Ουκρανία. Νύχτα “κόλαση” από τους βομβαρδισμούς. Κατάπαυση πυρός για την απομάκρυνση αμάχων (βίντεο)

Ουκρανία. Νύχτα “κόλαση” από τους βομβαρδισμούς. Κατάπαυση πυρός για την απομάκρυνση αμάχων (βίντεο)

Ξημερώνει η 13η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους, λίγες ώρες πριν την κατάπαυση πυρός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση σε πολλές ουκρανικές περιοχές, με το Σούμι να περνά πολύ δύσκολες ώρες, την ώρα που στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίζονται σφοδρές μάχες και η κατάσταση σε Μαριούπολη και Ιρπίν παραμένει δραματική.

Εισβολή στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός στις 9:00 το πρωί

Ολα αυτά, μόλις μερικές ώρες προτού ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία.

Η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9:00 σήμερα το πρωί, ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εισβολή στην Ουκρανία: Νεκροί άμαχοι και παιδιά στο Σούμι

Οι ρωσικές επιθέσεις, πάντως, συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα από το βράδυ της Δευτέρας, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με την κατάσταση στην Ουκρανία να γίνεται ολοένα και πιο τραγική.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στο Facebook, αλλά και του ανταποκριτή του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην πόλη, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει διαρκής κίνηση ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το ουκρανικό πρακτορείο, από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές χτυπήθηκαν και κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων ολοσχερώς, ενώ δυστυχώς σκοτώθηκαν και 10 άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά.

«Οι άντρες μας πολέμησαν εναντίον ισχυρής δύναμης εχθρικών στρατιωτικών οχημάτων. Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε. Κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, 4 νεαροί άνδρες μας σκοτώθηκαν σε μια άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ζιβίτσκι.

Ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Οδησσού

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το BBC, στο λιμάνι της Οδησσού σημειώθηκαν τρεις ή τέσσερις δυνατές εκρήξεις από τα δυτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον κλοιό να σφίγγει.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα εκ των πολλών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν για περισσότερο από 1 ώρα τη Δευτέρα, με προειδοποιήσεις ότι τα ρωσικά πλοία επανατοποθετήθηκαν για να προετοιμαστούν για επίθεση.

Εισβολή στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές και στην Οχτίρκα

Την ίδια ώρα, στην Οχτίρκα, Ρώσοι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές, ενώ επίθεση δέχθηκαν και εγκαταστάσεις υποδομών κρίσιμης σημασίας και συγκεκριμένα ο Σταθμός Συνδυασμένης Θερμότητας και Ηλεκτρικής Ενέργειας της Οχτίρκα (CHPP).

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν αποθήκες πετρελαίου στο Ζίτομιρ

Ακόμη έναν στρατηγικό στόχο χτύπησαν οι Ρώσοι, αφού δύο αποθήκες πετρελαίου στο Ζίτομιρ της Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, οι αποθήκες πετρελαίου που επιτέθηκαν οι Ρώσοι βρίσκονται στο Ζίτομιρ και στο Τσερνιάχιβ. Από τις επιδρομές, δημιουργήθηκε μία πύρινη «κόλαση», με τη φωτιά πλέον να έχει σβήσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, με τις εικόνες να συγκλονίζουν…

Περισσότεροι από 742.000 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 742.000 άνθρωποι δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα.

Ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πιο τρομερή στην αμφισβητούμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, όπου πάνω από 233.000 είναι «εντελώς αποσυνδεδεμένοι».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 238.000 Ουκρανοί είναι χωρίς φυσικό αέριο.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι είδαν την πρόσβασή τους σε ρεύμα και φυσικό αέριο να έχει αποκατασταθεί τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε, αλλά «οι ενεργές εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει νέες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και διακοπές λειτουργίας».

Τι συνέβη στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Ως «μικρές θετικές εξελίξεις» χαρακτηρίστηκαν από την ουκρανική πλευρά τα όσα εξελίχθηκαν τη Δευτέρα, κατά τον τρίτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Ο Ουκρανός Πόντολιακ τόνισε, σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος Μεντίνσκι δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία πήγε στο σημείο των συνομιλιών με αρκετά έγγραφα, με την ελπίδα ότι σήμερα θα μπορούσε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο για ορισμένα από τα θέματα που φαινόταν να έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής. «Αλλά η ουκρανική πλευρά πήρε όλα αυτά τα έγγραφα για να τα μελετήσει. Δεν μπορούσαν να υπογράψουν κάτι επί τόπου και είπαν ότι θα επιστρέψουν σε αυτό το θέμα, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση».

 Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα τελεσίγραφα του Πούτιν»

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ερωτώμενος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, δήλωσε:

«Οι θέσεις του Πούτιν αποτελούν τελεσίγραφο και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τελεσίγραφα. Έχουμε, όμως, πιθανές λύσεις για τα τρία σημεία που ζητάει η Ρωσία. Θα πρέπει όμως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσει διάλογο. Βρίσκεται σε μια “φούσκα” και οι πληροφορίες που λαμβάνει δεν γνωρίζει κανείς πόσο αληθινές είναι».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.