Τα παπούτσια με την αιχμηρή μύτη έγιναν μόδα τον Μεσαίωνα, τον 14ο αιώνα. Ηταν σύμβολα κύρους και γοητείας. Ονομάζονταν Cracows και ήταν δερμάτινα μποτάκια που φορούσαν άνδρες και γυναίκες. Η μόδα έφτασε σε ακραία σημεία, με αποτέλεσμα το παπούτσι να μακρύνει επικίνδυνα και να παρεμποδίζει ακόμα και το περπάτημα!
Λάτρης αυτού του στυλ ήταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο τέταρτος, ο οποίος προσπάθησε να περιορίσει τη χρήση των παπουτσιών στις οικονομικά ασθενείς κοινωνικές τάξεις. Ετσι, δημιούργησε νόμο που όριζε ειδικά προνόμια χρήσης υπέρ των ισχυρών. Σε όσους διέθεταν τίτλο ευγενείας επιτράπηκε να έχουν μποτάκι με δύο πόδια μήκος, οι έμποροι να φορούν μυτερά παπούτσια με μήκος ενός ποδιού και οι αγρότες το μισό! Medieval ShoesPoulaines - Cracow shoe 2
Σταδιακά οι πλούσιοι προσέθεσαν διακόσμηση στο παπούτσι. Πρωτοπόροι της μόδας αναδείχθηκαν οι Ιταλοί, που άρχισαν να βάφουν τις μπότες και να προσθέτουν επένδυση με γούνα . Η εξέλιξη αυτή, στα μέσα του δέκατου τέταρτου αιώνα, έφερε σταδιακά στο προσκήνιο την γαλότσα, που επωλείτο ξεχωριστά και φορέθηκε κυρίως από γυναίκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here