Στο όρος Καλλίδρομο δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο της Μενδενίτσας στη Φθιώτιδα. Βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο χωριό, το οποίο τον Μεσαίωνα ήταν γνωστό ως Βοδονίτσα.
Το Κάστρο έχει συνδέσει την ιστορία του με την αποκαλούμενη «Κυρά των Θερμοπυλών», Guglielma Pallavicini, η οποία έζησε εκεί στα χρόνια της φραγκοκρατίας.

Ανεγέρθηκε από τον Μαρκήσιο της Βοδονίτσας, τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1204, πάνω σε έναν λόφο με απεριόριστη θέα στον Μαλλιακό και Ευβοϊκό κόλπο. Η στρατηγική θέση του ήταν ο λόγος που η Βοδονίτσα αναδείχθηκε σε ισχυρό κρατίδιο κατά τον Μεσαίωνα.
Οι Φράγκοι ήλεγχαν την περιοχή, καθώς το κάστρο επέβλεπε και το στενό των Θερμοπυλών, του αρχαίου δρόμου που ένωνε τη Θεσσαλία με τη Νότια Ελλάδα.

Ανεγέρθηκε τα χρόνια της Φραγκοκρατίας από τον Λομβάρδο ιππότη Guido Pallavicini, ο οποίος ήταν Μαρκήσιος της Βοδονίτσας, κρατίδιο των Φράγκων. Το κάστρο αποτελείται από δύο σχεδόν ομόκεντρους περιβόλους και έναν προμαχώνα

Η Μενδενίτσα υπήρξε από τα πιο σταθερά και ανθεκτικά φράγκικα κρατίδια στην Ελλάδα. Ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης που παρέμεινε στους Φράγκους μετά την κατάλυση του Βασιλείου το 1224 από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Παρέμεινε σαν ένα ουσιαστικά αυτόνομο κρατίδιο, αν και βαθμιαία αναγκάστηκε να δεχθεί την επικυριαρχία του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Όταν το 1311 οι Καταλανοί έγιναν αφέντες του Δουκάτου των Αθηνών και της Στερεάς Ελλάδας, το κρατίδιο της Μενδενίτσας επιβίωσε και προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση αναγνωρίζοντας τη εξουσία της Καταλανικής Εταιρείας. Το 1335, μετά από μια επεισοδιακή διαμάχη για τη διαδοχή, άρχοντας της Μενδενίτσας έγινε ο Ενετός Niccolo I Zorzi, ο οποίος είχε παντρευτεί την τελευταία απόγονο των Pallavicini, την Guglielma, την «Κυρά των Θερμοπυλών».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πού βρίσκεται το άγνωστο «Γυναικόκαστρο» της Μακεδονίας που έγινε καταφύγιο των φτωχών για την προστασία της σοδειάς. Ο θρύλος της ηρωικής Μαρουλίας που πολέμησε τους Τούρκους

Κατασκευάστηκε από αρχαία οικοδομικά υλικά πάνω στα ερείπια της οχύρωσης της αρχαίας πόλης των Αυγειών ή Φορυγών. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια κτηρίων και δεξαμενές.

Το 1410 οι Τούρκοι πολιόρκησαν το κάστρο, το οποίο υπερασπιζόταν ο τελευταίος ηγεμόνας, ο βενετός μαρκήσιος Nicolò Zorzi. Τέσσερα χρόνια αργότερα άλωσαν το κάστρο, το οποίο υπέστη σοβαρές φθορές. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας πέρασε στην κυριότητα του Πασά της Θεσσαλίας και Τούρκοι εγκαταστάθηκαν πέριξ των τειχών.

Η πύλη βρισκόταν πιθανότατα στη νότια πλευρά.

Ζούσαν σε πυργόσπιτα με κήπους και οι περισσότεροι ήταν ευκατάστατοι.
Μέχρι το ‘21 κοντά στον οικισμό λειτουργούσε τεκές όπου συναθροίζονταν οι μπεκτασήδες δερβίσηδες.
Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, οι αγωνιστές υπό την αρχηγία του οπλαρχηγού Δυοβουνιώτη πολιόρκησαν και κατέκτησαν το κάστρο.
Έκτοτε είναι δημοφιλής προορισμός για όσους επισκέπτονται τη Φθιώτιδα. Αν και παραμελημένο θεωρείται από τα ομορφότερα κάστρα της περιοχής.

Πληροφορίες από Καστρολόγο

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πού βρίσκεται το άγνωστο κάστρο του Αλή Πασά με τη μοναδική θέα το Ιόνιο. Σχεδίαζε να καταλάβει τα νησιά αλλά τον πρόλαβαν οι Γάλλοι. Γιατί έμεινε γνωστό ως «κάστρο του Γρίβα» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here