Ποια είναι η άδεια λεωφόρος της Αθήνας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1898 με σχέδια ενός μηχανικού του στρατού. Πώς πήρε το όνομά της

Ποια είναι η άδεια λεωφόρος της Αθήνας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1898 με σχέδια ενός μηχανικού του στρατού. Πώς πήρε το όνομά της
Στο βάθος εικονίζεται ο λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Λόφος Σικελίας. Η φωτογραφία φαίνεται να έχει τραβηχτεί τη δεκαετία του 40 κοντά στην διασταύρωση Συγγρού και Δαβάκη. 

 Τα σπίτια με τις  κεραμοσκεπές είναι τα πρώτα προσφυγικά των Ποντίων. Πίσω από το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, είναι το ψηλό -για την εποχή- κτίριο του Συλλόγου Αργοναυτών Καλλιθέας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δαβάκη, πρώην Δήμητρος.

Λεωφόρος Συγγρού, 1925, φωτογρ. Francesc Blasi i Vallespinosa 1872-1951, από το αρχείο της Βιβλιοθήκης της Καταλονίας. Συλλογή Λίζας Κουτσαπλή

Λεωφόρος Συγγρού, 1925, φωτογρ. Francesc Blasi i Vallespinosa 1872-1951, από το αρχείο της Βιβλιοθήκης της Καταλονίας. Συλλογή Λίζας Κουτσαπλή.

Από τις μάντρες και τα κεραμίδια στα τσιμεντένια θηρία

Ενδιαφέρον για τους παρατηρητικούς έχει η διαφήμιση της εποχής στον μαντρότοιχο: “ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΛΩΝ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΤΡΕΛΛΕΜΠΟΡΓΚ” .

"ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΛΩΝ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΤΡΕΛΛΕΜΠΟΡΓΚ" .

“ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΛΩΝ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΤΡΕΛΛΕΜΠΟΡΓΚ”, διαφήμιση σε μαντρότοιχο στη Λ. Συγγρού. Παρατηρείστε στη φωτογραφία και κάντε όσες συγκρίσεις θέλετε με τη σημερινή εικόνα της περιοχής. Το σίγουρο είναι, ότι οι Σουηδοί δεν θα βρούν σήμερα μαντρότοιχο για να ξαναβάλουν τη διαφήμισή τους.

Το Τρέλλεμποργκ είναι μια μικρή πόλη της νότιας Σουηδίας, στο μέγεθος του Βόλου. Διέθετε από παλιά μεγάλη βιομηχανία μηχανημάτων, εργαλείων, κατασκευαστικών εφαρμογών, μηχανών εκτύπωσης και ελαστικών κάθε είδους. Έκανε εξαγωγές παντού και φυσικά και στη χώρα μας, παρά τα λιγοστά  αυτοκίνητα της δεκαετίας του ΄40.

Από την ίδια χρονική περίοδο είναι και η δεύτερη φωτογραφία και μάλιστα από την κινηματογραφική ταινία “Το σωφεράκι”, του Τζαβέλλα (1952-53).

Η εικόνα μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα πως ήταν τότε η περιοχή.

Η Λεωφόρος Συγγρού

Η διάσημη λεωφόρος, κατασκευάστηκε σχεδόν στην ίδια ευθεία που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πλατιά οδός και κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους καρόδρομος, που κάλυπτε τις μεταφορικές ανάγκες, από και προς το λιμάνι του Φαλήρου.

Η σύλληψη της ιδέας κατασκευής του σύγχρονου δρόμου έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο εκσυγχρονισμού και μεγάλων δημοσίων έργων, επί πρωθυπουργίας του Xαριλάου Τρικούπη (1881-1895). Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1898, με σχέδια ενός μηχανικού του στρατού, του Ιωάννη Γενίσαρλη.

Μεγάλο τμήμα του έργου χρηματοδοτήθηκε από κληροδοτήματα του Ανδρέα Συγγρού, γι΄ αυτό και η λεωφόρος έχει το όνομά του.

Διαβάστε  στη “ΜτΧ”: Ποια είναι η περιοχή με την υπέροχη θέα στη θάλασσα; Οι Αθηναίοι αποκαλούσαν τους κατοίκους της «δραπέτες φρενοκομείου» και αρνήθηκαν να τους υδροδοτήσουν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu