Όταν όλοι μαζί πιστεύουμε μια ψεύτικη ανάμνηση! Το φαινόμενο Mandela Effect. Πήρε το όνομά του απ’ τον Νέλσον Μαντέλα. Πολλοί νόμιζαν ότι πέθανε το 1980, ενώ στην πραγματικότητα απεβίωσε το 2013

Όταν όλοι μαζί πιστεύουμε μια ψεύτικη ανάμνηση! Το φαινόμενο Mandela Effect. Πήρε το όνομά του απ’ τον Νέλσον Μαντέλα. Πολλοί νόμιζαν ότι πέθανε το 1980, ενώ στην πραγματικότητα απεβίωσε το 2013
Το φαινόμενο της συλλογικής ψευδούς μνήμης ή αλλιώς “Mandela Effect”, είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο ομάδες ανθρώπων ανακαλούν απ’ τη μνήμη τους γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ.

Πήρε το όνομά του από τον θάνατο του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και την πλαστή ανάμνηση χιλιάδων ανθρώπων γύρω από αυτό. Η Αμερικανίδα συγγραφέας και ερευνήτρια του παραφυσικού Φιόνα Μπλουμ (Fiona Bloom) βάπτισε το φαινόμενο “Mandela Effect”  και ισχυρίστηκε ότι η ψευδής μνήμη είναι συνέπεια ενός Πολυσύμπαντος.

Η διχογνωμία για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

Στις 5 Δεκεμβρίου 2013 άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, σε ηλικία 95 ετών. Η αναπνευστική λοίμωξη νίκησε τον εμβληματικό ηγέτη, ο οποίος απεβίωσε στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Το 2010 ο Νέλσον Μαντέλα στο FIFA 2010 World Cup. (Πηγή φωτογραφίας: NYTimes)

Παρά το ότι αυτό αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός, χιλιάδες άνθρωποι αποδείχθηκε πως πίστευαν ότι ο Νέλσον Μαντέλα είχε πεθάνει κατά την περίοδο φυλάκισης του, τη δεκαετία του 1980. Η Φιόνα Μπλουμ μοιράστηκε, αρχικά, αυτή τη σκέψη της στην προσωπική της ιστοσελίδα και αμέσως τα μηνύματα που συμφωνούσαν μαζί της, έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Έτσι, το 2006 ονόμασε το φαινόμενο της ψευδούς μνήμης, φαινόμενο “Mandela Effect”.

Το ρολόι της Μπολόνια 

Το πιο αξιόπιστο παράδειγμα του Mandela Effect είναι το ρολόι στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία. Το 1980, κατά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, γνωστή και ως “Σφαγή της Μπολόνια”, το ρολόι σταμάτησε στις 10.25 και η εικόνα αυτή έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το ρολόι επισκευάστηκε λίγο αργότερα και για δεκαέξι συναπτά έτη λειτουργούσε ανελλιπώς. Όταν χάλασε λόγω βλάβης το 1996 αποφασίστηκε να μείνουν οι δείκτες του κολλημένοι στις 10.25, ως φόρος τιμής στα θύματα της σφαγής του 1980.

Το 2009, η επιστημονική επιθεώρηση Cortex δημοσίευσε μια μελέτη των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Μπολόνια, στην οποία αποδεικνύεται η συλλογική ψευδής μνήμη.

Στην έρευνα πήραν μέρος 180 άτομα μέσης ηλικίας που χρησιμοποιούσαν σχεδόν καθημερινά το σιδηροδρομικό σταθμό ή εργάζονταν εκεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 160 από τους 180, δήλωσαν πως το ρολόι ήταν σταματημένο από το 1980, ενώ γύρω στα 127 άτομα ισχυρίστηκαν ότι, όχι μόνο το θυμούνταν, αλλά ότι το έβλεπαν σταματημένο από τότε.

Ανάμεσα στα άτομα με την ψευδή ανάμνηση ήταν 21 υπάλληλοι του σταθμού.

Φυσικά για 16 χρόνια δούλευε κανονικά.

Άλλα παραδείγματα του φαινομένου

Πληθώρα συλλογικών εσφαλμένων αναμνήσεων μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο. Από χώρες που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι βρίσκονται αλλού απ’ όπου βρίσκονται κανονικά, πχ. Νέα Ζηλανδία, μέχρι  ατάκες ταινιών παγκοσμίου φήμης και διάσημα λογότυπα.

Ο διάσημος τραπεζίτης στη Monopoly συνηθίζεται στην κοινή μνήμη να φορά μονόκλ, δηλαδή γυαλί οράσεως στο ένα μάτι. Στην πραγματικότητα δεν φοράει καθόλου γυαλιά.

Για πολλούς ο πασίγνωστος ήρωας Μίκυ Μάους φοράει μια σαλοπέτα με τιράντες. Κι όμως, όχι. Οι τιράντες είναι μια ακόμη συλλογική πλαστή ανάμνηση.

volkswagen-logos-antes-ahora-750x431.jpg (750×431)

Το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen έχει μια γραμμή στη μέση που διαχωρίζει τα δύο γράμματα. Οι περισσότεροι, όμως, θεωρούν σωστή την δεξιά φωτογραφία.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Facebook

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το πρωτοφανές πείραμα στην Ελλάδα. Παρουσία επιστημόνων μεταδόθηκαν τηλεπαθητικά μηνύματα από την Αθήνα στο Παρίσι! Ο στρατιωτικός γιατρός, πατέρας της παραψυχολογίας και συνεργάτης των μέντιουμ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu