Περιήγηση στα Ιωάννινα από ψηλά. Το “παιχνίδι” της λίμνης με την ομίχλη και τα ιστορικά μνημεία (drone)

Περιήγηση στα Ιωάννινα από ψηλά. Το “παιχνίδι” της λίμνης με την ομίχλη και τα ιστορικά μνημεία (drone)

Με πλούσιο παρελθόν και αρχοντιά αιώνων, τα Ιωάννινα συνδυάζουν μακρά ιστορία, μαγευτική φύση και αγάπη για τον πολιτισμό.

Η λίμνη Παμβώτιδα και η βόλτα γύρω της, το κατοικημένο νησί με τα επιβλητικά μοναστήρια του, το Κάστρο με την ακρόπολη Ιτς Καλέ και όλη η ατμόσφαιρα που κουβαλά και την οποία ενισχύουν η ιστορία και οι θρύλοι για τον Αλή Πασά, τη Βασιλική και την κυρα-Φροσύνη είναι μερικά από τα στοιχεία της πόλης που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της.

Τα ιστορικά κτήρια και τα διάσημα τοπόσημα αποκτούν άλλη διάσταση λόγω της ομίχλης. Οι ειδικές περιβαλλοντικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες μετατρέπουν την πόλη σε κινηματογραφικό σκηνικό.

Το Ασλάν Τζαμί “αναδύεται” μέσα από την ομίχλη εντός του Κάστρου  των Ιωαννίνων. Σήμερα φιλοξενεί το Δημοτικό Μουσείο. Λήψη: Μηχανή του Χρόνου Μάρτιος 2024

Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Η ονομασία της πιθανόν προέρχεται από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρισκόταν στον χώρο του κάστρου. Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μία από αυτές πλανιέται στο επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων, που χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο της ελληνικής επικράτειας, με αδιάκοπη ιστορία. Με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μία πραγματική πολιτεία, στα πλαίσια της οποίας αναδείχθηκε η πνευματική ζωή των Ιωαννίνων.

Στο κάστρο των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης βρίσκεται το Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο οποίο ξεδιπλώνεται το χρονικό και τοπικό πλαίσιο της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας, παρουσιάζεται η πρώτη ύλη και επεξηγούνται οι τρόποι επεξεργασίας και μεταποίησής της.

Τα σπίτια στο νησάκι διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους

Στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου βρίσκεται το Τζαμί του Ασλάν Πασά. Χτίστηκε το 1618 και η κατασκευή του θεωρήθηκε δύσκολο εγχείρημα για την εποχή του. Κατά την παράδοση, ο Ασλάν πασιάς, που ήταν διοικητής των Ιωαννίνων ανέβηκε στο κάστρο μαζί με τον πρωτομάστορα. Του έδειξε τη θέση που θέλει να χτίσει το τζαμί.

Ο πρωτομάστορας όταν είδε το χάος του γκρεμού κάτω, αποκρίθηκε στον πασιά:

“– Πασιά μου, δύσκολα να θεμελιώσεις τόσο μεγάλο κτίριο εδώ επάνω.

Τότε ο Ασλάν πασιάς, έσυρε τον πρωτομάστορα ως την άκρη των βράχων προς τη λίμνη. Τον κράτησε επάνω στην άκρη του γκρεμού με το ένα χέρι και με το άλλο έριχνε φλουριά μέσα στο χάος της λίμνης, φωνάζοντας:

– Με τούτα, γίνεται μάστορα, γίνεται;

Ο πρωτομάστορας του αποκρίνεται τρομαγμένος:

– Πασιά μου, έτσι που σκορπίζεις εσύ τα φουριά, και στον αέρα θεμελιώνεται…”

Η Ακρόπολη Ιτς Καλέ αποκαλύπτεται μέσα από την πρωινή ομίχλη της λίμνης. Διακρίνεται το “Τζαμί της Νίκης” ή  Φετιχιέ Τζαμί, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Λήψη: Μηχανή του Χρόνου Μάρτιος 2024

Στο ανατολικότερο σημείο της Ακρόπολης βρίσκεται το “Τζαμί της Νίκης” ή  Φετιχιέ Τζαμί. Είναι κτισμένο πάνω ή γύρω από το χώρο που βρισκόταν ο χριστιανικός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μέσα στο ναό υπάρχουν δυο μαρμάρινοι βυζαντινοί πεσσοί, που είναι τα μοναδικά δείγματα που υπάρχουν σήμερα από τον άλλοτε χριστιανικό ναό που προϋπήρχε εκεί.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Γιάννενα, είναι το “νησί της λίμνης” ή το “νησάκι των Ιωαννίνων”. Στο νησί που δεν έχει όνομα βρίσκεται το Μουσείο του Αλή Πασά. Στεγάζεται σε ένα κελί της Μονής Παντελεήμονα στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς το 1822. Στα κελιά του μάλιστα σώζονται οι τρύπες από τις σφαίρες που ρίχτηκαν εναντίον του Αλή Πασά όταν αυτός προσπάθησε να διασωθεί από την πολιορκία του Χουρσίτ Πασά.

Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τα Γιάννενα βρίσκεται το Πέραμα που είναι γνωστό για το Σπήλαιό του. Ανήκει στα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια των Βαλκανίων, απλώνεται σε 14.800 τ.μ. και χωρίζεται σε 19 μεγάλες αίθουσες. Η θερμοκρασία του Σπηλαίου είναι 17 βαθμοί, η υγρασία αγγίζει το 100% και η ξενάγηση ανάμεσα στους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες εντυπωσιάζει.

Δείτε από ψηλά τα ομορφότερα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων στην πτήση με drone των  συνεργατών μας UP Stories και του CHRIS.P-LifeAfterGravity: 

To αφιέρωμα στα Γιάννενα έγινε με την υποστήριξη του ξενοδοχείου LAKE HOTEL

Πρόκειται για ένα σύγχρονο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης σε μία παρόχθια έκταση 13 στρεμμάτων, σχεδόν πάνω στην ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ιστορίας λίμνη Παμβώτιδα, η οποία αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων της και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

To The Lake Hotel διαθέτει 41 δωμάτια, συνολικής δυναμικότητας 93 κλινών, σε διάφορους τύπους δωματίων. Διεύθυνση : Αχέροντος 4, Ιωάννινα, τηλ. 26510 24100

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Ξενοδοχείου έγινε με βάση την παράδοση της περιοχής τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά του κτιρίου.  Μάλιστα στο κτίριο επιλέχτηκε ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα πράσινης ενέργειας, αυτήν της γεωθερμίας.

Εντυπωσιακά είναι τα διεθνή βραβεία που έχει λάβει το Lake Hotel για την αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό και τις υπηρεσίες του σε όλους του τομείς.

Δείτε την λίστα με τα βραβεία και εικόνες από το ξενοδοχείο:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.