Ποιος είναι ο επιστήμονας που φωτογραφήθηκε με τη μητέρα του; Στο έργο του πραγματεύθηκε τη σχέση μάνας και γιου

Ποιος είναι ο επιστήμονας που φωτογραφήθηκε με τη μητέρα του; Στο έργο του πραγματεύθηκε τη σχέση μάνας και γιου

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο έφηβος που φωτογραφήθηκε με τη μητέρα του εξελίχθηκε σ’ έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα.  Ο Αυστριακός, με εβραϊκή καταγωγή, φυσιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος υπήρξε θεμελιωτής της ψυχανάλυσης.

Ψυχανάλυση

Μέσω αυτής της μεθόδου προσδιόρισε έννοιες, όπως η λίμπιντο, το ασυνείδητο, την απώθηση και την ερμηνεία των ονείρων. Επαναπροσδιόρισε τη σεξουαλικότητα για να συμπεριλάβει τις νηπιακές μορφές της κάτι που τον οδήγησε να διατυπώσει το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα ως το κεντρικό δόγμα της ψυχαναλυτικής θεωρίας του.

Η ανάλυσή του των ονείρων ως εκπλήρωσης επιθυμιών, του παρείχε μοντέλα για την κλινική ανάλυση του σχηματισμού συμπτωμάτων και των υποκείμενων μηχανισμών καταστολής.

Σε αυτή τη βάση επεξεργάστηκε τη θεωρία του για το ασυνείδητο και συνέχισε να αναπτύσσει ένα μοντέλο ψυχικής δομής που περιλαμβάνει το «εγώ» και το «υπερ-εγώ».

Λίμπιντο

Υπέθεσε την ύπαρξη της λίμπιντο, της σεξουαλικής ενέργειας με την οποία επενδύονται οι νοητικές διεργασίες και οι δομές και η οποία δημιουργεί ερωτικές προσκολλήσεις και μια ορμή θανάτου, την πηγή της ψυχαναγκαστικής επανάληψης, του μίσους, της επιθετικότητας και της νευρωτικής ενοχής.

Στο μεταγενέστερο έργο του, ανέπτυξε μια ευρεία ερμηνεία και κριτική της θρησκείας και του πολιτισμού.

Θεραπείες

Εφάρμοσε καινοτόμες τεχνικές θεραπείας για ψυχολογικά/ψυχιατρικά προβλήματα βασισμένες στις επιστημονικές του θεωρίες. Το έργο του προκάλεσε έντονη αντίδραση και αμφισβήτηση στην εποχή του.

Παρόλο που σήμερα αυτό είναι γενικά αποδεκτό, διάφορες παραμέτρους του συνεχίζουν να αμφισβητούνται από τους σημερινούς συναδέλφους του.

Η επίδραση του δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα και σε πολλούς τομείς της επιστήμης και της τέχνης.

Έζησε και εργάστηκε στη Βιέννη, την αγαπημένη του πόλη, σε ιατρείο που άνοιξε εκεί το 1886. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία το 1938 εγκατέλειψε τη Βιέννη για να γλιτώσει από τους ναζί. Πέθανε εξόριστος στο Λονδίνο στις 23 Σεπτεμβρίου 1939, τρεις εβδομάδες μετά την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι ο Σίγκμουντ Φρόυντ

Πηγή φωτογραφιών: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu