Πηγές Πόζαρ. Η εντυπωσιακή λουτρόπολη με τον τεχνητό καταρράκτη. Η χρήση από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου (drone)

Πηγές Πόζαρ. Η εντυπωσιακή λουτρόπολη με τον τεχνητό καταρράκτη. Η χρήση από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου (drone)

Τα λουτρά Πόζαρ είναι τόπος συνάντησης περιηγητών που ψάχνουν τη χαλάρωση, αλλά και ασθενών που αναζητούν ανακούφιση από τις παθήσεις που τους ταλαιπωρούν.

Τα ιαματικά νερά των πηγών βοηθούν στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων.

Η θεραπευτική τους δράση δεν οφείλεται σε κάποιο θαύμα, αλλά στη θερμοκρασία τους. Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σταθερά στους 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το όνομα «Πόζαρ» προέρχεται από αυτή τους την ιδιότητα, καθώς στα σλαβικά σημαίνει φωτιά και θερμότητα.

Τα ιαματικά λουτρά Πόζαρ δεν είναι σύγχρονη ανακάλυψη. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρησιμοποιούνταν ως τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης των βασιλέων μετά από μάχες.

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι οι σάρισες -τα περίφημα δόρατα της Μακεδονικής Φάλαγγας- «βράζονταν» στα θερμά νερά, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά.

λουτρά Πόζαρ, ιαματικές πηγές, Πέλλα, νερά, θερμά, παθήσεις

Η λουτρόπολη περιβάλλεται από φυσικούς καταρράκτες που καταλήγουν στις ιαματικές πηγές.

Ιαματικά λουτρά

Επίσημα, τα λουτρά Πόζαρ ανακηρύχθηκαν ιαματικά τη δεκαετία του 1920. Ωστόσο, μέχρι και το 1985 τα διαχειριζόταν ιδιώτης. Όταν η κυριότητά τους πέρασε στην κοινότητα Λουτρακίου Πέλλας, άρχισαν να γίνονται εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την τουριστική τους εκμετάλλευση.

Κατασκευάστηκε αναψυκτήριο και μια μεγάλη εξωτερική πισίνα, με τη σκέψη να χρησιμοποιείται για αποσυμφόρηση των φυσικών.

Ο καταρράκτης

λουτρά Πόζαρ, ιαματικές πηγές, Πέλλα, νερά, θερμά, παθήσεις

Τα νερά από τους καταρράκτες έχουν θερμοκρασία 37°C.

Μέσα σε μία 20ετία, η τοποθεσία μετατράπηκε σε μία εντυπωσιακή λουτρόπολη. Εξωτερικά, περιβάλλεται από φυσικούς καταρράκτες που καταλήγουν στα αναβλύζοντα νερά του ποταμού. Δίπλα βρίσκεται και η εξωτερική πισίνα, με επίσης θερμαινόμενα νερά.

Από εκεί, διαμορφωμένα μονοπάτια επιτρέπουν την εξερεύνηση του φαραγγιού και οδηγούν στον μεγάλο καταρράκτη ύψους 22 μέτρων.

Προχωρώντας στο εσωτερικό της λουτρόπολης, βρίσκεται το «Αλεξάνδρειο» υδροθεραπευτήριο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο που περιλαμβάνει 11 πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τα λουτρά, όπως τα κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Point of View GR:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
close menu