Ομαδικός γάμος προσφύγων στο Ζάππειο, ένα χρόνο μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Μια σπάνια φωτογραφία του «πατέρα» του ελληνικού φωτορεπορτάζ

Ομαδικός γάμος προσφύγων στο Ζάππειο, ένα χρόνο μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Μια σπάνια φωτογραφία του «πατέρα» του ελληνικού φωτορεπορτάζ

Η καταστροφή της Σμύρνης το 1922 προκάλεσε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα στις αρχές του 20 αιώνα.

Οι χιλιάδες βασανισμένοι Έλληνες της Σμύρνης και της Ανατολίας έφτασαν στην μητέρα Ελλάδα με ό,τι μέσο μπορούσαν και με ελάχιστα πράγματα από το βιος τους. Στο λιμάνι του Πειραιά που έφταναν οι πρόσφυγες, οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι της εποχής κατέγραφαν την σκληρή πραγματικότητα και το πρόσωπο του ξεριζωμού.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών ταλαιπωρημένοι, βασανισμένοι και με ελπίδα για να φτιάξουν μια νέα ζωή απλώθηκαν σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας προσπαθώντας να ορθοποδήσουν. Ο φωτογράφος Πέτρος Πουλίδης ήταν εκεί και κατέγραψε με την φωτογραφική του μηχανή αυτή την διαδρομή.

Ομαδικός

Μια ιστορική φωτογραφία του Πέτρου Πουλίδη καταγράφει τον ομαδικό γάμο στο Ζάππειο, το 1923

Ανάμεσα στα ιστορικά καρέ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο, ξεχωρίζει αυτό με τον ομαδικό γάμο στα σκαλιά του Ζαππείου Μεγάρου το 1923. Πρόκειται για δεκαπέντε ζευγάρια από την περιοχή των προσφυγικών του Βύρωνα. Οι γαμπροί, σε ένδειξη σεβασμού βρίσκονται στην πίσω σειρά και μπροστά στέκονται οι νύφες με τα παιδιά που κρατούν νυφικές λαμπάδες.

Κάποιες κοιτούν τον φακό, που δεν ήταν ένα οικείο αντικείμενο, όπως συμβαίνει σήμερα που υπάρχει εξοικείωση με τις κάμερες. Κάποιες άλλες κοιτούν αλλού αναλογιζόμενες τα περασμένα και ενδεχομένως το μέλλον που ανέμεναν να είναι καλύτερο για τη νέα τους ζωή.

Ομαδικός

Ο Πέτρος Πουλίδης κατέγραψε μοναδικές στιγμές της Ελλάδας με τον φωτογραφικό του φακό / Πηγή: zsgiannina.gr

Ο Πέτρος Πουλίδης που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ, εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και αποτύπωσε με τον φακό του όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, αλλά και όψεις της κοινωνίας της εποχής του.

Γεννήθηκε στα Πλατανιά, στην Λάκα Σουλίου το 1885 και σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί εκτός από το σχολείο και τα απαραίτητα γαλλικά έμαθε και την τέχνη της φωτογραφίας.

Ως εθελοντής στον Ελληνικό στρατό τραυματίστηκε στο χέρι ενώ υπηρετούσε στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού. Το 1941 πήγε στο Αλβανικό μέτωπο ως πολεμικός ανταποκριτής με ειδική άδεια να καταγράφει με την κάμερά του τον Ελληνικό Στρατό. Μετά τον πόλεμο συνέχισε το φωτορεπορτάζ και το 1945 ίδρυσε την Ένωση Φωτορεπόρτερ Αθηνών.

Πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1967 στα 82 του χρόνια.

Το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 550.000 φωτογραφίες, αποτελεί τμήμα του Φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ.

Διαβάστε ακόμη: Τo ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη ήταν ένα από τα ελάχιστα σπίτια που σώθηκαν στην καταστροφή του 1922. Εγκαινιάστηκε μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τις νέες θηριωδίες των Τούρκων…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.