Ολοκληρωτική εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία -Δεκάδες νεκροί, χτυπά το Κίεβο. Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι, ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ

Ολοκληρωτική εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία -Δεκάδες νεκροί, χτυπά το Κίεβο. Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι, ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ

Ολοκληρωτική εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία -Δεκάδες νεκροί, χτυπά το Κίεβο. Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι, ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ

Στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία πλήττουν οι δυνάμεις της Ρωσίας καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε να «αποστρατικοποιήσει» τη γειτονική χώρα.

O Ρώσος πρόεδρος σφυροκοπά την Ουκρανία θέλοντας να αντικαταστήσει την ηγεσία της, πυροδοτώντας τη χειρότερη μεταπολεμικά κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη και με τη Δύση να ετοιμάζει σφοδρές κυρώσεις.

Πρόκειται για ολοκληρωτική εισβολή από βορρά, νότο και ανατολή, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν το Κίεβο.

Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικές υποδομές κοντά στο Κίεβο

Δύο πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανό ανώτερο αξιωματούχο που επικαλέστηκε πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο της χώρας.

Στο ανατολικό μέτωπο σφοδρές μάχες διεξάγονται κοντά στο Χάρκοβο. «Η κατάσταση στην κατεύθυνση του Χάρκοβο είναι δύσκολη, αλλά οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας αποκρούουν τον επιτιθέμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Ρωσία-Ουκρανία: Πολεμικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Κίεβο

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter, με τους χρήστες να υποστηρίζουν ότι είναι από το Κίεβο, διακρίνονται στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από την πόλη. Μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για ρωσικά ελικόπτερα.

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν αεροδρόμιο στο Κίεβο

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών η Ρωσία κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο Antonov στο Χοστομέλ, σε απόσταση μόλις 15’ δυτικά του περιφερειακού του Κιέβου, μετά από επίθεση με ελικόπτερα Mi-8.

«Καταρρίψαμε ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα», λέει η Ουκρανία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία ρωσικά ελικόπτερα.

Η είδηση έρχεται λίγες στιγμές αφότου αξιωματούχοι των συνόρων δήλωσαν ότι ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Gostomel – μια στρατιωτική βάση κοντά στο Κίεβο.

Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για τα ίδια εναέρια μέσα που το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των συνόρων υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εισέλθει στο Κίεβο.

Κρεμλίνο: Η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι μας

Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα με πυραύλους, αεροπορικές επιθέσεις και βολές πυροβολικού τα χαράματα, ενώ σε εξέλιξη είναι μετά από δύόμιση ώρες σιγής ένα δεύτερο κύμα πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Η ουκρανική συνοριοφυλακή είπε λέει ότι δέχεται επιθέσεις από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Κριμαίας στα νότια και της Λευκορωσίας στα βόρεια καθώς ίλες ρωσικών αρμάτων μάχης εισέβαλλαν στη χώρα.

Πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία κι άλλοι 34.000 ελαφρά οπλισμένοι φιλορώσοι αυτονομιστές βρίσκονται στις αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών χερασίων δυνάμεων της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη που γνώρισε ο πλανήτης από την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και να οδηγήσει, όπως προειδοποιούν κεφαλές δυτικών στρατών, στη σοβαρότερη σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα Από το Κρεμλίνο υποστηρίζουν πως «η στρατιωτική επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι μας».

Στόχος του Πούτιν το Κίεβο για να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι με μαριονέτα του

Δυτικές στρατιωτικές πηγές είπαν, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι περιμένουν η ρωσική εισβολή να εξελιχθεί σε πολλούς άξονες, αλλά ο βασικός στόχος αναμένεται να είναι το Κίεβο των περίπου τριών εκατ. κατοίκων, καθώς θεωρούν ότι ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει σε «αλλαγή καθεστώτος» κυκλώνοντας την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και ελπίζοντας να εκδιώξει τον Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι χωρίς να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση μέσα στην πόλη και να τον αντικαταστήσει με «μαριονέτα» του.

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB – διάδοχος της KGB – έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του εδάφους για την κατάληψη του Κιέβου κι άλλων μεγαλουπόλεων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει καταλόγους με ηγετικά στελέχη των Ουκρανών που θα συλλάβει σε περιοχές που έχει καταλάβει.

Η Ουκρανία διαθέτει τακτικό στρατό 125.600 ανδρών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS), αλλά έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 36.000 εφέδρους με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει νωρίτερα με ένα δραματικό διάγγελμα τη διανομή όπλων] σε πολίτες και να καλεί όσους έχουν στρατιωτική εκπαίδευση να παρουσιαστούν στα σημεία αναφοράς. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 300.000 Ουκρανοί έχουν στρατιωτική εμπειρία από τις μάχες με τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές και ορισμένοι εξ’ αυτών πιθανώς να ενταχθούν στην αντίσταση κατά της ρωσικής κατοχής.

Ρωσική υπεροπλία έναντι της Ουκρανίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένες κυρίως στα ανατολικά, κοντά στο Ντονμπάς και δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στόχος των πρώτων ρωσικών κινήσεων είναι η εξουδετέρωση της αμυντικής και μαχητικής ικανότητας των Ουκρανών. Η Ρωσία διαθέτει άλλωστε αεροπορική υπεροπλία με 1.172 αεροσκάφη έναντι 124 της Ουκρανίας, ενώ κυριαρχεί και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εντείνονται ανησυχίες για ρωσική απόπειρα επίθεσης στην Οδησσό.

Η Ουκρανία επιχείρησε να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της τον τελευταίο χρόνο παραλαμβάνοντας αντιαρματικούς πυραύλους και όπλα από ΗΠΑ και Βρετανία και μικρό αριθμό μη επανδρωμένων μαχητικών TB2 από την Τουρκία. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των δυνάμεών τους στο μεγαλύτερο βαθμό είναι παλαιότερος και το Κίεβο δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι μέλος του.

Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων και επιθέσεων με πάνω από 40 στρατιώτες και 12 αμάχους νεκρούς

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Το Interfax Ukraine ανέφερε επιθέσεις με ρουκέτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, καθώς και σε προσωπικό και επιβάτες που εκκένωσαν το αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου.

Τουλάχιστον 40 στρατιώτες και δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν τις πρώτες ώρες της εισβολής , ανακοίνωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετές δεκάδες τραυματίστηκαν και γίνεται λόγος για δώδεκα νεκρούς αμάχους», σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Oleksiy Arestovych. Οι απώλειες προκλήθηκαν από αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές το πρωί της Πέμπτης, είπε.

Υπό την απειλή γενίκευσης του πολέμου Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα της χώρας τους, ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης ετοιμάζονται να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Οργή στη Δύση – Ετοιμάζει κυρώσεις «άνευ προηγουμένου» στη Ρωσία

Η ρωσική εισβολή πυροδότησε παγκόσμια κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Σαρλ Μισέλ και άλλοι διεθνείς ηγέτες καταδίκασαν αμέσως την επίθεση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ θα «γονατίσουν τη Ρωσία», ενώ ανάλογα μέτρα «άνευ προηγουμένου» προανήγγειλε και η Βρετανία.

Τρόμος στο Κίεβο μετά την εισβολή: Η μεγάλη έξοδος, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι, ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ

οι πολίτες του Κιέβου καθώς και άλλων πόλεων προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με όποιο μέσο είναι δυνατό. Πολλοί σπεύδουν στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους και να κινηθούν προς το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι αναρτήσεις στα social mediamtx δείχνουν μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού, με κάποιους να λένε ότι μεταφέρονται εσπευσμένα σε καταφύγια και σε υπόγεια. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ανθρώπους να προσεύχονται στους δρόμους, αγκαλιασμένοι.

Σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ

Ο δημοσιογράφος της Guardian, Λουκ Χάρντινγ στο Κίεβο, έγραψε στο Twitter πως υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι στους δρόμους και πως ο κόσμος κάνει ουρές στα ΑΤΜ.

Άλλοι πάλι που αδυνατούν να εγκαταλείψουν την πόλη, σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως σημειώνει το CNN, η κυκλοφορία στην βόρεια Γέφυρα του Κιέβου είναι αυξημένη με κατεύθυνση προς τα δυτικά ενώ σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα δεν κινούνται προς τα ανατολικά.

Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο συμβούλεψε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν ασχολούνται με κρίσιμες εργασίες και να προετοιμάσουν τσάντες με τα απαραίτητα έγγραφα εάν χρειαστεί να εκκενώσουν. Ένας φωτογράφος του Associated Press στη Μαριούπολη ανέφερε ότι άκουσε εκρήξεις και είδε δεκάδες ανθρώπους με βαλίτσες να κατευθύνονται προς τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν από την πόλη.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, προέτρεψε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους καθώς εκρήξεις και ήχοι πυροβολικού αναφέρονται σε ολόκληρη τη χώρα. «Παρακαλώ, μην εγκαταλείπετε τα σπίτια σας σήμερα. Λόγω της περίπλοκης κατάστασης, τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και άλλα ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα – μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ σε ανάρτηση στο Facebook. «Ταυτόχρονα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά. Θα σας κρατάω ενήμερους για το τι συμβαίνει και τις ενέργειες των αρχών της πόλης όλη την ημέρα».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.