Ποιες είναι οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση. Έως 1.075 μόρια πάνω οι σχολές ψυχολογίας

Ποιες είναι οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση. Έως 1.075 μόρια πάνω οι σχολές ψυχολογίας

Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις 2023, με 61.950 υποψηφίους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να εισάγονται φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, μετά τις φετινές Πανελλήνιες 2023, μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι βάσεις περιζήτητων σχολών, όπως είναι οι ιατρικές, οι νομικές και οι οικονομικές.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, 7 στους 10 υποψήφιους που προέρχονταν από ΓΕΛ και 7 στους 20 υποψήφιους που προέρχονται από ΕΠΑΛ κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ. Σημειώνεται, ότι 20.493 υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν μηχανογραφικό καθώς έμειναν εκτός επιλογών λόγω του περιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Παράλληλα, 1.890 υποψήφιοι δεν εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ αν και έκαναν μηχανογραφικό.

Φέτος, οι περιζήτητες σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία εμφάνισαν μεγάλη άνοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νομικές σχολές που εμφάνισαν άνοδο από 175 έως 490 μόρια, οι ιατρικές σχολές (από 125 έως 350), οι σχολές ψυχολογίας (από 425 έως 1.075) και οι πολυτεχνικές σχολές (από 310 έως 665). Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα οικονομικά τμήματα σημείωσαν επίσης σαφή άνοδο στις βάσεις τους, όπως και οι περισσότερες σχολές πληροφορικής.

Στις πρώτες τρεις θέσεις, με την υψηλότερη βάση εισαγωγής, βρίσκονται η Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (19.950) μόρια, η Ιατρική Αθηνών (19.000 μόρια) και η Ψυχολογία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης (18.905 μόρια).

Βάσεις 2023: Οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη βάση εισαγωγής κατέγραψε η Σχολή Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), με άνοδο 1.885 μορίων (από 11.840 το 2022 σε 13.725 το 2023). Ακολουθούν το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με άνοδο 1.860 μορίων (από 11.310 το 2022 σε 13.170 το 2023) και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άνοδο 1.780 μορίων (από 16.805 μόρια σε 18.585).

Τη μεγαλύτερη πτώση στη βάση εισαγωγής σημείωσε η σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ-Όπλα), με διαφορά 1.805 μορίων σε σχέση με πέρυσι (14.025 το 2022, 12.220 το 2023). Ακολουθούν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΔΝ-Μάχιμοι), με διαφορά 1.781 μορίων (14.525 το 2022, 12.744 το 2023) και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με διαφορά 1.415 μορίων (12.655 μόρια το 2022, 11.240 το 2023).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τα συνολικά 450 τμήματα, τα 153 θα δεχθούν λιγότερους υποψήφιους από αυτούς που θα μπορούσαν να έχουν. Έτσι, συνολικά, συνυπολογίζοντας και τις σχολές ενστόλων, φέτος θα υπάρξουν 10.745 κενές θέσεις.

Βάσεις 2023: Οι σχολές με τα περισσότερα μόρια

Οι σχολές που συγκέντρωσαν τα περισσότερα μόρια είναι οι εξής:

  1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) 19.950
  2. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 19.000
  3. ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 18.905
  4. ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 18.880
  5. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) 18.854
  6. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΑΘΗΝΑ) 18.820
  7. ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 18.805
  8. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 18.800
  9. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) 18.735
  10. ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 18.720
  11. ΝΟΜΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 18.600
  12. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ) 18.590
  13. ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 18.585
  14. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) 18.554
  15. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 18.475
  16. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΛΑΡΙΣΑ) 18.450
  17. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 18.405
  18. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 18.400
  19. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) 18.350
  20. ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) 18.320

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής καταγράφονται στα Τμήματα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) με 7.180 μόρια, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στην Κοζάνη (7.540 μόρια) και στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά (7.560 μόρια), αμφότερα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσω SMS η ενημέρωση των υποψηφίων

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν τόσο νωρίς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του https://results.it.minedu.gov.gr να ενημερωθούν για τη σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες. Παράλληλα, όσοι υποψήφιοι είχαν καταχωρίσει το κινητό τους τηλέφωνο σε σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, θα ενημερωθούν να μάθουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν εισαχθεί και μέσω γραπτού μηνύματος (sms).

Αναφορικά με τους υποψηφίους που συμμετείχαν με την ειδική κατηγορία των σοβαρών παθήσεων (5%) θα πληροφορηθούν ξεχωριστά για τα αποτελέσματα τους κάνοντας χρήση του αντίστοιχου κωδικού υποψηφίου (κωδικός πανελλαδικών εξετάσεων /κωδικός υποψηφίου σοβαρών παθήσεων). Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία, έλαβαν μέρος 2.235 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1.980.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.