Ποια είναι τα στρατιωτικά λάθη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Τι υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι

Ποια είναι τα στρατιωτικά λάθη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Τι υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι

«Οι Ρώσοι ξεκάθαρα δεν πέτυχαν τους στόχους τους και, σε τελευταία ανάλυση, μάλλον δεν θα τους πετύχουν», δήλωσε στο BBC ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Αν και η Ρωσία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο, η προέλασή της φαίνεται να έχει «κολλήσει» σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν εάν μπορεί να ανακάμψει από τις απώλειες που έχει υποστεί.

Υψηλόβαθμοι δυτικοί αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών απάντησαν στο BBC για τα λάθη που έκανε η Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εσφαλμένες υποθέσεις

Το πρώτο λάθος της Ρωσίας, υπογραμμίζουν οι αναλυτές, ήταν ότι υποτίμησε την ισχύ της αντίστασης και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Προφανώς οι πληροφορίες και οι αναλύσεις των υπηρεσιών της αποδείχθηκαν εσφαλμένες όπως και η επιμελητεία.

Πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα ανέρχονταν σε σχεδόν 3 εκατομμύρια στρατιώτες έναντι 1 εκατομμυρίου Ουκρανών.

rwssia-oukrania-sygkrisi_stratwn

Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα επένδυσε πολλά στην ανάπτυξη νέων όπλων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους. Ακόμη, η Ρωσία κατασκεύασε το πιο προηγμένο τανκ του κόσμου, το T-14 Armata, που, όμως, δεν έχει χρησιμοποιηθεί στα πεδία των μαχών.

Αντιθέτως, οι Ρώσοι έχουν στείλει, κατά κύριο λόγο, στην Ουκρανία παλιότερα άρματα μάχης Τ-72, τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα, πυροβολικό και εκτοξευτήρες πυραύλων.

Στην αρχή της εισβολής, η Ρωσία είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον αέρα. Τα μαχητικά αεροσκάφη που έφτασαν κοντά στα σύνορα ξεπερνούσαν τα πεπαλαιωμένα της Ουκρανίας. Ωστόσο, η αεροάμυνα της Ουκρανίας αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματική.

Η Ρωσία εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει ελαφριές μονάδες, όπως οι Spetsnaz και αλεξιπτωτιστές της VDV, «για να εξαλείψει έναν μικρό αριθμό αμυνομένων και αυτό θα ήταν», υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όμως, τις πρώτες μέρες η επίθεση με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Hostomel, λίγο έξω από το Κίεβο, αποκρούστηκε. Έτσι, η Ρωσία δεν μπόρεσε να πάρει τον έλεγχο μιας αερογέφυρας για τη μεταφορά στρατευμάτων, εξοπλισμού και προμηθειών.

Tην ίδια στιγμή, τo τεράστιο κονβόι της Ρωσίας, που ξεκίνησε από τον βορά και έχει καταγραφεί από δορυφόρους, δεν έχει καταφέρει ακόμη να περικυκλώσει το Κίεβο. Η πιο σημαντική πρόοδος έχει γίνει στον νότο, όπου οι εισβολείς μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές για να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις του προέδρου Πούτιν «έχασαν τη δυναμική τους». «Έχουν κολλήσει και αργά αλλά σταθερά σημειώνουν σημαντικές απώλειες».

Απώλειες και χαμηλό ηθικό

Η Ρωσία συγκέντρωσε μια δύναμη περίπου 190.000 στρατευμάτων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την κλίμακα είτε των ρωσικών είτε των ουκρανικών απωλειών. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 14.000 Ρώσους στρατιώτες, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν 7.000 απώλειες. Το Κρεμλίνο διατείνεται πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν αποδείξεις πως το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών είναι πεσμένο. Ένας από τους αξιωματούχους το χαρακτήρισε «πάρα πολύ χαμηλό» και άλλος ανέφερε ότι οι στρατιώτες «κρυώνουν, είναι κουρασμένοι και πεινασμένοι», καθώς περίμεναν στο χιόνι για εβδομάδες, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, προτού πάρουν την εντολή να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Ήδη, η Ρωσία έχει αναγκαστεί να μετακινήσει περισσότερους στρατιώτες για να καλύψει τις απώλειες. Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν «εξαιρετικά πιθανό» το ενδεχόμενο να μπουν σύντομα στη μάχη και στρατιώτες από τη Συρία, μαζί με μισθοφόρους της μυστικής ομάδας Wagner. Αυτό είναι ένα σημάδι πως η Ρωσία «ξύνει τον πάτο του βαρελιού», σχολίασε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Προμήθειες και υλικοτεχνική στήριξη 

Η Ρωσία έχει δυσκολευτεί με τα βασικά. Μια παλιά στρατιωτική φράση λέει ότι οι ερασιτέχνες συζητούν για την τακτική, ενώ οι επαγγελματίες μελετούν την υλικοτεχνική υποστήριξη. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα δεν το έλαβε υπόψη της αυτό.

Κονβόι τεθωρακισμένων οχημάτων έχουν ξεμείνει από καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά. Οχήματα χάλασαν και εγκαταλείφθηκαν.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να εξαντλούνται κάποια πολεμοφόδια της Ρωσίας. Έχει ήδη εκτοξεύσει 850-900 πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise, που είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθούν σε σύγκριση με όπλα παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς καθοδήγηση.

Αντιθέτως, υπάρχει μια σταθερή ροή δυτικών όπλων προς την Ουκρανία, γεγονός που συμβάλλει στην τόνωση του ηθικού των στρατιωτών της. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πεισμώσει, δείχνοντας μεγαλύτερη βαναυσότητα. Λένε ότι έχει ακόμη αρκετή δύναμη πυρός για να βομβαρδίζει τις ουκρανικές πόλεις για «σημαντικό χρονικό διάστημα». Επιπλέον, η Ρωσία έχει προσεγγίσει την Κίνα για βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιες από τις ελλείψεις της.

Παρά τις αποτυχίες, είναι απίθανο να έχει αποθαρρυνθεί ο Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κλιμακώσει την επίθεση: «Πιθανότατα παραμένει σίγουρος ότι μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία».

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, σύντομα θα ξεμείνουν από πυρομαχικά χωρίς περαιτέρω ανεφοδιασμό. Οι πιθανότητες είναι καλύτερες από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά ακόμη και τώρα δεν φαίνεται να είναι με το μέρος της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: BBC

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική απογοήτευση με την κουνιάδα του. Γιατί άφησε ημιτελές το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική απογοήτευση με την κουνιάδα του. Γιατί άφησε ημιτελές το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ

“Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;” Γιώργος Σουρής, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, σατίριζε μέσα από τον “Ρωμηό” του πολιτικούς και τραπεζίτες

“Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;” Γιώργος Σουρής, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, σατίριζε μέσα από τον “Ρωμηό” του πολιτικούς και τραπεζίτες

«Βρώμικε μπάσταρδε! Παλιό-μ…..κα!» Η φράση των Sex Pistols στο  δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, που τους έκανε διάσημους και μισητούς στη Μ.Βρετανία

«Βρώμικε μπάσταρδε! Παλιό-μ…..κα!» Η φράση των Sex Pistols στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, που τους έκανε διάσημους και μισητούς στη Μ.Βρετανία

Το φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο Φίνος με την “αποκαθήλωση” της σβάστικας από την Ακρόπολη. Οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα (βίντεο)

Το φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο Φίνος με την “αποκαθήλωση” της σβάστικας από την Ακρόπολη. Οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα (βίντεο)

“Τους μπεκρήδες και αν δικάσουνε, άδικα θα τους κρεμάσουνε”. Ορέστης Μακρής, ο τενόρος που έκανε καριέρα σε ρόλο μεθύστακα, αν και δεν έπινε γουλιά. Γιατί ο Φίνος τον αποκάλεσε “κάφρο”

“Τους μπεκρήδες και αν δικάσουνε, άδικα θα τους κρεμάσουνε”. Ορέστης Μακρής, ο τενόρος που έκανε καριέρα σε ρόλο μεθύστακα, αν και δεν έπινε γουλιά. Γιατί ο Φίνος τον αποκάλεσε “κάφρο”

close menu