Ουκρανία. 57 νεκροί και 169 τραυματίες κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής. Αυτές είναι κυρώσεις των 27 της ΕΕ

Ουκρανία. 57 νεκροί και 169 τραυματίες κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής. Αυτές είναι κυρώσεις των 27 της ΕΕ

Ουκρανία. 57 νεκροί και 169 τραυματίες κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής. Αυτές είναι κυρώσεις των 27 της ΕΕ

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μαίνονταν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, τόσο από αέρος όσο και από εδάφους.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς. «Έλαβα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», με στόχο «την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα σήμερα. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Για να δικαιολογήσει την εισβολή, ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών, επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους και κατήγγειλε την «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.

Λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, μια πόλη στα ανατολικά όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα.

Στο κέντρο της Μόσχας στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονται σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.

Δημοσιεύτηκε το κείμενο των συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έγινε δεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια.

Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 27 είναι σκληρές και στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές, μεταξύ άλλων.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ 10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις που στοχεύουν τη ρωσική ελίτ και τις τράπεζες της Ρωσίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με τους πιο σκληρούς όρους την αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειές της, η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει πως αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη δική της μοίρα. Η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη για αυτή την επιθετική δράση και για όλη την καταστροφή και τις απώλειες που αυτή θα προκαλέσει. Θα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να παύσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χωρίς όρους από όλη την περιοχή της Ουκρανίας και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς που στηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν τους διεθνή ανθρωπιστικούς νόμους και να σταματήσουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει την τραγική απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η ρωσική επιθετικότητα. Υποστηρίζει τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση. Καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που στηρίζονται από τη Ρωσία να επιτρέψουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την βοήθεια σε όσα άτομα τη χρειάζονται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας και την καλεί να αποφύγει τέτοια δράση και να κινείται σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιδράσει γρήγορα και αποφασιστικά στην αναγνώριση της Ρωσίας για τις αυτοανακηρυγμένες αυτονομιστικές οντότητες και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων με την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων ως απάντηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα συμφωνεί σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν σημαντικές και σοβαρές επιπτώσεις στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον οικονομικό τομέα, την ενέργεια και τις μεταφορές, τα προϊόντα διπλής χρήσης και τον έλεγχο των εξαγωγών, την πολιτική βίζας, και προθήκες στις λίστες των ατόμων. Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που προετοιμάστηκαν από την Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την έκτακτη προετοιμασία και υιοθέτηση πρόσθετων κυρώσεων που επίσης θα καλύπτουν και τη Λευκορωσία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη στήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτονομιστικές οντότητες και να μην της βοηθήσουν με κανέναν τρόπο.

Η ΕΕ είναι ενωμένη και στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, με περισσότερη πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η χρήση βίας και εξαναγκαστικών μέσων για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και οι εντάσεις θα πρέπει να λύνονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους γείτονές της και επαναλαμβάνει τη στήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, και της Μολδαβίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και καλεί, ειδικά, την Κομισιόν να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται ο τομέας της ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει δεσμευμένο για το θέμα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.