγκανγκ. Το 1940 σε ηλικία 23 χρονών συμμετείχε σε επιχειρήσεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη Νορβηγία (Νάρβικ) και την Ολλανδία όπου διακρίθηκε.

Για το λόγο αυτό προήχθη σε υπολοχαγό και του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος Σιδηρούν Σταυρός των Ιπποτών. Επρόκειτο για μία άκρως τιμητική διάκριση που απονεμόταν προσωπικά από τον Χίτλερ σε στρατιωτικούς που επέδειξαν εξαιρετική γενναιότητα ή επιτυχημένη ηγεσία στο πεδίο της μάχης.

Ο Βόλφγκανγκ φον Μπλύχερ με το Σταυρό των Ιπποτών στο λαιμό του. Προσέξτε ότι και ο πρόγονός του έφερε την ίδια τιμητική διάκριση. Πηγή: Bundesarchiv, Bild 183-L04879 / CC-BY-SA 3.0

Η δράση του Βόλφγκανγκ ενέπνευσε δύο από τους αδελφούς του, τον Χανς Γιοακίμ και τον Λέμπερεχτ να γίνουν και αυτοί αλεξιπτωτιστές. Ο πρώτος ήταν μόλις 17 ετών και ο δεύτερος 18 ετών.

Μάχη της Κρήτης

Όταν ξεκίνησε η Επιχείρηση «Ερμής», οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές γνώριζαν ότι η επιχείρηση θα ήταν πιο δύσκολη σε σχέση με αυτές όπου είχαν συμμετάσχει τον προηγούμενο χρόνο στη Δυτική Ευρώπη.

Ήταν βέβαιοι, ωστόσο, ότι θα επιτύγχαναν τους στόχους τους με περιορισμένες απώλειες.

Οι τρεις αλεξιπτωτιστές αδελφοί φον Μπλύχερ. Από αριστερά προς δεξιά: Βόλφγκανγκ, Λέμπερεχτ και Χανς Γιοακίμ. Όλοι τους σκοτώθηκαν στις 21 Μαΐου 1941 κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της Μάχης της Κρήτης. Πηγή: www.kaskus.co.id/

Όμως, την πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης, στις 20 Μαΐου 1941, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές που είχαν πέσει στο νησί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν κανένα από τα αεροδρόμιά της. Στις μάχες υπέστησαν τεράστιες απώλειες.

Στον τομέα Ηρακλείου

Ρίψεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών στις 20 Μαΐου 1941 κοντά στο Ηράκλειο. Ο μαύρος καπνός προέρχεται από ένα γερμανικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε αλεξιπτωτιστές και καταρρίφθηκε από τους αμυνόμενους Έλληνες και Βρετανούς. Πηγή: Wikipedia

Οι Βόλφγκανγκ, Χανς Γιοακίμ και ο Λέμπερεχτ φον Μπλύχερ ως μέλη του 1ου Συντάγματος Καταδρομέων ρίχτηκαν στον τομέα του Ηρακλείου που υπερασπίζονταν Βρετανοί και Έλληνες. Ήταν ένας από τους τομείς όπου οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στους αμυνόμενους με αποτελέσμα να έχουν μεγάλες απώλειες.

Οι τρεις αδελφοί φον Μπλύχερ ήταν ανάμεσα στους επιζώντες μετά τη ρίψη τους. Όμως είχαν περικυκλωθεί από Βρετανούς που έβαλαν συνεχώς εναντίον τους. Σύντομα οι Γερμανοί άρχισαν να έχουν ελλείψεις πυρομαχικών και εφοδίων.

Ο έφιππος αλεξιπτωτιστής

Νωρίς το πρωί της δεύτερης μέρας της μάχης, στις 21 Μαΐου 1941, ο Χανς-Γιοακίμ προσπάθησε να σπάσει το κλοιό των Βρετανών και να φθάσει εκεί που βρισκόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του και η διμοιρία του. Κατάφερε να βρει ένα άλογο στο οποίο φόρτωσε κάσες με πυρομαχικά και ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Ο Χανς-Γιοακίμ φον Μπλύχερ. Πηγή: ww2gravestone.com

Έκπληκτοι Γερμανοί και Βρετανοί είδαν στην πρώτη γραμμή ένα έφιππο αλεξιπτωτιστή που κατευθυνόταν προς τις γερμανικές θέσεις. Τελευταία στιγμή, οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ και τον σκότωσαν μαζί με το άλογο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Βόλφγκανγκ ρώτησε να μάθει αν κάποιος γνώριζε ποιος ήταν ο ιππέας. Τότε έμαθε ότι ήταν ο μικρότερος αδελφός του.

Θάνατος Βόλφγκανγκ και Λέμπερεχτ

Αργότερα το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στη διάρκεια αντεπίθεσης των Βρετανών σκοτώθηκε ο Βόλφγκανγκ μαζί με τους περισσότερους άνδρες της διμοιρίας του.

Πολλοί Βρετανοί που έδωσαν σκληρές μάχες με τους Γερμανούς στον τομέα του Ηρακλείου ανήκαν σε τάγμα των “Black Watch”, μια από τις πιο διάσημες σκωτσέζικες μονάδες. Στη φωτογραφία κάποιοι από τους στρατιώτες της μονάδας αυτής μετά την αιχμαλωσία τους από τους αλεξιπτωτιστές. Πηγή: Pinterest

Δεν είναι γνωστό τι απέγινε ο Λέμπερεχτ, εκτός του ότι σκοτώθηκε το απόγευμα της 21ης Μαΐου 1941 κοντά στο Ηράκλειο μαζί με πολλούς συμπολεμιστές του. Ο Λέμπερεχτ που ανήκε σε διαφορετικό τάγμα από τους αδελφούς του ρίχτηκε σε άλλη περιοχή κοντά στο Ηράκλειο. Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ.

Τι απέγινε ο τέταρτος αδελφός;

Ένα μήνα αργότερα, η χήρα μητέρα των φον Μπλύχερ που δεν είχε ιδέα για την τύχη των γιων της έλαβε ένα επίσημο τηλεγράφημα που την ενημέρωνε ότι και οι τρεις είχαν σκοτωθεί την ίδια μέρα στην Κρήτη. Ο τέταρτος γιος της, Αδόλφος, που είχε καταταγεί ως αξιωματικός στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό αποστρατεύτηκε.

Ο Αδόλφος δεν έζησε πολλά χρόνια. Το 1944 σκοτώθηκε όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος στο κυνήγι.

Η αδελφή τους

Προσωρινό νεκροταφείο Γερμανών αλεξιπτωτιστών που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης. Αργότερα τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Πηγή: Bundesarchiv, Bild 141-0848

Τα λείψανα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης, είναι ενταφιασμένα στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Οι Βόλφγκανγκ και Χανς-Γιοακίμ φον Μπλύχερ βρίσκονται στο ίδιο τάφο. Καθώς δεν βρέθηκαν τα λείψανα του Λέμπερεχτ, το όνομά του αναγράφεται σε πλάκα κοντά στο τάφο των αδελφών του.

Στην τελετή εγκαινίων του νεκροταφείου που έγινε τον Οκτώβριο του 1974, παρευρέθηκε η αδελφή των φον Μπλύχερ, Γκέρτρουντ, που έχει δώσει στα παιδιά της τα ονόματα των αδελφών της που σκοτώθηκαν στην Κρήτη.

Αναγγελία σε γερμανική εφημερίδα στις 23 Ιουνίου 1941 για το θάνατο των τριών αδελφών φον Μπλύχερ στην Κρήτη. Πηγή: Pinterest

Αρχική εικόνα, πηγή: www.kaskus.co.id/

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

 1. Ο/Η Στελιος βαβουρακης λέει:

  Σιγά μην τους λυπάμαι όταν έκαψαν χωριά, μωρά και γυναικες.Λιγη μνήμη δεν βλάπτει.

  1. Ο/Η kostas lagos λέει:

   Και πολύ καλά κάνετε που δεν τους λυπάστε! Αν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμία συμπόνοια για τους τρεις αδελφούς. Αυτό που αναδεικνύεται είναι το μιλιτιραστικό πνεύμα που είχε διαποτίσει τους Γερμανούς το 1940 μετά τις νίκες στη Δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στους αλεξιπτωτιστές ακόμη και 17χρόνοι, νομίζοντας ότι θα κέρδιζαν δόξα κάνοντας στρατιωτικούς περιπάτους. Κάτι τέτοιο περίμεναν ότι θα ήταν και η Κρήτη. Το γεγονός ότι και οι τρεις αδελφοί αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν στην Κρήτη, και μάλιστα την ίδια μέρα, όχι μόνο δείχνει πόσο σκληρή και αποτελεσματική ήταν η αντίσταση στους εισβολείς τόσο από τους Έλληνες-Συμμάχους στρατιώτες και τους αμάχους -τις πρώτες μέρες της Μάχης της Κρήτης- αλλά αποτελούν και σύμβολο για το πως πλήρωσαν την αλαζονεία τους αφήνοντας τα κόκκαλά τους στην Κρήτη. Αν σήμερα υπάρχουν Έλληνες που λυπούνται τους αδελφούς φον Μπλύχερ αυτό είναι δικό τους θέμα.

 2. Ο/Η μάκης λέει:

  Και να φανταστείτε ότι οι Γερμανοί υπέστησαν τεράστιες απώλειες (γύρω στους 4.200 άντρες) από τους του Αγγλους, Αυστραλούς και Νοεζηλανδούς, καθώς και τους Κρητικούς, οι οποίοι δεν είχαν όπλα, αφού τους είχε αφοπλίσει ο Μεταξάς, μετά το κίνημα που έκαναν εναντίον του το 1938, και πολεμούσαν με αξίνες, τσουγκράνες και λιανοντούφεκα από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Αν οι Κρητικοί είχαν όπλα, θα πετούσαν τους Γερμανούς στη θάλασσα και θα ήταν η μοναδική περίπτωση στο ΒΠΠ, που δεν θα μπορούσαν να κατακτήσουν ευρωπαΐκό έδαφος στη πρώτη φάση του πολέμου, όταν σάρωναν τα πάντα στο πέρασμα τους!!!!

 3. Ο/Η Apostolos Tomopoulos λέει:

  Τα αισθήματα δια τον θάνατο τριών αδελφών Γερμανών μαχόμενοι δια τα ιδανικά που τους πάτησαν οι ηγέτες Γερμανοί προκαλούν συγκίνηση αλλά και θλίψη δια όλους Έλληνες και Γερμανούς και μένει μέσα μας διατι τόσο άδικος χαμός ανθρώπων νέων
  Οι βαρβαρότητες των Γερμανών η κατάληψη της ελευθερίας ενός λαού έχουν σημεία εκδηκησης και ικανοποίησης. Όμως η απώλεια της ζωής νέων ανθρώπων μετά την εκδηκηση δημειουργει υπερηφάνεια στο καθήκον
  Ευχαριστω δια τον χορο δημοσίευσης μου

 4. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

  ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙΚΤΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.