Όταν ο Έρολ Φλιν, κρίθηκε ακατάλληλος, έπεισε τον αδελφό του να πολεμήσει στην Ελλάδα. Η σχέση του με τον Απόλλωνα Σμύρνης

Όταν ο Έρολ Φλιν, κρίθηκε ακατάλληλος, έπεισε τον αδελφό του να πολεμήσει στην Ελλάδα. Η σχέση του με τον Απόλλωνα Σμύρνης

του συνεργάτη μας και ιστορικού, Στέφανου Μίλεση

Ο Έρολ Φλιν, ή Έρρολ Φλυνν σύμφωνα με τις διαφημίσεις των ταινιών του στην Ελλάδα, υπήρξε προπολεμικά ένας από τους πιο διάσημους κινηματογραφικούς αστέρες στην Ελλάδα. Ο αυστραλιανής καταγωγής ηθοποιός συμπρωταγωνίστησε με την θρυλική ηθοποιό Ολίβια Ντε Χάβιλαντ σε οκτώ ταινίες.

erol_flyn_down_patrol

Αφίσα της ταινίας “The Dawn Patrol” όπου πρωταγωνίστησε ο Έρολ Φλιν – Πηγή εικόνας: Αρχείο Στέφανου Μίλεση

Οι Έλληνες θεατές σχημάτιζαν ουρές για να τις παρακολουθήσουν. Με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φλιν αντιπροσώπευε το χαρακτήρα του μαχητή, που αγωνίζεται για τα ιδανικά της πατρίδας, έχοντας πάντα ευγενικά αισθήματα αγάπης και αφοσίωσης στη γυναίκα.

Ο Φλιν εκπροσωπούσε τα ιδανικά που κάθε άνδρας επιθυμούσε να έχει αναχωρώντας στο μέτωπο. Η εξιδανίκευσή επήλθε φυσικά μέσω των ταινιών του, που είχαν αναδειχθεί σε τεράστιες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες.

flyn_actor

Ο Φλιν εκπροσωπούσε όλα εκείνα τα ιδανικά που κάθε άνδρας επιθυμούσε να έχει αναχωρώντας στο μέτωπο – Πηγή εικόνας: Αρχείο Στέφανου Μίλεση

Όμως όταν έσπευσε να καταταγεί στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, κρίθηκε ακατάλληλος! Ήταν τραγικό να μην μπορεί να ενσαρκώσει στην πραγματικότητα τους ηρωικούς ρόλους που είχε ζωντανεύσει στις ταινίες του, όπως η «Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας» (1936), «Ο Ρομπέν των Δασών» (1938), «Η επέλασις των Δραγώνων» (1941),«Κάπτεν Μπλάντ» (1935).

Η ακαταλληλότητα του Φλιν οφειλόταν σε λόγους υγείας. Έπασχε από μεγαλοκαρδία, φυματίωση, ελονοσία, είχε υποστεί καρδιακές προσβολές και έκανε εκτεταμένη χρήση μορφίνης, ηρωίνης αλλά και οινοπνεύματος.

Ο Έρολ Φλιν με πόνο συνειδητοποίησε ότι η μοίρα του ήταν να ενσαρκώνει ήρωες πολέμου, χωρίς να μπορεί να υπηρετήσει ο ίδιος ούτε καν σε μια δευτερεύουσα βοηθητική υπηρεσία.

Όμως, στάθηκε ένθερμος υποστηριχτής της Ελλάδας, όταν δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση της Ιταλίας. Σε δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις στην Αμερική, όχι μόνο καλούσε τους Αμερικανούς να στηρίξουν τον ελληνικό αγώνα, αλλά έπεισε και τον αδελφό του να πράξει εκείνο που ο ίδιος αδυνατούσε!

Ο Αλεξάντερ Φλιν προσφέρθηκε, ύστερα από συζητήσεις με τον διάσημο αδελφό του, να αγωνιστεί στο πλευρό των Ελλήνων ιπτάμενων μαχητών.

Μεταξύ των αγγλικών αεροπορικών δυνάμεων που στάλθηκαν προς ενίσχυση του ελληνικού μετώπου συγκαταλέγονταν και αρκετοί Αμερικανοί εθελοντές αεροπόροι, οι οποίοι αιτήθηκαν εγγράφως και έλαβαν την άδεια από το Αγγλικό Επιτελείο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα μας.

Όταν ο Αλεξάντερ ρωτήθηκε για το επάγγελμά του τη στιγμή της κατάταξης, δήλωσε μποξέρ. Πραγματικός σωσίας του δημοφιλούς αδελφού του, παράτησε την ευδαιμονική ζωή που είχε και έσπευσε μεταξύ των πρώτων να πολεμήσει για την Ελλάδα. Ήταν γεμάτος ενθουσιασμό.

Έφτασε χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις. Σε αυτό συνέδραμε και η απαγορευτική διαταγή του αγγλικού επιτελείου προς τους Αμερικανούς που επάνδρωναν συμμαχικά αεροσκάφη: να μην αναφέρουν την καταγωγή τους, καθώς οι Η.Π.Α βρίσκονταν στην ουδετερότητα.

Ο Αλεξάντερ Φλιν στην Ελλάδα, ανακαλύφθηκε τυχαία από δημοσιογράφους, όταν έκατσαν σε διπλανό τραπέζι από το δικό του, σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Αμέσως τον προσέγγισαν για δηλώσεις. Αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις. Ο ενθουσιασμός όμως από τις νίκες του ελληνικού στρατού στα βουνά του μετώπου και η βοήθεια των ποτηριών μπύρας που του προσέφεραν οι δημοσιογράφοι, κατάφεραν να “σπάσουν τον πάγο” της σιωπής του Αμερικανού πιλότου, προσπαθώντας πάντοτε να μην παραβεί τις εντολές του επιτελείου.

«Πρώτα από όλα δεν θέλω να γίνει γνωστό το όνομά μου» δήλωσε επιτακτικά. «Τόσοι και τόσοι Άγγλοι και Έλληνες συνάδελφοί μου γράφουν με το αίμα τους σελίδες δόξας. Εγώ δεν κάνω τίποτα άλλο, παρά το καθήκον μου.

Ακούγοντας τη φωνή της συνειδήσεώς μου ήρθα στην Ελλάδα αποφασισμένος να προσφέρω τα πάντα, για την ωραία σας χώρα. Μια λύπη αισθάνομαι μόνο. Ότι αποχωρίστηκα από τον αδελφό μου Έρολ με τον οποίο σχεδιάζαμε να έρθουμε να πολεμήσουμε στην Ελλάδα μαζί”.

adelfos_flyn

Πρωτοσέλιδο που εξαίρει τον αδερφό του Έρολ Φλιν, για τη συμμετοχή του στο Β’ Π.Π. – Πηγή εικόνας: Αρχείο Στέφανου Μίλεση

Προκειμένου να προσφέρει κάλυψη στον αδελφό του που είχε κριθεί ακατάλληλος προς κατάταξη, είπε: «Ατυχώς, ένα βαρύτατο συμβόλαιο με την Metro-Goldwyn-Mayer τον εμπόδισε από το να πραγματοποιήσει αυτή την επιθυμία. Ο αδελφός μου αγαπά και θαυμάζει τη χώρα σας και λυπάται που δεν μπόρεσε να πολεμήσει για αυτήν».

Ο Αλεξάντερ Φλιν πολέμησε με το αεροπλάνο του σε όλα τα μήκη και πλάτη υπερασπιζόμενος τα ελληνικά δίκαια, γράφοντας μαζί με άλλους Αμερικανούς εθελοντές την δική τους ιστορία στους ελληνικούς αιθέρες.

Όμως ο Έρολ Φλιν συνδέθηκε με την Ελλάδα όχι μόνο μέσω του αδελφού του αλλά και με μια ποδοσφαιρική ομάδα! Το 1936, ανέβηκε η ταινία του Έρολ Φλιν με την Ολίβια Ντε Χάλιβαντ με τον τίτλο «Η Επέλασις της ελαφράς ταξιαρχίας». Σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, ώστε παιζόταν διαρκώς από τους συνοικιακούς κινηματογράφους.

Καθώς η τακτική μιας ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, του Απόλλωνα Σμύρνης, ήταν αμυντικογενής, ταυτίστηκε με τις επελάσεις της ταξιαρχίας της ταινίας του Έρολ Φλιν.

Έτσι ο Απόλλωνας Σμύρνης έλαβε το προσωνύμιο «Ελαφρά Ταξιαρχία» από την ταινία του Έρολ Φλιν.

Ο Αλεξάντερ Φλιν, κατά την διάρκεια των μαχών περιόδου 1940-41, πέταξε και πάνω από το γήπεδο του Απόλλωνα που είχε λάβει προσωνύμιο «Ελαφρά Ταξιαρχία» χάρη στην ταινία του αδελφού του. Τα τερτίπια που η ιστορία αρέσκεται να σκαρώνει…

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Αρχείο Στέφανου Μίλεση

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu