Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Οι ερμηνείες του στα δεκάδες έργα που πρωταγωνίστησε ήταν μοναδικές και, ειδικά στις κωμωδίες, χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου στο κοινό.
Έχουν γραφτεί πολλά για τον Κωνσταντάρα: για τις ιδιοτροπίες του, τον ατίθασο χαρακτήρα του και την αγάπη του για τον αθλητισμό.
Υπάρχει, όμως, κι ένα κωμικοτραγικό περιστατικό που δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Το περιγράφει ο Μάκης Δελαπόρτας στο βιβλίο “Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας της κωμωδίας“:
Τον Οκτώβριο του 1959, ξεκίνησαν στο θέατρο “Διάνα” οι παραστάσεις του έργου “Υπόθεση Ντρέυφους” από το θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Ήταν πραγματικά, το πιο εντυπωσιακό ανέβασμα του έργου.
Η παράσταση σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά και καλλιτεχνική. Οι πρωταγωνιστές ήταν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Μυράτ, ο Αλεξανδράκης, η Ζουμπουλάκη, ο Αργύρης, η Γεωργούλη και φυσικά ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.
Ο Λάμπρος πραγματοποίησε έναν αληθινό θρίαμβο κι έκανε μια μεγάλη προσωπική επιτυχία, παίζοντας τον “καλό” στρατηγό Πικάρ. Οι κριτικοί έλεγαν πως, ιδιαίτερα στη σκηνή της κυρίας Ντρέυφους που εξομολογείται, είναι συγκλονιστικός. Κατάφερνε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να συγκινήσει το κοινό.
Στην παράσταση αυτή είχε συμβεί το εξής κωμικοτραγικό περιστατικό:
Ο Λάμπρος, εκείνη την εποχή, γύριζε ταυτόχρονα δύο τρεις ταινίες και είχε καθημερινά γυρίσματα. Συνήθιζε λοιπόν, στο δεύτερο μέρος που είχε ένα κενό αρκετής ώρας, να σβήνει τα φώτα στο καμαρίνι του, να βάζει τα πόδια του σε μια καρέκλα και να παίρνει έναν υπνάκο για να ξεκουραστεί.
Κάποιο βράδυ, όμως, καθώς έπαιζαν οι ηθοποιοί στη σκηνή, ακούστηκαν άγριες φωνές κι έντονες βωμολοχίες από τα παρασκήνια! Όλοι πάγωσαν, ηθοποιοί και κοινό, ώσπου ακούστηκε η φωνή του Κωνσταντάρα έξαλλη.
“Έλα Θεέ μου στο θέατρο, να σε κατουρήσουνε κι εσένα”
Τι είχε συμβεί; Ένας γεράκος μπήκε κατά λάθος στα παρασκήνια, δεν έβλεπε καλά και νόμισε πως, στο σκοτεινό καμαρίνι του Λάμπρου, ήταν οι τουαλέτες. Ανυποψίαστος λοιπόν, έκανε την ανάγκη του πάνω στον Λάμπρο, που κοιμότανε αμέριμνος!
Ο Μυράτ βέβαια, που ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, μόλις τελείωσε η παράσταση, του έκανε παρατήρηση:
– Βρε Λάμπρο, τι φωνές ήταν αυτές; Δεν ντρέπεσαι;
– Μα είναι δυνατόν να με ρωτάς αν ντρέπομαι; Το ξέρεις ότι με κατουρήσανε;
– Ε και για ένα κατούρημα κάνεις έτσι; Τι θα κάνεις δηλαδή εάν αύριο μεθαύριο σε χέσουν;
Το 1960-1961, η “Υπόθεση Ντρέυφους” μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Finos Films υπό τον τίτλο “Είμαι αθώος”. Έπαιξαν σχεδόν οι ίδιοι ηθοποιοί όπως και στο θέατρο και σκηνοθέτης ήταν ο Ντίνος Κατσουρίδης. Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σε σκηνή από την ταινία.
Πηγή πληροφοριών και κεντρικής φωτογραφίας: “Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας της κωμωδίας“, εκδόσεις Ορφέας
Ειδήσεις σήμερα:
- Διευθύντρια φέρεται να χαστούκισε 12χρονο μαθητή στην Ελευσίνα. Κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύμα στα χείλη
- Ταϊλάνδη.Τυφλός ελέφαντας ακολουθεί το κοπάδι που τρέχει για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες (Βίντεο)
- Έφτιαξαν τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα του ράπερ Diddy. 12.000 κλήσεις μέσα σε 24 ώρες
- Ο παρατεταμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή εγείρει ζητήματα κόστους. Η ακριβή άμυνα του Ισραήλ και το «Iron Beam»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ