Οργή Μπάιντεν για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Μισισιπή

Οργή Μπάιντεν για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου  στο Μισισιπή

«Τώρα με την κατάργηση της απόφασης, ας είμαστε ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφράζοντας την οργή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανατρέπτοντας μια απόφαση 50 χρόνων.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν: να αφαιρέσει ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς»,

«Η Αμερική γυρνάει πίσω 150 χρόνια. Είναι μια λυπηρή μέρα για τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πολλές γυναίκες, θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα και να υιοθετήσει άλλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Το Μιζούρι η πρώτη Πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Αντιδράσεις στην ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η αμερικανική συντηρητική δεξιά υποδέχθηκε με θέρμη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που «πέταξε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ η αριστερά και πολλές οργανώσεις από την άλλη δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να «μάχονται» για να υπερασπίζονται αυτό το δικαίωμα των γυναικών.

«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην κυβέρνηση Τραμπ.

Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο «πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Πενς, ένθερμος Χριστιανός Ευαγγελιστής, που δίνει «μια δεύτερη ευκαιρία για μια ζωή» και προτρέπει κάθε πολιτεία της χώρας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις μετά την απόφαση σήμερα στις 19:30 ώρα Ελλάδας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αργότερα φέτος.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». «(Αυτή η απόφαση) είναι γενναία και ορθή», είπε.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δικαστικού προηγούμενου, αλλά υποβίβασε την άκρως προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στα καπρίτσια πολιτικών και ιδεολόγων – εξαπολύοντας επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανίδων», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε στο Reuters ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα.

Η αμερικανική οργάνωση Pro-Life αναφέρθηκε σε «μια αξέχαστη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από ιστορική πλευρά, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, με πλειοψηφία συντηρητικών δικαστών μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενταφίασε μια απόφασή που, για σχεδόν μισό αιώνα, εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, μια απόφαση που δεν έγινε ποτέ δεκτή από τη θρησκευτική δεξιά.

Αυτή η απόφαση δεν καθιστά παράνομο τον τερματισμό της κύησης, αλλά επαναφέρει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση Roe v. Wade του 1973, όταν κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να επιτρέψει την άμβλωση ή όχι.

«Σήμερα κλαίμε. Αύριο πολεμάμε», πρόσθεσε η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν.

Η κύρια αμερικανική οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού υποσχέθηκε να συνεχίσει να «παλεύει» για να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα και να το διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο. «Πιθανόν νιώθετε πολλά συναισθήματα – πόνο, θυμό, σύγχυση. Δεν πειράζει, είμαστε μαζί σας και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για εσάς», έγραψε στο Twitter η Planned Parenthood.

Το ίδιο μήνυμα από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζητά «δράση» για την «προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είσαι ελεύθερος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», επέμεινε.

Η άμβλωση έγινε νόμιμη σε όλες τις ΗΠΑ μετά από μια νομική απόφαση ορόσημο το 1973, που συχνά αναφέρεται ως υπόθεση Roe v Wade.

Το 1969, μια 25χρονη ανύπαντρη γυναίκα, η Norma McCorvey χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο “Jane Roe”, αμφισβήτησε τους νόμους περί αμβλώσεων στο Τέξας. Το κράτος απαγόρευσε τις αμβλώσεις ως αντισυνταγματικές, εκτός από τις περιπτώσεις που κινδύνευε η ζωή της μητέρας.

Υπερασπιστής του νόμου κατά των αμβλώσεων ήταν ο Henry Wade – ο εισαγγελέας της κομητείας του Ντάλας – εξ ου και ο Roe v Wade.

Η κ. McCorvey ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί όταν κατέθεσε την υπόθεση και ισχυρίστηκε ότι είχε βιαστεί. Όμως η υπόθεση απορρίφθηκε και αναγκάστηκε να γεννήσει.

Το 1973 η έφεσή της έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου η υπόθεσή της εκδικάστηκε μαζί με εκείνη μιας 20χρονης γυναίκας από την Τζόρτζια, της Σάντρα Μπένσινγκ.

Υποστήριξαν ότι οι νόμοι για τις αμβλώσεις στο Τέξας και τη Τζόρτζια ήταν αντίθετοι με το Σύνταγμα των ΗΠΑ επειδή παραβίαζαν το δικαίωμα της γυναίκας στην ιδιωτική ζωή.

Με ψήφους επτά κατά δύο, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είχαν την εξουσία να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις. Έκριναν ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Πώς ανατράπηκε το Roe v Wade;

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων από τον Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Με αυτόν τον τρόπο, τερμάτισε ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση για εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ.

Τα μεμονωμένα κράτη είναι πλέον σε θέση να απαγορεύσουν ξανά τη διαδικασία.

Οι μισές πολιτείες στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένοι άλλοι είναι πιθανό να περάσουν γρήγορα νέους περιορισμούς.

Υπάρχουν εννέα δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, έξι από τους οποίους διορίστηκαν από Ρεπουμπλικάνους προέδρους.

Ένα σχέδιο γνωμοδότησης από ένα από αυτά – τον δικαστή Samuel Alito – διέρρευσε τον Μάιο του 2022. Περιείχε το σχόλιο ότι η απόφαση Roe κατά Wade είναι “κατάφωρα λάθος”.

Ποιοι περιορισμοί στις αμβλώσεις είχαν ήδη εισαχθεί;

Ακόμη και πριν από την τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι αγωνιστές κατά των αμβλώσεων είχαν ανακτήσει κάποιο έδαφος.

Το 1980, το δικαστήριο επικύρωσε έναν νόμο που απαγόρευε τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για αμβλώσεις, εκτός εάν ήταν απαραίτητο για να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας.

Στη συνέχεια, το 1989, επέτρεψε στα κράτη να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε κρατικές κλινικές ή από κρατικούς υπαλλήλους.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος προήλθε από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην υπόθεση Planned Parenthood κατά Casey το 1992.

Ανέφερε ότι οι πολιτείες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αμβλώσεις ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο για μη ιατρικούς λόγους.

Ως αποτέλεσμα, πολλές πολιτείες έχουν ήδη θεσπίσει περιορισμούς, όπως απαιτήσεις οι νεαρές έγκυες γυναίκες να εμπλέκουν τους γονείς τους ή έναν δικαστή στην απόφασή τους για άμβλωση.

Άλλες πολιτείες έχουν ήδη περιόδους αναμονής μεταξύ της πρώτης επίσκεψης μιας γυναίκας σε μια κλινική αμβλώσεων και της πραγματικής διαδικασίας.

Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν περισσότερο για να κάνουν αμβλώσεις, συχνά πέρα ​​από τα κρατικά σύνορα, και πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για αυτές.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.