Ποια είναι τα «Απάτητα Βουνά» της Ελλάδας και πώς προστατεύονται. Οι 8 ορεινοί όγκοι όπου απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων (drone)

Ποια είναι τα «Απάτητα Βουνά» της Ελλάδας και πώς προστατεύονται. Οι 8 ορεινοί όγκοι όπου απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων (drone)

Στο καθεστώς των «Απάτητων Βουνών» υπάγονται οκτώ ορεινοί όγκοι της χώρας.

Πρόκειται για σημαντικά μεγάλες εκτάσεις γης, κατά μήκος των οποίων απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επιφανειών. Κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η κατασκευή αιολικών πάρκων.

Ποια είναι όμως τα «Απάτητα Βουνά»;

Στην κορυφή, αν τα κατατάξουμε βάσει μεγέθους, βρίσκονται τα Λευκά Όρη. Πρόκειται για τον ορεινό όγκο που απλώνεται στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 382,06 τετρ. χιλιομέτρων.

Τα Λευκά Όρη έχουν την ιδιομορφία να έχουν 58 κορυφές άνω των 2.000 μέτρων, ενώ η υψηλότερη κορφή φτάνει τα 2.453 μέτρα.

απάτητα βουνά, Ταυγετος, δρόμοι, προστασία

Τα Λευκά Όρη στην Κρήτη έχουν 58 κορυφές άνω των 2.000 μέτρων! Wikimediamtx Commons

Ο Σμόλικας, που εκτείνεται κατά μήκος 102,89 τετρ. χιλιομέτρων στον νομό Ιωαννίνων και Γρεβενών, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Περικλείεται από τον Γράμμο, που στο άμεσο μέλλον ανακοινώθηκε ότι θα ενταχθεί επίσης στα «Απάτητα Βουνά», και από την Τύμφη, που είναι ήδη «απάτητη».

Ο Σάος ή Φεγγάρι όπως το λένε οι ντόπιοι, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού της Σαμοθράκης. 97,30 τετρ. χιλιόμετρα του ορεινού όγκου υπάγονται στο καθεστώς υψηλής προστασίας.

Ο Ταΰγετος στη Λακωνία και τη Μεσσηνία και το όρος Μαίναλο βορειοδυτικά της Τρίπολης είναι τα «Απάτητα Βουνά» της Πελοποννήσου.

Στην κεντρική Ελλάδα, μία επιφάνεια 94,92 τετρ. χιλιομέτρων των Αγράφων και το όρος Χατζή έκτασης 45,61 τετρ. χιλιομέτρων που βρίσκεται στη νότια Πίνδο, επίσης προστατεύονται από το καθεστώς.

Σύντομα, η λίστα θα συμπληρωθεί από τον Γράμμο και το όρος Δίκτη στην Κρήτη.

Τι επιτρέπεται στα «Απάτητα Βουνά»

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών.

Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου. Το σκεπτικό είναι ότι συμβάλλει στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες και προώθηση παραδοσιακών προϊόντων.

Δείτε όμορφες εικόνες από τα Βραγγιανά Ευρυτανίας, του ορεινού χωριού που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων. Από εκεί και πάνω σταματά η οικιστική δραστηριότητα και αρχίζει η άγρια ζωή. Η λήψη είναι του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου.

Τα «Απάτητα Βουνά» επιγραμματικά

  • Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
  • Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
  • Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
  • Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
  • Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
  • Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
  • Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας) και πρόσφατα
  • Μαίναλο 44,98 τ.χλμ., (νομός Τρίπολης)

Αρχική φωτογραφία: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu