Οκτώ ιστορίες για την Τζένη Καρέζη. Η κόντρα με τον πατέρα της και την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Οκτώ ιστορίες για την Τζένη Καρέζη. Η κόντρα με τον πατέρα της και την Αλίκη Βουγιουκλάκη

1. Έκανε απεργία πείνας για να δώσει εξετάσεις στο “Εθνικό”

Η Τζένη Καρέζη στα 19 της ανακοίνωσε στους γονείς της ότι θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Η μητέρα της συμφώνησε, αλλά ο πατέρας της δεν χάρηκε καθόλου. Ήταν αυστηρός και συντηρητικός. Για εκείνον οι θεατρίνες ήταν περίπου πόρνες και ήθελε η κόρη του να έχει ένα επάγγελμα κύρους και αντάξιο της παιδείας της. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καζάκο, ο πατέρας της την χαστούκισε όταν έμαθε τα σχέδια της.

Όμως, η Τζένη Καρέζη ήταν επίμονη και για εννιά μέρες δεν έφαγε τίποτα ως διαμαρτυρία. Τελικά ο πατέρας της υποχώρησε αλλά δεν συμφώνησε με την επιλογή της. Πέρασε τις εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο με επιτυχία, αλλά οι σχέσεις τους δεν εξομαλύνθηκαν ποτέ.

2. Άλλαξε επίθετο όταν σπούδαζε θέατρο

Το αληθινό της όνομα είναι Ευγενία Καρπούζη. Όμως, πήγαινε στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Saint Joseph και εκεί την φώναζαν Τζένη από το Εugénie. Αργότερα άλλαξε και το επίθετό της. Ήταν πρωτοβουλία του λογοτέχνη και του δάσκαλού της στο Θέατρο, Άγγελου Τερζάκη, επειδή του ακουγόταν πιο εύηχο.

3. Ο πατέρας της ήταν φίλος του Ιωάννη Μεταξά

Η Τζένη Καρέζη μεγάλωσε σε ένα συντηρητικό περιβάλλον. Ο πατέρας της ήταν υποστηρικτής της δικτατορίας και φίλος του Μεταξά. Η αυστηρότητά του, την σημάδεψε και διαμόρφωσε τις μετέπειτα πεποιθήσεις της. Ίσως ήταν από αντίδραση προς τον πατέρα της, ίσως από τύψεις που αγνοούσε την πολιτική κατάσταση της χώρας. Όμως, τη δεκαετία του ’70 εμβάθυνε στην πολιτική και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μάλιστα συνελήφθη από τη χούντα και φυλακίστηκε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η ίδια είχε δηλώσει ότι θα έκανε ξανά φυλακή αν χρειαζόταν.

4. Από τύχη δεν κουμπάριασε με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο

Τα παιδιά που γεννιούνταν την 21η Απριλίου βαφτίζονταν από τον Συνταγματάρχη ή την σύζυγό του Δέσποινα. Υπήρχαν πολλές πιθανότητες να γεννηθεί εκείνη τη μέρα και ο Κωνσταντίνος Καζάκος. Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ήθελαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι συμφώνησαν με τον γυναικολόγο της να μην ανακοινωθεί η αληθινή ημερομηνία γέννησης του παιδιού τους. Τελικά ο μικρός Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 25 Απριλίου και η αγωνία έληξε.

5. Η Βουγιουκλάκη ήταν η μόνη που έλειπε από τον γάμο της

Η Καρέζη παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον Ζάχο Χατζηφωτίου στις 7 Μαΐου 1962. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης και αποτέλεσε σημαντικό κοσμικό γεγονός. Οι γύρω δρόμοι κατακλείστηκαν από κόσμο που ήθελε να δει το νεόνυμφο ζευγάρι. Κάποιοι θαυμαστές της ηθοποιού προσπαθούσαν ακόμα και να σκίσουν ένα κομμάτι του νυφικού της! Τελικά χρειάστηκε η χωροφυλακή για να μπορέσει το ζευγάρι να βγει από την εκκλησία. Από το γάμο έλειπε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Σύμφωνα με τον Ζάχο Χατζηφωτίου, η Καρέζη είχε καλέσει όλη την αφρόκρεμα του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά δεν ήθελε καθόλου την Βουγιουκλάκη. Πίστευε ότι θα της χαλάσει τον γάμο.

Αν και χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα, το νυφικό της φάνηκε χρήσιμο αρκετές φορές στα γυρίσματα των ταινιών. Το φόρεσε στην ταινία “Τζένη Τζένη” στη σκηνή που παντρευόταν με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και στη φωτογραφία προώθησης της ταινίας «Μια τρελή τρελή οικογένεια».

6. Η δίκη στην οποία η Βουγιουκλάκη υπερασπίστηκε την Καρέζη

Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι το 1968 Καρέζη και Βουγιουκλάκη συμμάχησαν. Ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Γιώργος Τζαβέλας είχαν γράψει μια επιθεώρηση για τον Σταύρο Παράβα, στην οποία σατίριζαν το πάχος του Παπαμιχαήλ. Η σάτυρα τους θύμωσε τη σύντροφό του, Βουγιουκλάκη, αλλά και την Καρέζη. Σε συνέντευξη η Τζένη Καρέζη ερωτήθηκε αν είναι σωστό να σατιρίζουν οι θεατρικοί συγγραφείς τους ηθοποιούς.

Εκείνη απάντησε «Θεωρώ απαράδεκτο συγγραφείς που έχουν συνεργασθεί με ηθοποιούς και έχουν κερδίσει χρήματα, να βγαίνουν και να τους υβρίζουν». Μετά από αυτή τη δήλωση, δικάστηκε για εξύβριση συγγραφέων. Μάρτυρας υπεράσπισης της στο δικαστήριο ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Καρέζη δικαιώθηκε, καθώς η δήλωση ήταν γενική και δεν έθιγε συγκεκριμένα πρόσωπα.

7. Ο Φίνος θα απέρριπτε τη Καρέζη επειδή ήταν αλλήθωρη

Όταν αναζητούσαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” ο Σακελλάριος πρότεινε τον Αυλωνίτη και την Καρέζη. Καμία από τις προτάσεις δεν ικανοποίησε τον Φίνο. Ο Αυλωνίτης βρισκόταν στη δύση της καριέρας του και η Καρέζη ήταν… αλλήθωρη.  Ο Αλέκος Σακελλάριος επέμεινε και τελικά διέψευσε τον Φίνο. Η Καρέζη όχι μόνο έγραφε όμορφα στον φακό, αλλά και ήταν η αρχή μιας μεγάλης κινηματογραφικής καριέρας.

8. Το πάρτι του Δημήτρη Χορν

Ο Γιάννης Δαλιανίδης είχε ακούσει από τις ίδιες την ιστορία, όταν βρέθηκαν σε πάρτι του Χορν. Όμως, η καθεμία περιέγραφε διαφορετικά τη στιγμή της συνάντησης. Η Καρέζη του είχε πει “ξαφνικά εγώ καθόμουν σε μια καρέκλα ανοίγει η πόρτα και μπαίνει η Αλίκη.  Με μία γούνα μέχρι εκεί κάτω, δεν πρέπει να ήταν δικιά της, και ένα τριαντάφυλλο στο μαλλί, όλοι γυρίσαν και έκαναν ω . Την κακομοίρα. Μόλις έβγαλε τη γούνα, όμως  με το φουστανάκι της έλαμψε, η καήμενη”.

Από την άλλη, η Βουγιουκλάκη έλεγε ότι με την είσοδό της, η αίθουσα εντυπωσιάστηκε και ο τότε πρωθυπουγός Κωνσταντίνος Καραμανλής της ζήτησε να χορέψουν. “Δεσποινίς Βουγιουκλάκη αν αυτή τη στιγμή γίνονταν εκλογές και σας είχα δίπλα μου θα της έχανα” της είπε. Η διήγησή της τελείωσε με τη φράση “Και ενώ χόρευα με τον πρωθυπουργό της χώρας, γυρίζω και βλέπω τη Τζενούλα τη καημένη. Δεν είχε ούτε έναν υπουργό δίπλα της”.

Αναμφισβήτητα οι δυο τους έγιναν καλές φίλες και ξεπέρασαν τον ανταγωνισμό όταν η ωριμότητα έδωσε τη θέση της στον νεανικό ενθουσιασμό και την ανασφάλεια που έχει κάθε καριέρα που ξεκινά.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.