Γιατί όποιος μιλάει τη γλώσσα των κινέζων μανδαρίνων θεωρείται πιο έξυπνος; Ποια είναι η μεγαλύτερη και ποια η μικρότερη γλώσσα του κόσμου;

Γιατί όποιος μιλάει τη γλώσσα των κινέζων μανδαρίνων θεωρείται πιο έξυπνος; Ποια είναι η μεγαλύτερη και ποια η μικρότερη γλώσσα του κόσμου;

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από επτά χιλιάδες ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο, με τα Ισπανικά να είναι στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ενώ στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται τα Αγγλικά και τα Κινέζικα. Παρά τον μεγάλο αριθμό τους, χιλιάδες γλώσσες απειλούνται να εξαφανιστούν. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως κάθε δύο εβδομάδες εκλείπει μία γλώσσα ενώ 2.400 αναμένεται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε μερικές άγνωστες πληροφορίες για τις γλώσσες του κόσμου.

H “μεγαλύτερη” και η “μικρότερη” γλώσσα

Τα Χμερ ή Καμποτζιανά είναι η επίσημη γλώσσα της Καμπότζης και η γλώσσα με το μεγαλύτερο αλφάβητο του κόσμου, αφού αποτελείται από 74 χαρακτήρες.

Ως γλώσσα είναι επηρεασμένη από τα Σανσκριτικά και με περίπου 16 εκατομμύρια ομιλητές είναι η δεύτερη πιο ευρέως ομιλούμενη ασιατική γλώσσα, μετά τα βιετναμέζικα.

Η Ροτόκας, αντιθέτως, κατέχει τον τίτλο της γλώσσας με το μικρότερο αλφάβητο, το οποίο αποτελείται από μόλις 12 γράμματα. Τα εξής: A,E,G,I,K,O,P,R,S,T,U,V.

Τα ροτόκας είναι η επίσημη γλώσσα του νησιού Μπούγκαινβιλ της ανατολικής Νέας Γουϊνέας και ομιλείται από περίπου 4.300 άτομα. Μοναδικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει ρινικά φωνήματα.

Η πόλη με τις περισσότερες γλώσσες

Οι γλώσσες που ομιλούνται από τις κοινότητες μεταναστών σε μια χώρα, ονομάζονται κοινοτικές.

Η πόλη με τις περισσότερες κοινοτικές γλώσσες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, είναι το Λονδίνο, καθώς μιλιούνται τουλάχιστον τριακόσιες διαφορετικές γλώσσες στα σχολεία της περιοχής. Από τις πιο συνηθισμένες είναι τα Μπενγκάλι, Γκουτζαράτι, Πουντζάμπ, Καντονέζικα, Πολωνικά και Τούρκικα.

Στην παγκόσμια κατάταξη, την πρώτη θέση κερδίζει η Νέα Υόρκη.

Είσαι πιο έξυπνος αν μιλάς Κινέζικα; 

Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μιλούν Μανδαρινικά κινέζικα χρησιμοποιούν και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, για να κατανοήσουν τη γλώσσα. Σε αντίθεση, με τους ομιλητές της αγγλικής που χρειάζονται και “λειτουργούν” μόνο το αριστερό ημισφαίριο.

Τα Μανδαρινικά κινέζικα είναι αποδεδειγμένα μια δύσκολη γλώσσα. Η ειδοποιός διαφορά με τις υπόλοιπες γλώσσες, κυρίως τις λατινογενείς και εκείνες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, όπως τα Αγγλικά, έγκειται στο γεγονός ότι οι ομιλητές των Μανδαρινικών χρησιμοποιούν τονισμό για να διακρίνουν τις διαφορετικές έννοιες συγκεκριμένων λέξεων. Για παράδειγμα, η λέξη “ma” μπορεί να σημαίνει μητέρα, επίπληξη, άλογο ή κάνναβη ανάλογα με τον τρόπο που λέγεται.

Γράμματα των Μανδαρινικών Κινέζικων (Πηγή: wikipedia)

Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οδηγεί τους ομιλητές να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο αριστερό ημισφαίριο του ανθρώπινου εγκέφαλου γίνονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες ενώ είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη.

Από την άλλη, το δεξιό ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών, του χιούμορ, τη σύνθεση λεγομένων, τη συναισθηματική φόρτιση και μελωδία λόγου και την επικοινωνία, τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και εξωλεκτική κινησιολογία (“γλώσσα του σώματος”), την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Η σφυριχτή γλώσσα της Ισπανίας

Η σφυριχτή γλώσσα είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος επικοινωνίας που βασίζεται αποκλειστικά στα σφυρίγματα και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σήμερα έχουν καταγραφεί 70 τοπικές κοινωνίες στον κόσμο που επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο. Μία εκ των οποίων βρίσκεται στα Κανάρια νησιά και συγκεκριμένα στη νήσο Λα Γκομέρα (La Gomera).

Διαβάστε ακόμα: Φσσστ! Το απομονωμένο χωριό του Κάβο Ντόρο που επικοινωνεί με τα σφυρίγματα. Η γλώσσα επινοήθηκε για την προστασία των κατοίκων από επιδρομές και έγινε γνωστή μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Δείτε εικόνες από ψηλά

Η γλώσσα ονομάζεται Silbo Gomero. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στο νησί.  Το 1999, κατόπιν απόφασης της τοπικής κυβέρνησης, η γλώσσα ξεκίνησε να διδάσκεται στα σχολεία ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 22.000 άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω αυτής. Σύμφωνα με τους ντόπιους, το σφύριγμα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι πέντε χιλιόμετρα μακριά. Η προέλευση της ιδιαίτερης αυτής διαλέκτου φθάνει στον 15ο αιώνα και στους αυτόχθονες κατοίκους του νησιού.

Το 2009 ανακηρύχθηκε ως “αριστούργημα της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας” από την UNESCO.

Πότε το παρελθόν είναι μέλλον;

Η γλώσσα Αϊμάρα ομιλείται στη Βολιβία, στο Περού, την Αργεντινή και τη Χιλή και προέρχεται από τις κεντρικές Άνδεις. Είναι η επίσημη γλώσσα της Βολιβίας, μαζί με τα ισπανικά, και του Περού Αποτελεί την πρώτη γλώσσα του ενός τρίτου του πληθυσμού της Βολιβίας και είναι η κύρια ιθαγενής γλώσσα στον περουβιανό νότο και στο βορρά της Χιλής.

Έχει 2.000.000 ομιλητές στην Βολιβία, μισό εκατομμύριο στο Περού και λίγες χιλιάδες ομιλητές σε Χιλή και Αργεντινή.

Η ειδοποιός διαφορά της με άλλες γλώσσες λέγεται πως είναι η διαφορετική αντίληψη των ομιλητών της αναφορικά με την έννοια του χρόνου. Όπως παρατηρούν οι γλωσσολόγοι, στο χώρο-χρονικό πλαίσιο της γλώσσας, το μέλλον είναι κάτι που μένει πίσω και το παρελθόν είναι αυτό που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Η γλώσσα των διδύμων

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δίδυμα αδέρφια κατά τη νηπιακή, συνήθως, ηλικία αναπτύσσουν μία δίκη τους γλώσσα. Το φαινόμενο ονομάζεται Cryptophasia, και προέρχεται από την ελληνική λέξη “Crypto”, που σημαίνει “μυστικό” και τη λέξη phasia, που σημαίνει λόγος.

Λέγεται πως τουλάχιστον το 50% των διδύμων επικοινωνούν μέσω της δικής τους γλώσσας, την οποία μόνο εκείνα καταλαβαίνουν.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του φαινομένου, η κύρια αιτία ανάπτυξης της ιδιαίτερης αυτής γλώσσας είναι συνήθως η καθυστερημένη φωνολογική ανάπτυξη ενός ή και των δύο διδύμων αλλά και η μειωμένη λεκτική αλληλεπίδραση με τη γλώσσα των γονέων. Υποστηρίζεται ότι το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη των αδερφιών.

αρχική φωτογραφία: Ο τοίχος της Αγάπης στο Παρίσι, όπου η λέξη “Σ’αγαπώ” έχει γραφτεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες (Πηγή: Wikipedia)

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Τι σχέση έχει η λέξη «κρετίνος» με τον χριστιανισμό και η λέξη «λαμπίκος» με τη διύλιση. Αν και ακούγονται ιταλικές έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία ελληνικά

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu