Όλοι γνωρίζουν ποιο ήταν το Γ΄ Ράιχ του Χίτλερ. Ποια ήταν όμως τα προηγούμενα δύο και πότε δημιουργήθηκαν;

Όλοι γνωρίζουν ποιο ήταν το Γ΄ Ράιχ του Χίτλερ. Ποια ήταν όμως τα προηγούμενα δύο και πότε δημιουργήθηκαν;

Η γερμανική λέξη Ράιχ (Reich) σημαίνει «βασίλειο» ή «αυτοκρατορία».

Έγινε διεθνώς γνωστή με τον χειρότερο τρόπο από το 1924, μέσα από το «πολιτικό πρόγραμμα» του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ, ο οποίος και θεωρείται ο δημιουργός του τρίτου κατά σειρά Ράιχ. Ποια ήταν όμως τα προηγούμενα δύο γερμανικά Ράιχ;

600px-Banner_of_the_Holy_Roman_Emperor_(after_1400).svg

Το έμβλημα του Α΄ Ράιχ

Ως πρώτο Ράιχ αναφέρεται η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους ή Αυτοκρατορία της Δύσης.

Στα λατινικά αναφέρεται ως Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae και στα γερμανικά ως Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Δηλαδή η Γερμανία από τον 10ο αιώνα έως τα μέσα του 17ου  αιώνα.

Οι αυτοκράτορες ήθελαν να εμφανίζονται συνεχιστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και θεωρούσαν ότι η ουράνια βασιλεία σύμφωνα με την χριστιανική πίστη πρέπει να εφαρμόζεται και στη Γη, υπό την εποπτεία τους.

Πρώτος αυτοκράτορας (Kaiser) του Α΄Ράιχ, ήταν ο Όθων ο Μέγας που στέφθηκε το 962 μ.Χ.

Στο απόγειό της η αυτοκρατορία ενσωμάτωνε περιοχές από  Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Γαλλία και Ιταλία.

Παρά το όνομά της, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής της η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν περιλάμβανε τη Ρώμη εντός των ορίων της. Το καίριο πλήγμα πάντως το δέχτηκε το 1648, όταν με τη συνθήκη της Βεστφαλίας, η αυτοκρατορία ακρωτηριάσθηκε.

Με την ανάδειξη μάλιστα της Πρωσίας σε βασίλειο, το Α΄ Ράιχ υπέστη θανάσιμο πλήγμα, καθώς έχασε μια τεράστια και σημαντική περιοχή.

Wappen_Deutsches_Reich_-_Reichsadler_1889.svg

Το έμβλημα του Β΄ Ράιχ

Β΄ Ράιχ

Το Β΄ Ράιχ δημιουργήθηκε από τον Όττο φον Μπίσμαρκ, μετά από τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870.

Ο γερμανός δούκας που διετέλεσε υπουργός και πρόεδρος της Πρωσίας από το 1862, ήταν αυτός που ουσιαστικά ενοποίησε τη Γερμανία.

Ήταν και ο πρώτος καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (Reichskanzler), όταν ιδρύθηκε το 1871.

Μέχρι τότε η Γερμανία αποτελούνταν από μία πληθώρα πριγκιπάτων με χαλαρούς δεσμούς. Ο Μπίσμαρκ είχε καθοριστικό ρόλο στην ένωσή τους σε ένα κράτος, καθώς ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε με αντιπροσώπους των κρατών της Νότιας Γερμανίας, προσφέροντας τους ειδικές παραχωρήσεις για να συμφωνήσουν.

Οι διαπραγματεύσεις πέτυχαν και ο Γουλιέλμος Α’ ανακηρύχθηκε «Γερμανός Αυτοκράτορας» στις 18 Ιανουαρίου 1871 στην Αίθουσα των Καθρεπτών των Βερσαλλιών στο Παρίσι, όταν ο γερμανικός στρατός νίκησε τη Γαλλία και μπήκε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Β΄Ράιχ πάντως είχε μικρή διάρκεια ζωής, μόλις 47 χρόνια, καθώς διαλύθηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, μετά από την ήττα της Γερμανίας και την πτώση του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η φαραωνική πόλη που σχεδίαζε ο Χίτλερ να γίνει η νέα πρωτεύουσα του Γ΄ Ράιχ, επειδή θεωρούσε το Βερολίνο ιδεολογικά βρώμικο. Θα την έχτιζαν Εβραίοι «σκλάβοι»… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu