Ουκρανία. Ανατινάχθηκε το φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόφκα. Κρεμλίνο και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται

Ουκρανία. Ανατινάχθηκε το φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόφκα. Κρεμλίνο και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται

Πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ενωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «ανατινάχθηκε» την Τρίτη, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή της υποδομής κρίσιμης σημασίας.

Παράλληλα υπέστη τεράστια ζημιά και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για το οποίο κατασκευάστηκε το φράγμα, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού από υδροηλεκτρικά.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν προς το παρόν– εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Αλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει ήδη καταστραφεί κατά το ήμισυ και η κατάρρευσή του συνεχίζεται.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κάτι σαν τσουνάμι που θα πλήξει οικισμούς. Οργανώθηκε ήδη διαδικασία εκκένωσης συγκεκριμένων περιοχών που ελέγχουν οι Ουκρανοί, με λεωφορεία που έχουν κατεύθυνση προς το Μικολάιβ και τη Χερσώνα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα αναχωρήσει και τρένο προς δυσμάς για την απομάκρυνση πλημμυροπαθών από την περιοχή.

Το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Νόβα Καχόφκα, στην κατεχόμενη πλευρά της περιφέρειας της Χερσώνας, «έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς» σύμφωνα με τον κρατικό οργανισμό υδροηλεκτρικής παραγωγής της Ουκρανίας, που ανέφερε μάλιστα και έκρηξη στο μηχανοστάσιο του κτιρίου.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να πλημμυρίσει τους οικισμούς κάτω από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022.

«Ηδη έχει ξεκινήσει η εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή», ανέφερε ο Ουκρανός περιφερειάρχης Χερσώνας Ολεξάντρ Προκούντιν. «Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο», προειδοποίησε ο κ. Προκούντιν μέσω Telegram στις 06:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κάπου 80 οικισμοί θα χρειαστεί να εκκενωθούν, με τις πιθανές πλημμύρες να πλήττουν τουλάχιστον 22.000 κατοίκους. Ο κ. Προκούντιν, από την πλευρά του, κάνει λόγο για 16.000 κατοίκους στη δεξιά όχθη, εννοώντας αυτή που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά πέντε μέτρα στο φράγμα και για πλημμύρα σε νησιά του ποταμού.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr