Το 1960 το λιμανάκι του Μολύβου στη Λέσβο ήταν ένα γραφικό λιμάνι όπου οι βάρκες των ντόπιων έβρισκαν απάγκιο.
Στο πλακόστρωτο καλντερίμι κυκλοφορούσαν ελάχιστοι κάτοικοι με τα γαϊδουράκια που μετέφεραν κοφίνια με πράγματα. Ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια υπήρχε ένα καφενεδάκι με ελάχιστες ξύλινες καρέκλες. Από κει οι Μυτηλινιοί απολάμβαναν να βλέπουν τη θάλασσα.
Σήμερα 55 χρόνια μετά, το λιμανάκι του Μολύβου αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του νησιού.
Εκατοντάδες τουρίστες γεμίζουν ασφυκτικά τα λιθόστρωτα καλντερίμια τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο οικισμός που έχει ανακηρυχτεί ως διατηρητέος από το 1964 κρατάει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, καθώς δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χτίσει μια καινούρια κατασκευή με άλλα υλικά, παρά μόνο με πέτρα και ξύλο.
Ο Μόλυβος, όπου έζησε ο Hλίας Bενέζης, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού και λόγω της φυσικής του ομορφιάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες, ποιητές και καλλιτέχνες.

header-harbor-rotator

Το αρχαίο όνομα του οικισμού ήταν Μήθυμνα, όπως λεγόταν η κόρη του βασιλιά Μακαρέα και έτσι διασώθηκε μέχρι και τα χρόνια του Βυζαντίου.
Αργότερα εμφανίστηκε το όνομα Μόλυβος, το οποίο οφείλεται πιθανότατα στον άφθονο μόλυβο της περιοχής.
Μέχρι το 1912 χρησιμοποιούνταν και οι δύο ονομασίες, ενώ μετά την
απελευθέρωση της Λέσβου ο οικισμός πήρε ξανά το αρχαίο του όνομα Μήθυμνα. Ωστόσο, οι κάτοικοι προτιμούν να τον αποκαλούν Μόλυβο.

mithimna_00004

Στο λιμανάκι του Μόλυβου μπορεί κανείς να βρει μια ποικιλία από καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες όπου θα απολαύσει παραδοσιακούς μεζέδες και τοπικό ούζο.
Στην παραλία του Μόλυβου, τα πεντακάθαρα νερά με τη χρυσαφένια αμμουδιά φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Το περπάτημα στα αμέτρητα σοκάκια του χωριού είναι μια μικρή αποστολή εξερεύνησης, στο παρελθόν και την ιστορία.
Η 
Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενεί έργα των Τσαρούχη, Μυταρά, Χαλεπά και άλλων.
Η όμορφη βασιλική του Ταξιάρχη, του 1795, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Περπατήστε στα σοκάκια μέχρι να ανακαλύψετε τις περισσότερες από 20 βρύσες με ανάγλυφες επιγραφές και διακοσμητικά, που έχουν ξεμείνει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

mithimna_00009

Το χωριό του Μολύβου είναι αμφιθεατρικό, καθώς είναι χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου.
Από μακρυά ξεχωρίζει το κόκκινο χρώμα των κεραμοσκεπών. Στην κορυφή πάνω από το χωριό στέκει αγέρωχο το κάστρο των Γατελούζων, το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο της Λέσβου.
Όταν οι Βυζαντινοί εγκατέλειψαν τη Λέσβο, το κάστρο περιέπεσε σε αχρησία για πολλά χρόνια, ώσπου το επισκεύασε στα 1373 ο Ενετός Φραγκίσκος Γατελούζος, από όπου πήρε και το όνομά του.

mithimna_00006

Πηγή φωτογραφίας : Θεόδωρος Μεταλληνός

Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Η υπόγεια πόλη που ζουν 4.000 άνθρωποι από 40 χώρες. Ξεχωρίζει ο Έλληνας που «λέει» την ιστορία της πόλης. Ξενοδοχεία, γκολφ και ναοί κάτω από τη γη που γυρίστηκε το Mad Max…

 

 

49713203_Sivota-Epirus1-700x464Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Η «Καραϊβική» της Ελλάδας. Εξωτικές παραλίες, καταπράσινο τοπίο και υπέροχα νησάκια που πάτε και με τα πόδια!…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here