Ποιά Σκανδιναβική πρωτεύουσα σκέφτεται να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη για να προσελκύσει εργαζόμενους

Ποιά Σκανδιναβική πρωτεύουσα σκέφτεται να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη για να προσελκύσει εργαζόμενους

Το Ελσίνκι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος της πόλης, υποστηρίζοντας ότι πάρα πολλοί διεθνείς εργαζόμενοι αποφεύγουν την φινλανδική πρωτεύουσα και λόγω της δυσκολίας της γλώσσας.

Πολλές εταιρείες απαιτούν από τους Φινλανδούς και από τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να κατέχουν και τις δύο.
Μια ολοένα και πιο σοβαρή έλλειψη τεχνολογίας και άλλων επαγγελματιών, όμως, πέρυσι ώθησε τη χώρα να προσπαθήσει να προσφέρει στους ξένους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους την ευκαιρία να μετεγκατασταθούν στη Φινλανδία για 90 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν θέλουν να κάνουν τη μετακόμισή τους μόνιμη.

Ταυτόχρονα, πάνω από το 36% των ξένων φοιτητών στη Φινλανδία αποχωρούν μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με τους περισσότερους από αυτούς να αναφέρουν τη γραφειοκρατία της μετανάστευσης, την υψηλή φορολογία και τις γλωσσικές δυσκολίες ως τους κύριους λόγους, που τους οδηγούν εκτός χώρας.

Αγγλόφωνη πόλη το Ελσίνκι;

“Το Ελσίνκι θα μπορούσε να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη, όπου οι άνθρωποι που μιλούν αγγλικά δεν θα χρειάζεται να μιλούν φινλανδικά ή σουηδικά”, δήλωσε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Juhana Vartiainen.

Η εφημερίδα έγραψε πρόσφατα για τέσσερις ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεπικοινωνίες, που έφυγαν από τη χώρα λέγοντας ότι η φινλανδική γλώσσα ήταν πολύ δύσκολη, οι μισθοί ήταν χαμηλοί και οι Φινλανδοί απόμακροι.

Ο Vartiainen είπε ότι οι προσπάθειες της πόλης και της χώρας για να προσελκύσουν και να κρατήσουν ξένους επαγγελματίες αποδείχθηκε “μια φοβερή αποτυχία”, προσθέτοντας ότι έγινε πολύ αργά αντιληπτό στην “πολιτική συνείδηση ​​ότι χρειαζόμαστε μετανάστευση που βασίζεται στην απασχόληση”.

Για να προσελκύσει πιο εξειδικευμένους ξένους επαγγελματίες, ο δήμαρχος, πρώην φιλελεύθερος-συντηρητικός βουλευτής που εξελέγη τον Ιούνιο, πρότεινε το Ελσίνκι να επεκτείνει επίσης την εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

“Αλλά αυτά είναι θέματα που αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο και τα οποία δεν μπορεί να επηρεάσει το Ελσίνκι”, είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Φινλανδίας καθιστώντας τη “μικρή, ασφαλή, προσανατολισμένη στη φύση Φινλανδία” ένα πιο ελκυστικό μέρος για τους ξένους.

Η Φινλανδία, η οποία έφερε στον κόσμο τη Nokia, τα SMS, το 5G και το Linux, έχει έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως αριθμούς ψηφιακών νεοσύστατων επιχειρήσεων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη παρεμποδίζεται σοβαρά λόγω προβλημάτων στην προσφορά εργασίας.

Πηγή: News247

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu